TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI (TGS)
GENEL KURUL ve SEÇİM YÖNETMELİĞİ
MADDE 1- Amaç, Kapsam ve Dayanak
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
1.1. Bu Yönetmelik, Sendikanın genel kurul ve şube genel kurullarının oluşması, çalışma biçimi ve toplantı usûlleri ile genel kurul dışındaki zorunlu organlar için yapılacak seçimleri kapsar ve bu amaç doğrultusunda düzenlenmiştir.
2.1. Bu Yönetmelik, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri ile Sendika Ana Tüzüğünün 17, 20 ve 38 inci ve ilgili diğer maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
BİRİNCİ BÖLÜM
SENDİKA GENEL KURULU
MADDE 2– Genel Kurulun Oluşması
2.1. Sendika Genel Kurulu Ana Tüzük ve Ana Tüzüğün ayrılmaz eki olan “Genel Kurul ve Seçim Yönetmeliği” hükümlerine göre seçilecek 100 delege ile Sendika Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulu Asıl üyelerinden oluşur.
MADDE 3– Genel Kurul Delegeleri
3.1. Sendika Genel Kurulu aşağıda belirlenen esaslara göre seçilecek delegelerden oluşur:
a ) Her şubedeki ilk 80 üyenin 8 üyesi için 1 delege,
b ) 80’den 200 üyeye kadar her 10 üyeye bir delege daha,
c ) 200’den 440 üyeye kadar her 10 üyeye bir delege daha,
ç ) 440’dan sonraki her 15 üyeye bir delege daha,
Delege sayısının 100’den fazla veya eksik olması halinde her şubenin toplam içindeki yüzde payı göz önüne alınarak oranlama ile bu sayı 100’e tamamlanır.
3.2. Delegelik sıfatı müteakip Olağan Genel Kurul için yapılacak delege seçimi tarihine kadar devam eder. Ancak Genel kurul delegesi seçildikten sonra, sendika üyeliğinden istifa edenlerin delegeliği de düşer. (Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
MADDE 4- Genel Kurul Toplantısı
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
4.1. Genel Kurul Olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır.
a ) Olağan Genel Kurul:
Olağan Genel Kurul dört yılda bir sendika merkezinin bulunduğu ilde, Sendika Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan gündem gereğince toplanır.
aa ) Çağrı:
Olağan Genel Kurula çağrı, Sendika Yönetim Kurulu tarafından yapılır.
Sendika Yönetim Kurulu Genel Kurul’un toplanacağını, toplantı tarihinden en az 15 gün önce sendikanın internet sitesinde ilan eder. İlanda Genel Kurul gündemi ve toplantı yer ve saati yer alır.
bb ) Çalışma Raporunun Gönderilmesi:
Yönetim Kurulu, delegelere, iki Genel Kurul arasındaki döneme ait çalışma ve hesap raporu ile denetleme kurulu raporunu yeminli mali müşavir raporu ve gelecek döneme ait bütçe teklifini, Genel Kurul toplantı tarihinden en az 15 gün önce gönderir.
b ) Olağanüstü Genel Kurul
Olağanüstü Genel Kurul, Sendika Yönetim Kurulu veya Sendika Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü hallerde yahut Genel Kurul delegelerinin beşte birinin gerekçeli yazılı isteği üzerine toplanır.
Genel Kurula çağrı 4. maddenin (a) bendi uyarınca yapılır. Olağan Genel Kurula 6 ay kala Olağanüstü toplantı isteğinde bulunulamaz.
Olağanüstü Genel Kurul’da toplanmayı gerektiren gündem konusunun dışında başkaca konu görüşülemez ve bu yönde öneride bulunulamaz.
- c)Genel Kurul Toplantı Nisabı
Genel Kurul, delege tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır.
İlan edilen ilk toplantıda yeterli sayı sağlanamazsa Yönetim Kurulu ikinci toplantının tarih, yer, gün ve saatini belirler. İkinci toplantı yapılmayan ilk toplantı tarihinden en çok 15 gün sonraya bırakılır. İkinci toplantıda çoğunluk aranmaz, ancak bu toplantıya katılanların sayısı delege tam sayısının üçte birinden az olamaz. Delege olmayanlar çoğunlukta nazara alınmazlar.
