Sendika hakkınızı korur. Sendikalı çalışanlar daha yüksek maaş alır. Sendikalı işyerinde insanca çalışma düzeni vardır. İzin ve ikramiyeler de cabası.
TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI (TGS)
SATIN ALMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
AMAÇ, KAPSAM VE PRENSİPLER
MADDE 1: Amaç ve Kapsam
Bu Yönetmelik Türkiye Gazeteciler Sendikası ana tüzüğüne dayanılarak düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğin amacı Türkiye Gazeteciler Sendikasının Genel Merkez, Şube ve il temsilciliklerinin mali işleyişini ve ihtiyacı olan mal ve hizmetlerin piyasadan temin şekil ve şartlarına ait esasları belirlemek, uyulması gerekli prensipleri tespit etmek ve işlerin düzenli ve aksamadan yürütülmesini sağlamaktır.
MADDE 2: Satın alma Prensipleri
* Satın alım süreçleri adil, tarafsız, tutarlı olmalı, geniş ve çeşitli tedarikçi havuzu oluşturulur.
* Satın alımlar etik ticari faaliyetlere uygun, maliyet etkin ve yüksek kalite gözeterek yapılır.
İKİNCİ BÖLÜM
SENDİKA GELİRLERİ
MADDE 3: Sendika Gelirleri
1. Üyelik Aidatları
2. Dayanışma aidatları
3. Faaliyetlerden sağlanacak gelirler
4. Mal varlığının gelir, temlik ve satışından doğan gelirler
5. Bağışlar ve diğer gelirler
MADDE 4: Sendika üyesinin aylık ödentisi; üyenin brüt ücretinin % 2’si kadardır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
YETKİLİ VE GÖREVLİ ORGANLAR
MADDE 5: Prensip olarak demirbaş alımlarında Genel merkez yetkilidir. Demirbaş alımları için brüt asgari ücretin 10 katı kadarı limite kadar Merkez Yönetim Kurulu kararı gereklidir.
MADDE 6: Herhangi bir mal ve hizmet alımında ilgili yönetim kurulu, bu yönetmeliğin 7’inci maddesinde belirtilen yöntemlerden birini seçmek suretiyle, yetkilidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
SATINALMA YÖNTEMLERİ
MADDE 7: Yönetim Kurulu, mal ve hizmet alımında alınanın niteliğine göre aşağıda ayrıntıları açıklanan teklif alma, pazarlık, açık ve kapalı zarf gibi yöntemlerin en uygunundan yararlanır ve alınacak mal ve hizmetin özelliğine göre ödenecek gerçek değerlerinin belli bir miktarını avans olarak ödemeye karar verebilir.
1. Doğrudan Temin: Her yıl Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tutara kadar mal ve/veya hizmet alımlarında tedarikçiden doğrudan temin yöntemi ile sözleşme yapılarak satın alma gerçekleştirilir. Yine Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenen bu tutarın üstünde yapılacak satın alımlarda üç teklif alınması, bu tekliflerin en az iki (2) Yönetim Kurulu üyesi tarafından değerlendirilmesi zorunludur. Alınan 3 (üç) teklif arasından maliyeti en etkin olan seçilir. Ancak Satın Alma Teknik Şartnamesi’nde belirtilmesi şartı ile istisnai durumlar söz konusu olabilir (alanında en iyi olması, orijinal ürün/içerik olması vb.)
Mal/hizmet alımlarında üç teklif alınarak belirlenen tedarikçiden memnun kalınması durumunda tedarikçi ile Yönetim Kurulu kararı ile uzun süreli satın alma sözleşmesi imzalanabilir.
2. Rekabetçi Pazarlık Usulü: Satın alınacak malın piyasada belli satıcıları bulunmadığı veya bir satıcının tekelinde veyahut piyasadan çekilme ihtimalinin olduğu hallerde pazarlık usulü uygulanır. Bu takdirde satın alma için görevli yönetim kurulu üyeleri malı mahallinde görür ve pazarlık ederek malı teslim alır.
3. Açık ve Kapalı İhale Usulü: Her yıl Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tutarın üzerinde mal ve/veya hizmet alımlarında açık ve/veya kapalı ihale usulü kullanılarak satın alımlar yapılabilir. Bu ihalenin uygulamasına yönelik şartlar ihale yapılmasına ilişkin alınacak Yönetim Kurulu kararında açıkça belirtilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
ŞARTNAMELER VE SÖZLEŞMELER
MADDE 8: Satın alma sürecinde mutlaka satın alma ve ihale konusu işlerin her türlü özelliğini belirtir Teknik Şartname hazırlanmalıdır. Ayrıca Açık /Kapalı Usul İhale yönteminin uygulanacağı durumlarda İdari Şartname de hazırlanmalıdır.
MADDE 9: Her yıl Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği tutarın üstündeki satın alımlarda Tedarikçi ile karşılıklı olarak imzalanacak Mal/Hizmet Alım Sözleşmesi hazırlanmalıdır.
ALTINCI BÖLÜM
MAL VE HİZMETİN TESLİM ALINMASI VE ÖDEME
MADDE 10: Sendikanın ödemeleri tüzük hükümleri ve bütçe çerçevesinde Genel Merkezde Genel Başkan, Genel Sekreter veya Genel Mali Sekreterden en az ikisinin imzalarıyla yapılır.
MADDE 11: Satın alınan ve/ veya yaptırılan malın teslim alımı tedarikçinin yanında yapılır. İstenilen şartlara uygunluğu tespit edilen mal teslim alınır. Satın alma için görevli yönetim kurulu üyeleri bu işleri yaparken gerekiyorsa uzmanlardan faydalanır.
Satın alınan hizmetin niteliğine göre Teknik Şartnamede belirtilen içerikte tedarikçiden ara ve final raporları istenebilir.
MADDE 12: Mal ve hizmetlerde ödeneksiz harcama yapılmaz.
MADDE 13: Alınması için daha önce Yönetim Kurulu Kararı verilmemiş olan demirbaş eşya, malzeme ve/veya hizmetin ödemesi yapılmaz.
YEDİNCİ BÖLÜM
DENETİM
MADDE 14: Satın alımlar Türkiye Gazeteciler Sendikası Denetleme Kurulu’nun denetimine tabidir. Denetleme Kurulu’nun tespit ettiği herhangi bir usulsüzlük Yönetim Kurulu’na takdim edilir. Yönetim Kurulu’nun değerlendirmesi sonucunda gerekli işlemler başlatılır. Yönetim Kurulu’nun usulsüzlük ile ilgili sorunu çözüme kavuşturamaması halinde Sendika Olağanüstü Genel Kurulu toplanabilir.
DİĞER HUSUSLAR
MADDE 15:
3. Niteliği itibariyle bir kerede kullanılıp bitmeyen, itifaya tabi, fiziki bir niteliğe sahip ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunda belirtilen ve her yıl yeniden değerlenme oranında değeri artırılan tutarın üzerindeki kıymetler demirbaş olarak kabul edilir. (masa, sandalye, dolap, TV, bilgisayar, yazıcı vb.)
EKLER:
1. SATIN ALMA SÖZLEŞME ÖRNEĞİ