Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önümüzdeki günlerde uluslararası basın örgütleriyle Erdem Gül, Can Dündar ve tüm tutuklu gazetecilerin tutuksuz yargılanmaları için bir imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve DİSK Basın İş, halkın haber alma hakkının önündeki engellerin kaldırılması ve gazetecilik mesleğinin hedef gösterilmeden, saldırıya uğramadan, tutuklanmadan yapılabilmesi için bir basın toplantısı düzenledi. Ankara’da Mülkiyeliler Lokali’ndeki basın toplantında, halkın haber alma hakkı için gazetecilerin tutuksuz yargılanması çağrısı yapıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, önümüzdeki günlerde uluslararası basın örgütleriyle Erdem Gül, Can Dündar ve tüm tutuklu gazetecilerin tutuksuz yargılanmaları için bir imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.
Olcayto: Meslektaşlarımızın tutuksuz yargılanmasını istiyoruz
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, şunları söyledi:
“Gazetecilik mesleği, demokratik ülkelerde, çağdaş demokrasilerde nasıl işliyorsa öyle işlesin istiyoruz. Büyük bir talebimiz yok. Gazetecilik mesleği demokratik ülkelerde, çağdaş ülkelerde nasıl yapılıyorsa Türkiye’de de öyle yapılmasını istiyoruz. Türkiye’deki koşulları göz önüne aldığımız da bunu sağlamak çok zor. Gazeteciliğin sadece kendilerine bağlı kalarak işlemesini öngören bir iktidar yapısı var. Tek tip gazetecilik istiyorlar. Sadece devletle ilişkili kurumların haberlerinin yayınlanması isteniyor. Patlamalar oluyor. Hemen arkasından yasaklamalar geliyor. Çok vahim bir olay. Kimse yaşananları duymuyor. Kendi koydukları sansürlerle bu defa da hukuka yönelik bir yapı işliyor. Halk arasında korku iklimi oluştu. ‘Burada mı bomba patlayacak’ diye halk korku içinde. Türkiye’de gazetecilerin üzerinde ağır bir baskı var. Güneydoğu’da gazetecilik yapmak her geçen gün zorlaşıyor. Diyarbakır’a biz de gittik. Haber Nöbeti tutmak için giden meslektaşlarımızın izlenimlerine göre, bölgede gazetecilik zorlaşıyor. Gazeteciler cezaevine giriyor, çıkıyor. Cezaevinde meslektaşlarımız var. Çağdaş demokrasilerde bir gazeteci bile cezaevinde değil. Ülkemizde gazetecilerin cezaevinde olması normal sayılıyor. Bir takım arkadaşlarımız hep iktidara yakınlığını sürdürüyorlar. Tek tip gazeteciliği savunuyorlar. Bütün bunları dikkate aldığımız zaman; gazeteciler olarak dayanışma içinde olmamız lazım. Meslektaşlarımız tutuksuz yargılansınlar. Özgürlükleri ellerinden alınmasın.”
Abakay: Gazetecilik yargılanıyor ve meslektaşlarımız cezaevinde
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, şöyle dedi:
“Gazetecilik, şu anda ağır bir baskı altında. Gazeteciler olarak ‘olmayacak’ bir şey istemiyoruz. Mesleğimizi özgürce yerine getirmek istiyoruz. Halkın gerçekleri, olayları doğru şekilde zamanında öğrenmesi için çaba gösteriyoruz. Evrensel gazeteciliğin yaşama geçmesini istiyoruz. Çağdaş ve demokratik ülkelerde toplumlar böyle idare ediliyor. Evrensel bildirgeler, Avrupa kriterleri, Anayasamız; basın ve ifade özgürlüğünü öngörüyor. Türkiye’de doğru haber yazanlar gözaltına alınıyor, tutuklanıyorlar. Haklarında dava açılıyor. Can Dündar ve Erdem Gül de uzun süredir cezaevindeler. Meslektaşlarımızın cezaevinde olmasının basın ve ifade özgürlüğü ile uyuşmadığını düşünüyoruz. Arkadaşlarımızın özgürce haber yapmasını istiyoruz. Gazetecilik yargılanıyor. Bunun olmamasını istiyoruz. Anayasa Mahkemesi konuyu görüştü, genel kurul tarafından karara bağlanmasını karar verdi. Anayasa Mahkemesi’nin basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkacağına inanmak istiyoruz. Arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını da sağlayacağını umuyoruz.”
Güç: Olay yerine ambulans gelmeden yayın yasağı geliyor
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, şöyle dedi:
“Türkiye’de gazetecilik yapmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Meslektaşlarımız gözaltına alınıyor, uzun süren göz altıların ardından tutuklanıyor. Güneydoğu’da meslektaşlarımız canları pahasına mesleklerini yapmaya çalışıyor. Gazeteciler olarak halkın haber alması için çabalıyor. Eğer Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız doğruyu öğrenemezse nasıl yorum yapabilecek? Bu sebeple gazetecilik meslek örgütleri olarak; halkın haber alma hakkını savunuyoruz. Bu nedenle de gazeteciler bugün cezaevindeler. Hiçbir ülkede gazeteciler üzerine bu kadar korku iklimi yaratılmaya çalışılmıyor. Terör örgütü üyeliğinden suçlanmıyor. Dünkü patlamada ambulans gelmeden yayın yasağı geldi. Dün de gördüğünüz üzere, olayın üstünden bir saat bile geçmeden yayın yasağı geldi. Halkın Haber alma hakkı yine engellendi.”