İKİNCİ BÖLÜM
TOPLANTI USÛLÜ
MADDE 5- Delege ve Hazır Bulunanlar Listesi
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
5.1. Delege ve hazır bulunanlar listesi şu usule göre hazırlanır:
a ) Delege Listesi
Genel Kurula katılacak delegelerin listesi, Sendika Yönetim Kurulu tarafından yapılır.
Delege listesinde delegelerin:
(aa) Adı ve soyadı, T.C. numarası
(bb) Halen çalıştığı işyeri unvanı (Tüzel Kişilik adı)
yer alır.
b ) Delege Listesinin Seçim Kurulu Başkanına Tevdii
Sendika Yönetim Kurulu delege listesini, toplantının gündemi, yer, gün ve saati ile çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirtir bir yazı ekinde, iki nüsha olarak, Genel Kurul toplantısından en az 15 gün önce seçim kuruluna tevdi eder.
- c) Hazır Bulunanlar Listesi
Seçim Kurulu Başkanı hakimce ilan süresi sonunda kesinleştirilip onaylanarak Sendikaya gönderilen delege listesi “Genel Kurul Hazır Bulunanlar Listesi” olarak kullanılır ve toplantı nisabının belirlenmesinde ve Genel Kurul’da yapılacak oylamalarda esas alınır.
ç ) Delege Kartı
Delege listesinde delegelik sıfatı kesinleşenler için Sendika Yönetim Kurulu’nca “Delege Kartı” düzenlenir.
Delege kartında;
a ) Delege ibaresi,
b ) Delegenin adı ve soyadı,
c ) Kart numarası,
d ) Hazır Bulunanlar Listesinin İmzalanması
Delegeler “Genel Kurul Hazır Bulunanlar Listesi”nde isminin karşısındaki yeri imza etmeleri ve kendilerine “delege kartı”nın verilmesini takiben toplantı salonuna alınırlar.
MADDE 6– Yoklama Sonucunun Açıklanması
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
6.1. Genel Sekreter ya da Sendika Yönetim Kurulu Üyelerinden biri, “Hazır Bulunanlar Listesi”ne göre çoğunluk sağlanmışsa, bu sonucu ve Genel Kurul’un çalışmalara başlayacağını duyurur.
MADDE 7- Genel Kurulun Açılması
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
7.1. Genel Kurul, Genel Başkan ya da görevlendireceği bir Sendika Yönetim Kurulu üyesinin konuşması ile açılır.
MADDE 8- Başkanlık Divanının Oluşturulması
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
8.1. Genel Kurul açış konuşmasından sonra, delegelerin önerisi ve açık oyları ile bir başkan, bir başkan yardımcısı ve yeterince sekreterden oluşan Genel Kurul başkanlık divanı seçilir. Başkanlık divanı üst kurulun yöneticileri, üye veya delegeler arasından seçilir.
MADDE 9– Başkanlık Divanının Görevleri
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
9.1. Başkanlık Divanı
- a)Gündemi açıklar; değişiklik önerisinin olup olmadığını sorar ve toplantı gündemini kesinleştirir.
- b)Kesinleşen gündem uyarınca Genel Kurul’u yönetir.
- c) Genel Kurul’da yapılacak seçimlerle ilgili 10’uncu maddede belirtilen işlemleri yapar.
ç) Genel Kurul tutanağını düzenleyip, imzalayarak, ilgili mercilere tevdi edilmek üzere Yönetim Kurulu’na tevdi eder.
9.2. Genel Kurul toplantısında yalnız gündemdeki konular görüşülür. Gündeme madde eklenmesi, genel kurula katılan delegelerin 1/10’unun yazılı teklifi ile mümkündür.
MADDE 10- Divan Başkanlığının Genel Kurulda Yapılacak Seçimlerle İlgili Görevleri
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
10.1. Divan Başkanlığının genel kurulda yapılacak seçimlere ilişkin görevleri şunlardır:
a ) Aday Olma
Sendikanın Genel Kurul dışındaki zorunlu organları olan Sendika Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Disiplin Kurulu, Asıl ve yedek üyelik seçimlerinde aday olanların, Ana Tüzüğün 18. maddesinde öngörülen şartları taşıması gerekir.
