Türkiye Gazeteciler Sendikası “Cinsiyetçiliği yok sayma, yapmadığını varsayma” başlığıyla “Etik gazetecilik için cinsiyet eşitliği rehberi” yayımladı. Rehberde gazetecilerin haberlerinde cinsiyet eşitliğini nasıl sağlayacakları ve nelere dikkat etmeleri gerektiği yer alıyor.
Cinsiyetçiliğin, sistematik bir sorun olduğu belirtilen kitapçıkta “Ayrımcılık ve cinsiyetçilikle mücadele de sistematik yürütülmelidir. Bu mücadelede, yaygın olarak kabul gören klişelerin, önyargıların, varsayımların asılsız olduğunu göstermek, bunların yerine ‘gerçekleri’ ve ‘doğruları’ koymak için medyanın çok önemli bir rolü ve görevi var” denildi.
👩💻 Eşitsizliği yeniden üreten değil, eşitliğe dayanak olan bir habercilik sadece 'mümkün' değil, aynı zamanda gerekli.#25KasımaGiderken yeni rehberimiz yayında:
Cinsiyetçiliği yok sayma, yapmadığını var sayma 👇https://t.co/0sBuxT9Hb7— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) November 22, 2019
Rehberin yalnızca kadın ve LGBTİ+ gazeteciler için hazırlanmadığı vurgulayan TGS açıklamasında şu ifadeler dikkat çekiyor:
“Kadınların sadece ‘kadınlara değen’ konulara sıkıştırıldığı, LGBTİ+’ların görmezden gelindiği haber yaklaşımına karşı, her alanda yapılan her haberde toplumsal cinsiyeti “yok saymama”ya, eşitsizliği üreten eril anlatımı, klişeleri sarsacak bir dil kullanmaya, söylem ve pratikleriyle ikincilliği yeniden üreten yaygın habercilik anlayışına karşı cinsiyet eşitliğini gözeten bir habercilik anlayışını ‘etik ve sorumlu gazeteciliğin vazgeçilmez bir parçası’ hâline getirmeye çalışıyoruz.
Gazetecilerin öz örgütü olan Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak, sendikal mücadelemizin bir yönünün de eşitlik mücadelesi olduğunu düşünüyor, bunun sorumluluğunu taşıyoruz. Gücümüzü eşitlikle, eşitliği örgütlülüğümüzle kazanacağız!”
Sendikalı 11 kadın gazeteci haberlerdeki şiddete, ayrımcılığa, ötekileştirmeye ve nefret söylemine karşı uyarılar yaptıkları bir video da yayımladı.
10 kadın gazeteciden 6’sı ayrımcılığa uğruyor
TGS Kadın ve LGBTİ Komisyonu Mart 2018’de 221 kadın gazeteci ile bir anket gerçekleştirmişti. Çarpıcı sonuçlar içeren araştırmanın bulguları şöyle:
- Her 10 kadın gazeteciden 6’sı “iş hayatımda cinsiyetim nedeniyle ayrımcılığa uğradım/uğruyorum” diyor.
- Her 10 kadın gazeteciden 4’ü başarılı görülmek/takdir edilmek için erkek meslektaşlarından daha fazla çalışmak zorunda kaldığını ifade ediyor.
- Kadın gazetecilerin yaklaşık yarısı iş hayatında cinsiyeti nedeniyle en az bir kere şiddete maruz kaldığını anlatıyor.
👉 Şiddete, nefrete, eşitsizliğe, ayrımcılığa karşı #GazetecilerVar pic.twitter.com/wzKOgUQvvK
— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) November 22, 2019