1 Mayıs’ta görevdeyiz
Sendika, gazetecileri İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarını izlemeye, olası polis şiddetini belgelemeye ve haberlerinde emekçilerin taleplerini öne çıkarmaya çağırdı. Emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1…
Sendika, gazetecileri İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarını izlemeye, olası polis şiddetini belgelemeye ve haberlerinde emekçilerin taleplerini öne çıkarmaya çağırdı. Emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1…
Press unions and associations have strongly criticized Turkish prosecutors for seeking excessive prison sentences for two columnists, Ceyda Karan and Hikmet Çetinkaya, who write for…
Access to major social media outlets – Twitter, Facebook and YouTube – were blocked on Monday via a court order issued over the extensive sharing…
Medya çalışanları görev yaptıkları her yerde hükümet baskılarıyla karşılaşıyor. Hedef gösterilen, hakarete uğrayan, polis şiddetine maruz kalan haberciler şimdi de meclis akreditasyonuyla baskı altına alınmak…
TGS, yeni ve genç yönetiminin çabalarıyla naftalin kokusundan arınıp daha çok işyerinde örgütlenen ve daha etkin bir kurum olma yolunda… Sendika, malum tarihimizde sistematik olarak…
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın dün öğle saatlerinde rehin alınmasıyla başlayan olaylarda yine gazeteciler hedef alındı. Yaşananları halka doğru bir biçimde aktarmak için görevinin başında…
Sendika hakkınızı korur. Sendikalı çalışanlar daha yüksek maaş alır. Sendikalı işyerinde insanca çalışma düzeni vardır. İzin ve ikramiyeler de cabası.
Ücretiniz, fazla mesai ücretiniz, bayram çalışmanız, hafta tatili çalışmanız ödenmezse; çalıştığınız kurumun yayın politikasında kabul edilemez bir değişiklik olmuşsa, SGK sigortanız süresinde ve tam olarak yapılmamışsa ve bu düzeltilmemişse, haklı sebeplerle istifa edip kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edebilirsiniz.
Yıllık izinin kullanılması esastır. Meslek kıdeminiz 10 yıldan düşük ise yılda dört hafta ücretli izin hakkınızdır. Meslek kıdeminiz 10 yıl ve üstü ise yılda altı hafta izin yapabilirsiniz.
Toplu iş sözleşmesiz işyerlerinde altı gün çalışmanız talep edilebilir ve yasaya göre 48 saat ‘normal’ çalışma sürenizdir. 49. saat artık fazla çalışmadır ve ayrıca ücretlendirilmesi gerekir. İşten ayrılırken geriye doğru beş yıllık fazla mesai ücretinizi isteyebileceğinizi unutmayın.
O işyerinde gazetecilik yaptığınızı gösterecek, haberleri, fotoğrafları, taksi fişlerini, yazışmaları biriktirin. İşyerinden ayrıldıktan sonraki beş yıl içinde dava açıp sigortasız günlerinizin karşılığını alırsınız.
Sakin olun. Şirket o anki şaşkınlığınızdan faydalanmaya çalışabilir. Hiçbir belgeye imza atmayın. Fotoğraflarını çekip Sendika’nın avukatlarına gönderin ve onların yönlendirmelerini dinleyin.