Yukarıdaki bentteki niteliğe sahip delegeler, Genel Kurul Başkanlık Divanı’nın adaylıkların bildirilmesi yolundaki çağrısını takiben “Adaylık Bildirim Belgesi”ni doldurarak, Başkanlık Divanı’nca belirlenecek süre içinde Divan Başkanlığına sunarlar.
Adaylık Bildirim Belgesi seçim yapılacak organlara göre birlikte ya da ayrı ayrı listeler halinde de düzenlenebilir.
Başkanlık Divanı’nca belirlenen süre geçirildikten sonra adaylık için başvurulamaz.
b ) Aday Listeleri:
Genel Kurul Başkanlık Divanı belirleyeceği süre içinde adaylık için başvuranların listesini Seçim Kurulu Başkanına tevdi edilmek üzere hazırlar.
Adaylar listeleri aşağıdaki esaslara göre hazırlanır:
aa ) Yönetim Kurulu Asıl Üye Aday Listesi:
Yönetim Kurulu beş ünvanlı Asıl üyeden oluşur.
Ünvanlı üyeler Genel Başkan, Genel Sekreter, Genel Mali Sekreter, Genel Örgütlenme Sekreteri ve Genel Eğitim Sekreteridir.
Divan Başkanlığı’nca hazırlanan “Yönetim Kurulu Asıl Üye Aday Listesi”nde, aday olanların isimleri, aday oldukları ûnvanlı üyelik belirtilerek, soyadı sırasına göre sıralanır.
bb ) Yönetim Kurulu Yedek Üye Aday Listesi:
Yönetim Kurulu için beş yedek üye seçilir. Divan Başkanlığı’nca hazırlanan “Yönetim Kurulu Yedek Üye Aday Listesi”nde, aday olanların isimleri, soyadı sırasına göre sıralanır.
cc ) Sendika Denetleme Kurulu Aday Listesi:
Sendika Denetleme Kurulu üç Asıl, üç yedek üyeden oluşur.
Divan Başkanlığı’nca hazırlanan “Denetleme Kurulu Üyeleri Asıl ve Yedek Aday Listesi”nde, aday olanların isimleri, soyadı sırasına göre sıralanır.
çç ) Sendika Disiplin Kurulu Aday Listesi:
Sendika Disiplin Kurulu üç Asıl, üç yedek üyeden oluşur.
Divan Başkanlığı’nca hazırlanan “Disiplin Kurulu Asıl ve Yedek Üyeleri Aday Listesi”nde aday olanların isimleri, soyadı sırasına göre sıralanır.
dd ) Üst Kuruluş Delegeleri Aday Listesi:
Sendikanın üyesi bulunduğu Konfederasyon delegeliği, Konfederasyon ana tüzüğündeki esaslara göre Genel Kurul’ca seçilir.
Divan Başkanlığı’nca hazırlanan “Üst Kuruluş Delegeliği Aday Listesi”nde aday olanların isimleri, soyadı sırasına göre sıralanır.
ee ) Aday Listelerinin Çoğaltılması:
Başkanlık Divanı aday listelerini delege sayısı kadar çoğaltarak, mühürlenmek üzere Seçim Kuruluna verir.
c ) Seçimlerde Uyulacak Esaslar:
Genel Kurullarca yapılacak seçimlerde serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esaslarına uyulur ve bu esasları sağlayıcı tüm önlemler Seçim Sandık Kurulu’nca alınır.
