2017 yılı basın özgürlüğü raporu
–2016 yılının son günleri Türkiye’de gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalarla geçti. 25 Aralık 2016 tarihinde gözaltına alınan Tunca Öğreten, Metin Yoksu, Derya Okatan, Ömer Çelik,…
–2016 yılının son günleri Türkiye’de gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalarla geçti. 25 Aralık 2016 tarihinde gözaltına alınan Tunca Öğreten, Metin Yoksu, Derya Okatan, Ömer Çelik,…
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Kadıköy Belediyesi gazetemiz yazarı Uğur Mumcu’yu katledilişinin 24. yılında “Basın öne eğilmesin” etkinliğiyle andı. Etkinlikte tutuklu yazarımız Kadri Gürsel, Kitap…
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan gazeteciler “Gazetecilik suç değildir”, “”Basın özgürlüğü,”, “Gazetecilik…
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) dün (28.01.2016) web sitesinden yayınladığı açıklamada Can Dündar ve Erdem Gül için müebbet hapis talep edilmesi karşısında şok olduklarını ifade ederek…
Özellikle son beş yıldır üç ayda bir yayımladığımız medya gözlem raporlarını başlıklandırmada sıkıntı yaşıyoruz. “Daha kötüleşiyor”, “daha daha kötüleşiyor” dışında başlık atmak imkaansız gibi. Bu…
Gazeteciler üzerindeki baskılara her geçen gün bir yenisi eklenirken, gazeteciler arasındaki dayanışma da sürekli artıyor. Dayanışmak, birbirimizin yaşadıklarını anlamak, bir araya gelmek ve birlikte hareket…
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), International Federation of Journalists (IFJ), European Federation of Journalists (EFJ) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti‘nin işbirliğinde Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları…
TGS, yeni ve genç yönetiminin çabalarıyla naftalin kokusundan arınıp daha çok işyerinde örgütlenen ve daha etkin bir kurum olma yolunda… Sendika, malum tarihimizde sistematik olarak…
Röportaj: İlden Dirini Journo… Henüz yayın hayatının başında bir dergi. “İnternet mecrasında, ya da basılı yayın olarak her gün bir yenisi hayatımıza giriyor zaten!” diyebilirsiniz.…
Esra Arsan / Evrensel Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), bir süredir sosyal medyada çok aktif. Birkaç ay evvel Facebook ve Twitter’da paylaştıkları şu mesaj dikkatimi çekti:…
Dr. Atilla ÖZSEVER / Maltepe Üniversitesi Öğ. Gör. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) ATV ve Sabah gazete ve dergi gruplarının bağlı olduğu Turkuvaz Medya Grubu’nda 13…
Her grev bir hak mücadelesidir. Hak tanımayan güçlüye karşı, örgütlü bir hak arayışıdır. Ama her grev “tarihi”dir diyemeyiz elbette. 13 Şubat’ta Türkiye yeni bir güne…
Ragıp Duran Önce gazeteciler sonra okurlar, atv-Sabah’daki grevden ne kadar haberdar? Sendika ve grev, geçmiş bir dönemin sözcük ve uygulamaları mı yoksa? Akhilleus sonunda nasıl…
Sendika hakkınızı korur. Sendikalı çalışanlar daha yüksek maaş alır. Sendikalı işyerinde insanca çalışma düzeni vardır. İzin ve ikramiyeler de cabası.
Ücretiniz, fazla mesai ücretiniz, bayram çalışmanız, hafta tatili çalışmanız ödenmezse; çalıştığınız kurumun yayın politikasında kabul edilemez bir değişiklik olmuşsa, SGK sigortanız süresinde ve tam olarak yapılmamışsa ve bu düzeltilmemişse, haklı sebeplerle istifa edip kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edebilirsiniz.
Yıllık izinin kullanılması esastır. Meslek kıdeminiz 10 yıldan düşük ise yılda dört hafta ücretli izin hakkınızdır. Meslek kıdeminiz 10 yıl ve üstü ise yılda altı hafta izin yapabilirsiniz.
Toplu iş sözleşmesiz işyerlerinde altı gün çalışmanız talep edilebilir ve yasaya göre 48 saat ‘normal’ çalışma sürenizdir. 49. saat artık fazla çalışmadır ve ayrıca ücretlendirilmesi gerekir. İşten ayrılırken geriye doğru beş yıllık fazla mesai ücretinizi isteyebileceğinizi unutmayın.
O işyerinde gazetecilik yaptığınızı gösterecek, haberleri, fotoğrafları, taksi fişlerini, yazışmaları biriktirin. İşyerinden ayrıldıktan sonraki beş yıl içinde dava açıp sigortasız günlerinizin karşılığını alırsınız.
Sakin olun. Şirket o anki şaşkınlığınızdan faydalanmaya çalışabilir. Hiçbir belgeye imza atmayın. Fotoğraflarını çekip Sendika’nın avukatlarına gönderin ve onların yönlendirmelerini dinleyin.