Bugünün sansür memurlarını dayanışma ile yeneceğiz
Bundan 116 yıl önce, bu ülkede yayımlanan tüm gazeteler önce sansür memurlarının okumasından geçer ve ancak onlar tarafından uygun bulunursa basıma gönderilirdi. Sansür, 2. Abdülhamid’in…
Bundan 116 yıl önce, bu ülkede yayımlanan tüm gazeteler önce sansür memurlarının okumasından geçer ve ancak onlar tarafından uygun bulunursa basıma gönderilirdi. Sansür, 2. Abdülhamid’in…
Gazeteciler Sendikası’nın yeni araştırmasına göre medya mensupları düşük maaşlarla haftada 45 saatten fazla çalışıyor ve yıllık izinlerini tam olarak kullanamıyor. Gazetecilerin %47,7’si mesleğini icra ederken siyasi baskı hissettiğini söylüyor.
“Simidimiz ve hürriyetimiz için…” 10 Ocak 1961’de Gazeteciler Sendikası’nın Cağaloğlu’ndaki merkezinden Vilayet binasına yürüyen meslektaşlarımızdan birinin pankartında böyle yazıyordu. Bu yürüyüşle gazetecilere ek hak ve…
Sansüre boyun eğmeyeceğimizi, yasalaşmış olsa da bu düzenlemenin iptal edilmesi için gereken tüm mücadeleyi sürdüreceğimizi ilân ediyoruz. Susmayacağız. Yazmaya, konuşmaya, gerçekleri topluma ulaştırmaya devam edeceğiz.…
“Dezenformasyonla mücadeleyi” değil sansürü artırmak üzere hazırlandığı anlaşılan kanun teklifi, 2022 boyunca yaptığımız tüm itirazlara rağmen, yasama yılı başlar başlamaz meclis gündemine geliyor. Türkiye seçime…
AK Parti ve MHP’nin “dezenformasyon ve yalan haber” ile mücadele gerekçesiyle TBMM’ye sunduğu yasa değişikliğine Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli sert tepki…
Danıştay Savcılığı, polis şiddetini görüntülemeyi yasaklayan EGM genelgesinin iptalini istedi. Kolluğun görüntü ve ses kaydının alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27.04.2021 tarih ve 2021/19 sayılı…
Halkın haber alma hakkının polis kalkanlarıyla engellendiği, basın ve ifade özgürlüğünün parmaklıklar arkasına atıldığı ve demokrasimizin yok edilmek istendiği bir süreci yaşıyoruz. Ekonomik krizin içinde…
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne yine birçok sorunla giriyoruz. Medya sektöründe işsizliğin yüzde 35’i geçtiği, adil bir ücret ve insanca çalışma koşullarından mahrum bırakıldığımız, haberlerimiz…
Gazetecilere yönelik hak ihlâlleri, habere yönelik engellemeler, medya kuruluşlarına yönelik baskılar devam ediyor. TGS bu rapor ile basın özgürlüğüne yönelik müdahaleleri ifşa ediyor.
2020 Türkiye’sinde gazeteciler kalemlerini özgürce kullanamıyor. Son 10 yılda medya çalışanları üzerindeki baskının sadece parmaklıkların ardıyla sınırlı olmadığını, medya sahipliğinin yandaşlaştırıldığını, davalar ile gazetecilerin yıldırılmak…
Gazeteciler yaptıkları haberler nedeniyle yine soruşturmalara uğruyor, yayınlar durduruluyor, cezaevi tehditleri havada uçuşuyor. Suçumuz, haberlerimizle kamuoyunu aydınlatmak. Güç odaklarının, iktidarların ya da belli bir zümrenin…
Sansürün kaldırılışının 111. yıldönümünde sansüre daha fazla maruz kaldığımız bir dönemden geçiyoruz. Osmanlı’nın son döneminde, gazeteler sansür memurlarının kontrolünden geçtikten sonra yayımlanıyordu. 24 Temmuz 1908…
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yapımı devam eden yol inşaatında yaşanan iş cinayeti hepimizi derinden üzmüştür. Son yıllarda artış gösteren iş cinayetleri güvencesiz çalışmanın sonuçlarından biridir. Böylesi…
Bugün 24 Temmuz, yani sansürün kaldırılışının 110. yıl dönümü. 1908’de II. Meşrutiyetin ilân edildiği günün gecesinde gazeteciler sansür memurlarını “Basın hürdür, sansür yasaktır” diyerek geri…
Türkiye halkı 24 Haziran’da sandık başına gidip vatandaşlık görevini yerine getirdi. Kamuoyu farklı kaynaklardan özgürce bilgilenemediği için seçim sürecinin demokratik ve adil olduğunu söylemek mümkün…
Gazeteciler Sibel Hürtaş, Hayri Demir, İshak Karakaş ve Nurcan Baysal’ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınmasını kabul etmiyor, meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Unutulmamalıdır ki basın…
150’den fazla ülkede binlerce gazetecinin üye olduğu dünyanın önde gelen 14 basın meslek örgütü, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaparak Ankara’dan “acil toplantı” talebinde bulundu. Cumhurbaşkanı…
1- Sendikamızın 21. Olağan Genel Kurulu, başarısız bir darbe girişiminin ardından Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilan edildiği, ülkenin adeta OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile…
Dün akşam, darbe girişiminin ardından gelen OHAL uygulamaları ile medya ve ifade özgürlüğünün ciddi tehdit altında olduğunu gösteren bir gelişme daha yaşandı. Resmi Gazete’de yayımlanan…
Sendika hakkınızı korur. Sendikalı çalışanlar daha yüksek maaş alır. Sendikalı işyerinde insanca çalışma düzeni vardır. İzin ve ikramiyeler de cabası.
Ücretiniz, fazla mesai ücretiniz, bayram çalışmanız, hafta tatili çalışmanız ödenmezse; çalıştığınız kurumun yayın politikasında kabul edilemez bir değişiklik olmuşsa, SGK sigortanız süresinde ve tam olarak yapılmamışsa ve bu düzeltilmemişse, haklı sebeplerle istifa edip kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edebilirsiniz.
Yıllık izinin kullanılması esastır. Meslek kıdeminiz 10 yıldan düşük ise yılda dört hafta ücretli izin hakkınızdır. Meslek kıdeminiz 10 yıl ve üstü ise yılda altı hafta izin yapabilirsiniz.
Toplu iş sözleşmesiz işyerlerinde altı gün çalışmanız talep edilebilir ve yasaya göre 48 saat ‘normal’ çalışma sürenizdir. 49. saat artık fazla çalışmadır ve ayrıca ücretlendirilmesi gerekir. İşten ayrılırken geriye doğru beş yıllık fazla mesai ücretinizi isteyebileceğinizi unutmayın.
O işyerinde gazetecilik yaptığınızı gösterecek, haberleri, fotoğrafları, taksi fişlerini, yazışmaları biriktirin. İşyerinden ayrıldıktan sonraki beş yıl içinde dava açıp sigortasız günlerinizin karşılığını alırsınız.
Sakin olun. Şirket o anki şaşkınlığınızdan faydalanmaya çalışabilir. Hiçbir belgeye imza atmayın. Fotoğraflarını çekip Sendika’nın avukatlarına gönderin ve onların yönlendirmelerini dinleyin.