ç ) Oy Kullanma
aa ) Oy Kullanma Hakkı
Genel Kurul’da yapılacak seçimlerde, seçime katılacak delegeleri gösterir, Seçim Kurulu Başkanı hakim tarafından onaylanarak kesinleşmiş delege listesinde adı yazılı bulunmayanlar oy kullanamazlar.
bb ) Oy Kullanma Biçimi
Oylar, oy veren delegenin kimliğinin, resmi kimlik belgesi ile ispat edilmesinden ve delege listesindeki isminin karşısındaki yeri imzalamasından sonra, Seçim Sandık Kurulu Başkanı tarafından verilen, adayları gösterir Seçim Kurulu Başkanınca mühürlenmiş aday listelerindeki isimlerin işaretlenmesi suretiyle, mühürlü zarfla seçim sandığına atılarak kullanılır.
cc ) Geçersiz Oylar
Seçilecek organı oluşturan üye sayısından fazla adayın işaretlendiği oy pusulaları ile diğer kağıtlara yazılan oylar geçersiz sayılır.
d ) Genel Kurul Karar Nisabı
Genel Kurul karar nisabı, Ana Tüzük’te aksi belirtilmedikçe, Genel Kurul’a katılan delege sayısının salt çoğunluğudur. Ancak bu sayı delege tam sayısının dörtte birinden az olamaz.
e ) Genel Kurul Tutanağı
Genel Kurul Başkanlık Divanı “Genel Kurul tutanağı” hazırlar ve gereği yapılmak üzere Yönetim Kurulu’na teslim eder.
Genel Kurul tutanağında şu hususlar bulunur:
1) Genel Kurul toplantı yeri, tarihi, günü, saati ve gündemi,
2) Yapılan yoklamada gerekli çoğunluğun sağlanıp sağlanmadığı ve katılan delege sayısı,
3) Divan Başkanlığını oluşturanların ad ve soyadları ile Divan Başkanlığı seçim sonuçları,
4) Konukların ve delegelerin konuşmalarının özeti,
5) Komisyonlara seçilenlerin ad ve soyadları,
6) Yönetim, denetleme ve disiplin kurulları ile komisyon raporlarında söz alanlar ve konuşmalarının özetleri,
7) Alınan kararlar,
8) İbra oylamasının sonucu,
9) Genel Kurul karar defterine geçmesi gerekli diğer hususlar.
Tutanağa kesinleşmiş delege listesinin bir örneği, “Genel Kurul Hazır Bulunanlar Listesi”nin bir örneği, kesinleşmiş seçim tutanağının bir örneği eklenir.
Konuşmaların kaydedildiği ses alma bantları Yönetim Kurulu’na teslim edilir.
MADDE 11– Seçilme Nisabı
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
11.1. Ünvanlı seçilecek Yönetim Kurulu üyeleri seçiminde, oy pusulasında her ünvana aday olanların aldıkları oylar ayrı ayrı sayılarak, en çok oy alanlar o ünvanlı belirlenen göreve seçilmiş olurlar.
11.2. Yönetim Kurulu yedek üyeliği için yapılan seçimlerde en çok oy alan 5 üye, yedek üye seçilmiş olur.
11.3. Denetleme Kurulu için yapılan seçimlerde Asıl aday listesinde en çok oy alan 3 aday Asıl, yedek aday listesinde çok oy alan 3 aday da yedek üye olarak seçilmiş olurlar.
11.4. Disiplin Kurulu için yapılan seçimlerde Asıl aday listesinde en çok oy alan 3 aday Asıl, yedek aday listesinde en çok oy alan 3 aday da yedek üye olarak seçilmiş olur.
11.5. Üst kurul delegeliği için yapılan seçimde adaylar aldıkları oy sırasına göre seçilirler.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ŞUBE GENEL KURULU
MADDE 12- Şube Genel Kurulunun Oluşması
12.1. Şube genel kurulu, şubenin çalışma sahasındaki işyerlerinde çalışan üyeler ile şube yönetim, denetleme ve disiplin kurulu Asıl üyelerinden oluşur.
MADDE 13- Şube Genel Kurul Toplantısı
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
13.1. Şube genel kurulu olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır.
a ) Olağan Genel Kurul
Olağan genel kurul en çok dört yılda bir, Sendika Yönetim Kurulu ile ortaklaşa belirlenmek koşulu ile ve Sendika Genel Kurul toplantısından en az iki ay önce olmak üzere, şubenin faaliyette bulunduğu mahalde, Şube Yönetim Kurulu’nun; Şube yönetim kurulu üye sayısının yedekleri dahil toplantı yeter sayısının altına düşmesi halinde Şube Denetleme Kurulunun, Şube Denetleme Kurulu üye sayısının da yedekleri dahil toplantı yeter sayısının altına düşmesi halinde Sendika Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine ilan edilen yer, gün ve saatte toplanır. Şubelerin ilk genel kurulu, kuruluş tarihinden itibaren altı ay içinde yapılır.
