Basın özgürlüğü için TGS’de örgütlenelim
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, sendikal mücadelenin önemine dikkat çekerek, “Özgür basın ve gazetecilik için sendikal mücadelenin önemi bugün dünden daha çok ortaya…
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, sendikal mücadelenin önemine dikkat çekerek, “Özgür basın ve gazetecilik için sendikal mücadelenin önemi bugün dünden daha çok ortaya…
Adana’da dün yüreklerimizi dağlayan bir facia yaşandı. 11 öğrenci ve 1 görevli olmak üzere 12 kişi çıkan yangında yaşamını yitirdi. İhmallerle dolu bu yangında yaşamını…
Türkiye Gazeteciler Sendikası Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya bu sabah evinden gözaltına alındı. Savcılığın talimatıyla gözaltına alınan Büyükkaya, Adana Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. İki dönemdir Adana…
90’lı yıllar Türkiye gazetecilik tarihinin en karanlık yıllarıydı. 1992 yılında 9 gazeteci öldürüldü. Karanlık köşelerde katlettikleri gazetecilerle gerçeğe kurşun sıkanlar, neredeyse ayda bir gazeteci öldürüyorlardı.…
Sendika hakkınızı korur. Sendikalı çalışanlar daha yüksek maaş alır. Sendikalı işyerinde insanca çalışma düzeni vardır. İzin ve ikramiyeler de cabası.
Ücretiniz, fazla mesai ücretiniz, bayram çalışmanız, hafta tatili çalışmanız ödenmezse; çalıştığınız kurumun yayın politikasında kabul edilemez bir değişiklik olmuşsa, SGK sigortanız süresinde ve tam olarak yapılmamışsa ve bu düzeltilmemişse, haklı sebeplerle istifa edip kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edebilirsiniz.
Yıllık izinin kullanılması esastır. Meslek kıdeminiz 10 yıldan düşük ise yılda dört hafta ücretli izin hakkınızdır. Meslek kıdeminiz 10 yıl ve üstü ise yılda altı hafta izin yapabilirsiniz.
Toplu iş sözleşmesiz işyerlerinde altı gün çalışmanız talep edilebilir ve yasaya göre 48 saat ‘normal’ çalışma sürenizdir. 49. saat artık fazla çalışmadır ve ayrıca ücretlendirilmesi gerekir. İşten ayrılırken geriye doğru beş yıllık fazla mesai ücretinizi isteyebileceğinizi unutmayın.
O işyerinde gazetecilik yaptığınızı gösterecek, haberleri, fotoğrafları, taksi fişlerini, yazışmaları biriktirin. İşyerinden ayrıldıktan sonraki beş yıl içinde dava açıp sigortasız günlerinizin karşılığını alırsınız.
Sakin olun. Şirket o anki şaşkınlığınızdan faydalanmaya çalışabilir. Hiçbir belgeye imza atmayın. Fotoğraflarını çekip Sendika’nın avukatlarına gönderin ve onların yönlendirmelerini dinleyin.