Türkiye’nin önde gelen gazetecileri özgür bir medya ortamını nasıl kurabileceklerini tartışmak üzere “Özgür Basın” dergisinde bir araya geldi. Kapağındaki özgün Sisifos illüstrasyonu ile dikkat çeken derginin manşeti de çarpıcı: “Meydan okumak özgürlüktür, mücadele mutluluktur.”
İlk sayısında Barış Terkoğlu, Mehveş Evin, İpek Yezdani, Fatih Polat, Ferai Tınç, Gökçer Tahincioğlu, Çiğdem Toker, Sedat Yılmaz, Mahmut Oral, Banu Tuna ve Ayşenur Arslan’ın yazılarına yer veren Özgür Basın’ın yayın yönetmenliğini ise Mustafa Kuleli ve Barış Altıntaş yapıyor.
1961–2021: 60 yıllık miras
Editör yazısında “Gazetecilik saray ablukasından nasıl çıkacak? Yarına hazır mıyız? Yeniden demokrasiye dönecek Türkiye’de geçmişin hatalarından arınmış bir medyayı nasıl kuracağız? Bunları tartışmak için bir araya geldik” diyen Mustafa Kuleli; derginin yeniden yorumlanmış tarihi logosuna da dikkat çekiyor:
“10 Ocak 1961’de patronlara boyun eğmeyen gazeteciler, Abdi İpekçi ve arkadaşları, Sendika himayesinde “Basın” gazetesini çıkarmayı başardılar. 11, 12 ve 13 Ocak 1961’de üç gün yayımlanan ve meslektaşlarımızı zafere götüren bu yayında, gelecekte gazetecilerin haklarını korumak için gerekirse yine aynı yola başvurulacağı belirtiliyordu. İşte bugün, bu mücadele geleneğini yeniden hatırlatıyor ve bize miras kalan logo ile fikrî önderlerimize, kurucu kadrolarımıza selam çakıyoruz.”
Türkiye Gazeteciler Sendikası ile Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği tarafından yayımlanan “Özgür Basın” dergisi, bu iki kuruluştan temin edilebiliyor. Dergideki yazıların Journo.com.tr’de de kendine yer bulacağı belirtiliyor.