“Gerçeğin peşindeyiz, teslim olmayacağız”
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazeteciler baskılara, işten atmalara, şiddete, tutuklama ve cezalara hayır demek için, “Artık yeter, gerçekten ‘haber’ yapmak, üretmek, çalışmak istiyoruz” demek…
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazeteciler baskılara, işten atmalara, şiddete, tutuklama ve cezalara hayır demek için, “Artık yeter, gerçekten ‘haber’ yapmak, üretmek, çalışmak istiyoruz” demek…
Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde gazeteciler sokağa çıktı. Medyaya yönelik baskı, sansür ve cezaları hatırlatan gazeteciler “Herkesi gazetecilik için ayağa kalkmaya çağırıyoruz” dedi. 3 Mayıs Dünya…
Cumhuriyet gazetesi, bir dayanışma örneği olarak Charlie Hebdo seçkisini yayınladı. Cumhuriyet gazetesinin de basıldığı İstanbul Esenyurt’taki Doğan Medya Grubu’na ait Doğan Printing Center (DPC) çıkışında…
Paris’te üç karanlık adamın muhalif karikatür dergisi Charlie Hebdo’ya yönelik saldırısını ve meslektaşlarımızın katlini yalnızca ifade ve basın özgürlüğüne dönük bir saldırı değil, aynı zamanda…
90’lı yıllar Türkiye gazetecilik tarihinin en karanlık yıllarıydı. 1992 yılında 9 gazeteci öldürüldü. Karanlık köşelerde katlettikleri gazetecilerle gerçeğe kurşun sıkanlar, neredeyse ayda bir gazeteci öldürüyorlardı.…
Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanlığı kampanyasını da nefret söylemi antrenmanına dönüştürdü. Miting meydanlarında gazetecileri, kadın meslektaşlarımızı hedef haline getirmesi ilk değil. Başbakanın şiddetle protesto ettiğimiz söyleminin son…
Türkiye son derece tehlikeli ve artık çoktan ölümcül olmuş gerilim günleri yaşarken, iktidar ve Başbakan adeta yangına körükle giden bir dil kullanıyor. Toplumsal belleğinde Maraşların,…
Gazeteci Meslek Örgütleri Platformu (G-9), internet yasaklarına ve basına yönelen sansüre karşı bir araya geldi. “Özgür basın varsa, özgür toplum vardır” pankartı açan gazeteciler sık…
Bir 10 Ocak Gazeteciler Gününü çalışandan daha fazla binlerce gazetecinin işsiz kalıp çalışamaz olmasının acısı ve kimi çalışan “Gazeteciler’ in” de bazı çevrelerin sözcüsü olarak davranmalarının…
Milliyet’in gazetesinin foto muhabirlerinden Bünyamin Aygün, 21 gün önce haber amacıyla gittiği Suriye’de muhalif gruplar tarafından kaçırıldı. Edindiğimiz bilgilere göre, Hatay’ın Yayladağ ilçesinden 6 Kasım…
Sendika hakkınızı korur. Sendikalı çalışanlar daha yüksek maaş alır. Sendikalı işyerinde insanca çalışma düzeni vardır. İzin ve ikramiyeler de cabası.
Ücretiniz, fazla mesai ücretiniz, bayram çalışmanız, hafta tatili çalışmanız ödenmezse; çalıştığınız kurumun yayın politikasında kabul edilemez bir değişiklik olmuşsa, SGK sigortanız süresinde ve tam olarak yapılmamışsa ve bu düzeltilmemişse, haklı sebeplerle istifa edip kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edebilirsiniz.
Yıllık izinin kullanılması esastır. Meslek kıdeminiz 10 yıldan düşük ise yılda dört hafta ücretli izin hakkınızdır. Meslek kıdeminiz 10 yıl ve üstü ise yılda altı hafta izin yapabilirsiniz.
Toplu iş sözleşmesiz işyerlerinde altı gün çalışmanız talep edilebilir ve yasaya göre 48 saat ‘normal’ çalışma sürenizdir. 49. saat artık fazla çalışmadır ve ayrıca ücretlendirilmesi gerekir. İşten ayrılırken geriye doğru beş yıllık fazla mesai ücretinizi isteyebileceğinizi unutmayın.
O işyerinde gazetecilik yaptığınızı gösterecek, haberleri, fotoğrafları, taksi fişlerini, yazışmaları biriktirin. İşyerinden ayrıldıktan sonraki beş yıl içinde dava açıp sigortasız günlerinizin karşılığını alırsınız.
Sakin olun. Şirket o anki şaşkınlığınızdan faydalanmaya çalışabilir. Hiçbir belgeye imza atmayın. Fotoğraflarını çekip Sendika’nın avukatlarına gönderin ve onların yönlendirmelerini dinleyin.