Şube yönetim kurulu tarafından hazırlanan genel kurul toplantısının gündemi, yer, gün ve saati en az on beş gün önce sendikanın internet sitesinde ilan edilir.
b ) Olağanüstü Genel Kurul
Olağanüstü Genel Kurul,
1) Tüzük’te belirtilen hallerde, Sendika Yönetim Kurulu kararı ile,
2) Şube Yönetim Kurulu kararı veya Sendika Şube Denetleme Kurulu’nun teklifi ve Şube Yönetim Kurulu’nun onayı ile,
3)Şubelerde üyelerin 1/5’inin, gerekçeli ve yazılı isteği ile,
4)Şube yönetim kurulu üye sayısının yedekleri dahil toplantı yeter sayısının altına düşmesi halinde (a) bendindeki esaslar dahilinde toplanır.
Genel kurula çağrı (a) fıkrası hükümlerine göre yapılır.
Karar ve talep tarihinden itibaren altmış gün içinde öncelikle gerekçedeki konuları görüşmek üzere olağanüstü genel kurul toplanır. Olağan genel kurul toplantı tarihine altı aydan az bir süre kalması hâlinde olağanüstü genel kurula gidilemez; ancak, isteğe konu olan hususlar olağan genel kurul gündemine alınır. Olağanüstü genel kurulda toplanmayı gerektiren gündem konusunun dışında başkaca konu görüşülmez ve bu yönde teklifte bulunulamaz.
c ) Şube Genel Kurulunun Toplantı Nisabı
Şube Genel Kurul toplantı nisabı, üye sayısı 500’ün altında olan şubelerde üye tam sayısının salt çoğunluğudur. Üye sayısı 500 ve üzeri olan şubeler, 100 delege ve Şube Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulu asıl üyelerinden oluşur ve toplantı yeter sayısı delege tam sayısının salt çoğunluğudur.
İlan edilen ilk toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa, Sendika ve şube yönetim kurulu ikinci toplantının tarih, yer, gün ve saatini ortaklaşa belirler. İkinci toplantı, nisabın sağlanmaması sebebiyle yapılamayan ilk toplantı tarihinden en çok (15) gün sonraya bırakılır. İkinci toplantıda çoğunluk aranmaz, ancak bu toplantıya katılanların sayısı üye veya delege tam sayısının üçte birinden az olamaz. Üye veya delege olmayanlar çoğunlukta nazara alınmazlar.
MADDE 14- Şube Genel Kurulları Toplantı Usulü
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
14.1. Şube Genel Kurullarının toplantı usulü şu şekildedir:
(a) Şube genel kuruluna katılacak üyelerin listeleri şube yönetim kurulu tarafından yapılır.
Üye listesinde üyelerini :
(aa) Adı soyadı ve T.C. numarası
(bb) Halen çalıştığı işyeri unvanı (Tüzel Kişilik adı)
yer alır.
(b) Üye Listesinin Seçim Kurulu Başkanına Tevdii
Şube yönetim kurulu üye listesini, toplantının gündemi, yer, gün ve saati ile çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirtir bir yazı ekinde, iki örnek olarak, genel kurul toplantısından en az 15 gün önce Seçim Kuruluna tevdi eder.
(c) Hazır Bulunanlar Listesi
Seçim Kurulu Başkanı hakimce ilan süresi sonunda kesinleştirilip onaylanarak sendika şubesine gönderilen listesi “Genel Kurul Hazır Bulunanlar Listesi” olarak kullanılır ve toplantı nisabının belirlenmesinde ve genel kurulda yapılacak oylamalarda esas alınır.
(ç) Üyelik Kartı Üyelik listesinde üyelik sıfatı kesinleşenler için şube yönetim kurulunca “Üyelik Kartı” düzenlenir.
Üyelik Kartında,
- a)Üye ibaresi,
- b)Üyenin adı ve soyadı,
- c)Kart numarası
(d) Hazır Bulunanlar Listesinin İmzalanması
Üyeler “Genel Kurul Hazır Bulunanlar Listesi”nde isminin karşısındaki yeri imza etmeleri ve kendilerine Üyelik Kartının verilmesini takiben toplantı salonuna alınırlar.
MADDE 15- Yoklama Sonucunun Açıklanması
15.1. Şube sekreteri ya da şube yönetim kurulu üyelerinden biri, “Hazır Bulunanlar Listesi”ne göre çoğunluk sağlanmışsa, bu sonucu ve genel kurulun çalışmalara başlayacağını duyurur.
MADDE 16- Şube Genel Kurulunun Açılması
16.1. Şube genel kurulu, şube başkanı ya da görevlendireceği şube yönetim kurulu üyesinin konuşması ile açılır.
MADDE 17– Şube Genel Kurulu Başkanlık Divanının Oluşturulması
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
17.1. Şube genel kurulu, açılış konuşmasından sonra, üyelerin önerisi ve oyları ile bir başkan, bir başkan yardımcısı ve iki sekreterden oluşan genel kurul başkanlık divanı seçilir. Divan seçimi açık oyla yapılır. Başkanlık divanı üst kurulun yöneticileri, üye veya delegeler arasından seçilir.
MADDE 18–Başkanlık Divanının Görevleri
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
18.1. Başkanlık divanı,
- a)Başkanlık divanı gündemi açıklar; değişiklik önerisi olup olmadığını sorar ve toplantı gündemini kesinleştirir.
- b)Kesinleşen gündem uyarınca genel kurulu yönetir.
- c)Genel kurulda yapılacak seçimlerle ilgili 19. maddede belirtilen işlemleri yapar.
ç) Genel kurul tutanağını düzenleyip imzalayarak ilgili mercilere tevdi edilmek üzere şube ve Sendika Yönetim Kurulu’na verir.
MADDE 19- Divan Başkanlığının Şube Genel Kurulunda Yapılacak Seçimlerle İlgili Görevleri
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
19.1. Divan Başkanlığının Şube Genel Kurulunda yapılacak seçimlerle ilgili görevleri şunlardır:
a ) Şube Genel Kurullarında Adaylık
Şubenin genel kurul dışındaki zorunlu organları olan şube yönetim kurulu, şube denetleme kurulu, şube disiplin kurulu asıl ve yedek üyelik seçimlerinde aday olanların, Ana Tüzüğün 18. maddesinde öngörülen şartları taşıması gerekir.
b ) Aday Listeleri
Şube genel kurulu başkanlık divanı belirleyeceği süre içinde adaylık için başvuranların listesini Seçim Kurulu Başkanına tevdi etmek üzere hazırlar.
Aday listeleri aşağıdaki esaslara göre hazırlanır:
aa ) Şube Yönetim Kurulu Asıl Üye Aday Listesi
Şube Yönetim Kurulu, üye sayısı 200’e kadar olan şubelerde 4, üye sayısı 201 ve 201’den fazla olan şubelerde ise 5 Asıl üyeden oluşur.
Divan başkanlığınca hazırlanan “Şube Yönetim Kurulu Asıl Üye Aday Listesi”nde, aday olanların isimleri, alfabetik olarak soyadına göre sıralanır.
bb ) Şube Yönetim Kurulu Yedek Üye Aday Listesi
Şube yönetim kurulu için üye sayısı 200’e kadar olan şubelerde 4 yedek üye, üye sayısı 201 ve 201’den fazla olan şubelerde ise 5 yedek üye seçilir.
Divan başkanlığınca hazırlanan “Yönetim Kurulu Yedek Üye Aday Listesi”nde, aday olanların isimleri, alfabetik olarak soyadına göre sıralanır.
cc ) Şube Denetleme Kurulu Aday Listesi
Şube denetleme kurulu 3 Asıl üye ile 3 yedek üyeden oluşur.
Divan başkanlığınca hazırlanan “Şube Denetleme Kurulu Asıl Aday Listesi”nde ve Şube Denetleme Kurulu Yedek Aday listesinde aday olanların isimleri, alfabetik olarak soyadına göre sıralanır.
çç ) Şube Disiplin Kurulu Aday Listesi
Şube disiplin kurulu 3 Asıl üye ile 3 yedek üyeden oluşur.
Divan başkanlığınca hazırlanan “Şube Disiplin Kurulu Asıl Aday Listesi”nde ve Disiplin Kurulu Yedek Aday Listesinde aday olanların isimleri, alfabetik olarak soyadına göre sıralanır.
dd ) Sendika Genel Kurulu Delegelik Aday Listesi
“Sendika genel kurul delegeleri” bu Yönetmeliğin 3’üncü maddesi esaslarına göre seçilir.
Divan başkanlığınca hazırlanan “Sendika Genel Kurulu Delegeleri Aday Listesi”nde aday olanların isimleri, alfabetik olarak soyadına göre sıralanır.
ee ) Aday Listelerinin Çoğaltılması
Başkanlık divanı aday listelerini üye sayısı kadar çoğaltarak, mühürlenmek üzere Seçim Kurulu Başkanına verir.
ff ) Seçimlerde Uyulacak Esaslar
Şube genel kurullarında yapılacak seçimlerde serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esaslarına uyulur ve bu esasları sağlayıcı tüm önlemler seçim sandık kurulunca alınır.
c ) Oy Kullanma
aa ) Oy Kullanma Hakkı
Şube genel kurulunda yapılacak seçimlerde, seçime katılacak üyeleri gösterir, Seçim Kurulu Başkanı hakim tarafından onaylanarak kesinleşmiş üye listesinde adı yazılı bulunmayanlar oy kullanamazlar.
bb ) Oy Kullanma Biçimi
Oylar, oy veren üyenin kimliğinin resmi kimlik belgesi ile ispat edilmesinden ve üye listesindeki isminin karşısındaki yeri imzalamasından sonra, Seçim Sandık Kurulu Başkanı tarafından verilen, adayları gösterir Seçim Kurulu Başkanınca mühürlenmiş aday listelerindeki isimlerin işaretlenmesi suretiyle, mühürlü zarfla seçim sandığına atılarak kullanılır.
- cc) Geçersiz Oylar
Seçilecek organı oluşturan üye sayısından fazla adayın işaretlendiği oy pusulaları ile diğer kağıtlara yazılan oylar geçersiz sayılır.
ç ) Şube Genel Kurulu Karar Nisabı
Şube Genel Kurulu karar nisabı toplantıya katılan üye veya delegelerin sayısının salt çoğunluğudur. Ancak bu sayı üye veya delege tam sayısının dörtte birinden az olamaz.
d ) Sayım
Yönetim, denetleme ve disiplin kurulu üyeliği seçimlerinde asıl ve yedek üyeler aldıkları oy sırasına göre değerlendirilir.
Üst kurul delegeliği için yapılan seçimlerde adayların aldığı oy miktarına göre tutanak tanzim edilir.
e ) Şube Genel Kurul Tutanağı
Şube genel kurul başkanlık divanı “Şube Genel Kurul Tutanağı” hazırlar ve gereği yapılmak üzere Sendika ve şube yönetim kuruluna teslim eder.
Şube genel kurul tutanağında bu Yönetmeliğin 10’uncu maddesinin (h) fıkrasında belirli bilgiler ve ekleri bulunur. Konuşmaların kaydedildiği ses alma bantları şube yönetim kuruluna teslim edilir.
MADDE 20- Yürürlük
(Değişik: 30.09.2023 tarihli Genel Kurul Kararı)
20.1. TGS Ana Tüzüğü uyarınca hazırlanan ve 21.12.2013 tarihli TGS Olağan Genel Kurulu’nda kabul edilen bu Yönetmelik 21.12.2013 tarihinde yürürlüğe girer. 30.09.2023 tarihli TGS Olağan Genel Kurulu’nda yapılan değişiklikler 30.09.2023 tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 21-Yürütme
21.1. Bu Yönetmelik, Sendika Yönetim Kurulu’nca yürütülür.