Her yıl işçilerin, emekçilerin taleplerini haykırdığı sokaklarda haber yapan gazeteciler bugün Türkiye ile birlikte tüm dünyada sessiz meydanları çekmek zorunda kalacak.
Tarihi günlere tanıklık ediyoruz. Bütün insanlığı tehdit eden bu salgın sadece halk sağlığını tehlikeye atmakla kalmıyor, ekonomileri de temelinden sarsıyor.
Dünyayı adaletsiz bir yer hâline getiren, doğayı sömüren, yoksulluk, eşitsizlik ve savaşlar getiren kapitalist düzen büyük bir kriz yaşıyor.
Bu salgın, yıllarca 1 Mayıs alanlarında dile getirilen neoliberal politikaların yanlışlığını da gözler önüne serdi. Emekçilerin daha adil bir dünya isteği bütün dünyada görünür oldu.
Şimdi alanlarda olmasak da 2020 1 Mayıs’ı insanlık tarihine en anlamlı şekilde yazılacaktır. İşçilerin sınıfsız, sömürüsüz, eşit bir dünya isteği şimdi daha da anlamlıdır. Bu salgın sonrası dünya aynı dünya olmayacaktır. Şimdi daha adil bir düzeni inşa etmenin tam zamanıdır.
İşçi sınıfının bir parçası olan ve tüm toplum için kamusal bir görev yapan medya çalışanlarının özellikle bu salgın döneminde yeterince korunmadığı ortadadır. Korona testi pozitif çıkan meslektaşlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır. Gazetecilerin sağlığı için tedbirler bir an önce en üst seviyeye çıkarılmalı, dönüşümlü ücretli izin hakkına engel olunmamalıdır.
Öte yandan bu salgının yaratacağı ekonomik buhran medya çalışanlarının sırtına yüklenmemelidir. Gazete tirajlarındaki düşmeler, ilân gelirlerinin azalması ve televizyon kanallarının yüksek ödemelerine ilişkin acilen bir paket hazırlanmalıdır. Bu salgın sürecinin sonunda kapanmış televizyon ve gazeteler ile birlikte binlerce işsiz medya çalışanı olmaması için haber alma hakkına sahip çıkmalı ve bu kurumları yaşatmalıyız.
Türkiye’de medyayı, “işsizlik, sansür, baskı, kovulma, tutuklama, mobbing, yalan, yandaş, candaş” ifadeleriyle anılmaktan kurtarmalıyız.
Daha yüksek maaşlar, insanca çalışma koşulları ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için durmadan çalışacağını bir kez daha ilân ediyoruz.
Medya sektöründe orman kanunları sona erecek, sendikalı, toplu iş sözleşmeli bir çalışma düzenini Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda birleşen medya emekçileri kuracaktır.
Yaşasın 1 Mayıs!
TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI