TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ
BÖLÜM 1
GENEL HÜKÜMLER
MADDE 1-TARAFLAR
Bu toplu iş sözleşmesi, merkezi İstanbul’da bulunan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve merkezi İzmir’de bulunan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Derneği İktisadi İşletmesi arasında, tarafların hak, görev ve sorumluluklarını düzenlemek, politik ve etik olarak sorumlu habercilik anlayışı ve pratiğini ileriye taşımak üzere, işyerinin özellikleri ve olanakları dikkate alınarak işyeri düzeyinde imzalanmıştır.
MADDE 2-TANIMLAR
Bu toplu iş sözleşmesinde geçen;
• İŞVEREN; İzmir Gazeteciler Cemiyeti Derneği İktisadi İşletmesi
• SENDİKA; Türkiye Gazeteciler Sendikası’nı (TGS)
• İŞÇİ; İşverenin işyerlerinde çalışan işçilerden TGS üyesi olanları
• TARAFLAR; işveren ve sendikayı,
• TİS; bu toplu iş sözleşmesini ifade eder.
MADDE 3- AMAÇ
Bu TİS, her türlü güç odaklarından bağımsız olarak halkın haber alma ve gazetecinin haber verme/yapma özgürlüğü temelinde editöryal bağımsızlığı korumayı ve geliştirmeyi garanti altına alır. Habercilikte eril/seksist, ayrımcı, nefret söylemi içeren, şiddet kışkırtıcılığı yapan, taraflı, baskından yana ve baskın olanı yeniden üreten kutuplaştırıcı, militarist yaklaşım ve dili reddeder. Hak, yurttaş ve barış odaklı habercilik anlayışını korumayı ve geliştirmeyi garanti altına alır. Demokratik katılımcı habercilik modelini işyeri özelinde geliştirmeyi ve model olarak genel habercilik ortamında yaymayı teşvik eder.
İşyerinin ekonomik yönden sürdürülebilirliğini, ayakta kalmasını, verimli şekilde işletilmesini; TGS üyelerinin ekonomik, sosyal durumlarını ve mesleki becerilerini geliştirmeyi, çalışanların insanlık onuruna yaraşır şekilde işsizlik korkusundan uzak, geleceğe güvenle bakabilecekleri, huzurlu bir çalışma ortamı oluşturmayı; işyerinde demokratik katılımcılığın ve çalışanların sosyal güvenceye kavuşturulmalarının sağlanmasını, işçi sağlığı ve güvenliğini sağlayacak önlemlerin alınmasını amaç edinir.
Bu TİS; uluslararası sözleşmeler ve Anayasa ile güvence altına alınmış olan örgütlenme, özgür toplu pazarlık ve sözleşme hakkı ile grev hakkının çalışanların en temel hakkı olduğunu kabul ederek, çalışma yaşamının demokratikleşmesine, genişlemesine/zenginleşmesine katkıda bulunmayı, toplumdaki inanç/inançsızlık, kültürel, etnik her alandaki farklılıkların işyerindeki temsilini gözetmeyi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi ve işyerinde kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasını, kadın, genç, yaşlı, göçmen, engelli ve LGBTİ işçilerin hiçbir şekilde ayrımcılığa uğramaması için gerekli pozitif ayrımcı tedbirlerin alınmasını amaçlar.
MADDE 4- TİS’TEN YARARLANMA
Sendika üyelerinin yararlanması
TİS’in imzalandığı tarihte işyerinde çalışmakta olan ve sendika üyesi bulunanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra işe yeni girenler ya da imza tarihinden sonra üye olanlar, üyeliklerinin sendikaca işverene bildirilme tarihinden itibaren sözleşmenin sağladığı haklardan yararlanabilirler.
TİS’in imzalanmasından sonra işe giren ve yeni üye olan işçiler, ücret zammı hariç TİS’in tüm haklarından, sendika üyesi olduğu tarih itibariyle yararlanırlar. Bu kişiler, işe giriş veya üye olduğu tarihten sonraki zam döneminde ücret zammı alırlar.
Sözleşmenin yürürlük tarihi ile imza tarihi arasındaki bir tarihte askerlik, emeklilik ve diğer nedenlerle hizmet akdi sona eren üye işçiler, tüm haklardan, işbu yürürlük tarihi ile imza tarihinde çalışılan süre oranınca diğer üyeler gibi yararlanırlar. Ölen üye işçilerin varislerine, kıdem tazminatı ve ölüm yardımı yapılır.
Sendika üyesi olmayanların yararlanması
Sendika üyesi olmayanlar veya sendika üyeliğinden ayrılanlar ya da üyelikten çıkarılanlar ancak dayanışma aidatı ödeyerek sözleşmeden yararlanabilirler. Bu yararlanma, imza gününden geriye gitmemek koşulu ile yazılı olarak istek tarihinden itibaren geçerlidir. Ancak TİS’nin imzalandığı tarihten önceki talepler geçersizdir.
Sendika üyeleri ile sendika üyesi olmadan dayanışma aidatı ödeyerek bu TİS’ten yararlananlar dışında kalan işçilere, bu TİS kısmen veya tamamen uygulanamaz. Bu hükme rağmen uygulanması durumunda, uygulanan tüm parasal haklar, sendika üyelerine ilave olarak uygulanır. Ayrıca işveren, bu konumdaki işçiler için, TİS’i uyguladığı her işçi için ödenen üyelik aidatı tutarı kadar tazminatı, (TİS’in uygulandığı süre boyunca)her ay sendikaya ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
MADDE 5- TİS’NİN HÜKMÜ VE YORUMU
İşveren ile TGS üyeleri arasında yapılması zorunlu olan hizmet akitlerinin yazılı olması ve işbu TİS’nin tanıdığı hakları azaltıcı, kısıtlayıcı ve bozucu hükümler taşımaması şarttır. Bu hizmet akitlerinin TİS’e aykırı hükümlerinin yerini, bu TİS’deki hükümler alır.
Hizmet akitlerinde belirtilmeyen konuda bu TİS’nin hükümleri uygulanır. Bu Hizmet akitlerinin bir örneği, imzalandıkları tarihten sonraki 15 iş günü içerisinde işveren tarafından TGS’ye gönderilir.
İşletmede çalışan TGS üyelerinin iş tanımları, ücretleri ve çalışma koşullarında meydana gelecek her türlü değişiklik, yukarıda belirtilen süre içinde yazılı olarak sendikaya bildirilir.
Bu TİS’nin yürürlüğe girdiği tarihten önce TGS üyelerine sağlanan ve bu TİS’de değiştirici ya da yok edici hüküm bulunmayan işçi lehine hak ve menfaatler, kazanılmış hak olarak aynen devam eder.
MADDE 6- TARAFLARIN DURUMUNDA DEĞİŞİKLİK
İşveren, işyerini başka bir gerçek veya tüzel kişiye devrettiği, gerçek veya tüzel bir üçüncü şahısla ortak olduğu veya işyerinde yapılan işlerin bir bölümünü veya tamamını gerçek veya tüzel bir üçüncü şahsa yaptırdığı takdirde, bu TİS süresi sonuna kadar TİS’nin TGS üyelerine tanıdığı haklardan, yeni işveren (üçüncü şahıs ile birlikte) müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Sözleşmeye taraf olan sendikanın kendini feshi, infisahı, çalışmadan yasaklı olması bu TİS’nin uygulanmasını engellemez.
BÖLÜM 2
SENDİKAL HAKLAR VE GÜVENCESİ
MADDE 7- SENDİKA GÜVENCESİ
İşyerinde çalışan Türkiye Gazeteciler Sendikası üyelerinin, TGS merkez ve şube yöneticileri olarak seçilmeleri ve profesyonel yöneticilik yapmayıp işletmede çalışmaya devam etmeleri halinde; İşveren, bu TİS’nin taraflarından biri olan TGS’nin merkez ve şubelerinin yönetim, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri ile işyeri temsilcilerini sendikal görevlerini yapmalarından ötürü işten çıkaramaz, bu kişilere ceza veremez, bu kişilerin sendikal görevlerini yapmalarına hiçbir şekilde engel olamaz. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun Sendika İşyeri Temsilcilerine tanıdığı güvenceler, önceki cümlede tanımlanan TGS merkez ve şubelerinin yönetim, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri yönünden de aynen geçerlidir. Bu anlamda, 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 24. maddesi başta olmak üzere sendika işyeri temsilcilerine haklar tanıyan tüm maddelerinin, TGS Merkez ve Şube yöneticileri yönünden de geçerli olacağı taraflarca kararlaştırılmıştır.
İşveren, TGS üyelerinin sendikal görevlerini yerine getirmelerinden ötürü iş sözleşmesini feshedemez. İşveren buna aykırı hareket ettiğinin yargı kararı ile tespit edilmesi halinde, bu kişilere brüt 12 maaş sendikal tazminatı ile yasalardan ve TİS’ den doğan haklarını öder.
İşveren, yazılı rızası olmadıkça işyeri sendika temsilcisinin ve işyerinde çalışmaya devam eden sendika yöneticilerinin işyerini değiştiremez veya mevcut iş tanımı ve pozisyonunu düşüren esaslı tarzda değişiklik yapamaz. Aksi hâlde değişiklik geçersiz sayılır.
TGS üyesinin askerlik nedeniyle ve askerliği sırasında iş sözleşmesi feshedilemez, askıya alınır. TGS üyesi askerlik süresinin sona ermesiyle, işyerindeki eski işine döner ve işe döndüğü tarihten itibaren işyerindeki sözleşmenin tüm haklarından, hakların ulaştığı seviye itibarıyla yararlanmaya devam eder. TGS üyesi dilerse, askerlik nedeniyle iş akdini feshederek, kıdem tazminatı ve feshe bağlı haklarının ödenmesini talep edebilir.
MADDE 8- SENDİKA AİDATI
İşveren, TGS üyelerinin aidatlarını, TGS’nin göndereceği üye listesine göre brüt ücretlerinin %2’si oranında kesip Sendika’nın bildireceği TGS Banka Hesabına en geç 15 gün içinde yatırır.
İşveren, TİS’den yararlanmak isteyen diğer işçilerin dayanışma aidatlarını da brüt ücretlerinin %2’si oranında kesip Sendika’nın bildireceği TGS Banka Hesabına en geç 15 gün içinde yatırır ve dayanışma aidatı ödeyen işçi listesini TGS’ye aynı süre içinde gönderir.
MADDE 9- TEMSİLCİLERİN GÖREVLERİ
TGS, yasada belirlenen miktarda sendika temsilcisi atar. Atanacak temsilciler özel durumlar ve acil ihtiyaçlar dışında demokratik yöntemle belirlenir. Temsilciler, TİS hükümlerinin uygulanmasını sağlar.
Sendika temsilcileri şu şekilde çalışırlar: TGS üyesi ya da üyeleri, şikâyet ve taleplerini TGS temsilcisine bildirir. TGS temsilcisi, konuyu yetkili kişilerle görüşür, gerekirse yazılı olarak bildirir. İşveren, İşveren vekili ya da ilgili kişi, TGS temsilcisinin yazılı başvurusuna 7 gün içinde yazılı olarak yanıt vermelidir. Çözülemeyen konular sendikaya bildirilir. İşyeri temsilcileri ve sendika yöneticileri üyeler ile yapacağı görüşme ve toplantılar için mesai saatleri dışını tercih eder. Ancak mesai saatleri içinde yapılacak toplantılar için işveren yetkililerinden izin alınır.
TGS, işyerinde çalışan üyeler arasından delege seçilenleri işveren, Sendika İşyeri Temsilcisi vasıtasıyla yazılı olarak bilgilendirir.
MADDE 10- DİSİPLİN KURULU
İşçilerin disiplin uygulamaları ile iş akitlerinin sona erdirilmesi konusunda, TİS’nin uygulama ve yorumundan kaynaklanan uyuşmazlıklar konusunda görüş vermek üzere işyerinde sözleşme imzalandıktan sonra 2 ay içinde Disiplin Kurulu oluşturulur. Bu kurul çalışanlar arasından seçimle belirlenecek 1 kişi ile gazetenin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeninden oluşur.
Disiplin Kurulu işçilerin iş disiplini ile bağdaşmayan fiillerini görüşerek suçlu bulduğu işçiye uygun göreceği cezanın verilmesi konusunda öneride bulunur. Disiplin Kurulu tarafların şikâyetlerini, şikâyetlere ilişkin belgeleri inceler, işçinin savunmasını alır. İşçiye dair eldeki tüm veriler değerlendirilerek iş akitlerinin tazminatlı ya da tazminatsız sona erdirilmesi konusunda işverene öneride bulunur.
BÖLÜM 3
ÇALIŞMA KOŞULLARININ DÜZENLENMESİ
MADDE 11- İŞ TANIMI DEĞİŞİKLİĞİ
İşveren, TGS üyesini, iş tanımı ve çalıştığı pozisyon kapsamına giren işlerde çalıştırır.
MADDE 12- POZİTİF AYRIMCILIK ÖNLEMLERİ
İşveren, genç, yaşlı, göçmen ve engelli işçilerin ayrımcılığa uğramaması için gerekli pozitif ayrımcı tedbirleri alır. Engelli işçilerin rahat, sağlıklı ve güvenli çalışabilmeleri için, yasal mevzuat çerçevesinde gerekli düzenlemeler yapılır.
MADDE 13-TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİN SAĞLANMASI
İşveren, işyerinde çalışan TGS üyelerinin, uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve ilgili düzenlemeler çerçevesinde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşama geçirilmesi ve kadın olmaktan ve/veya çocuğu olmasından kaynaklı ayrımcılığa uğramamaları için gerekli önlemleri alır.
MADDE 14- İŞTEN ÇIKARMA VE İŞ GÜVENCESİ
İşin ve işyerinin ekonomik durumu ve gerekleri bakımından zorunluluk olmadıkça hiçbir TGS üyesi işten çıkartılamaz.
İşçi çıkarmanın zorunlu olduğu hallerde işveren sırasıyla,
Kendi isteği ile ayrılmak isteyenler,
b. Deneme süresi içinde olanlar,
c. Bir Sosyal Güvenlik Kuruluşundan emekli olanlar,
d. Emekliliğine hak kazanmış olanlar,
e. Sendika üyesi olmayanlar
f. İşe son girenler bu işleme tabi tutulurlar.
Zorunlu işten çıkarmalarda cinsiyet ayrımcılığının yaşanmaması için İşveren gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinde sıralanan nedenlerin yanı sıra hırsızlık, dolandırıcılık, cinsel taciz, tecavüz, kadına yönelik şiddet, şantaj gibi suçları işleyenler, çalıştığı işyerini alet etmek suretiyle maddi menfaat sağladıkları kesinleşmiş yargı kararı ile sabit olanlar ile bir ay içinde mazeretsiz olarak üst üste 2 gün veya farklı günlerde olmak üzere 3 gün işe gelmeyenlerin iş sözleşmeleri, tazminatsız olarak feshedilebilir.
BÖLÜM 4
İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
MADDE 15- İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İşyerinde hizmetin yürütümü sırasında çalışanların sağlığının ve güvenliğinin korunması ve geliştirilmesi, çalışanların kendi sağlık ve güvenlikleri ile ilgili süreçlere aktif katılımı ve çalışanların işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyması esastır. İşveren, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm çalışmaları sendika ile eşgüdüm içinde yürütür.
İşveren, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda mevzuatta öngörülen tedbirleri ve gerekli önlemleri alır ve eğitimleri verir. İşyerinin niteliği gereğince, “sağlıklı çalışma mekânı, ofis ergonomisi, iş hijyeni, aydınlatma, havalandırma, ekran başında çalışma, çalışma süreçlerinde ortaya çıkan çatışma ve psikolojik sorunlar” başta olmak üzere işin yürütümü sırasında, işçi sağlığı ve güvenliği bakımından temel konular öncelikle dikkate alınır.
İşyerinde ilkyardım araç ve gereçleri bulundurulur. Her çalışan, işyeri tarafından ilan edilecek sağlık ve iş güvenliği kurallarına uymakla yükümlüdür.
İşyerinde ya da özellikle alanda gece saatlerinde çalışmak durumunda olan çalışanların güvenli şekilde çalışmaları ve evlerine dönmeleri için gerekli önlemler (güvenlik görevlisi, kamera tesisatı, taksi parası vb.) İşveren tarafından alınır.
TGS üyesi, görevli olarak gönderileceği yer veya izleyeceği olayın çıktığı çevreye göre İşverence donatılır. İşveren, muhabir olarak çalışan TGS üyelerine toplumsal olaylarda kendilerini korumaları için baret, gaz maskesi vb. ekipmanları sağlamak durumundadır. Aksi halde, TGS üyesi, görev yapmaktan imtina edebilir. Görev sırasında bu donatımın ve kullanılan malzemenin –çalışanın kusuru olmaksızın- hasara uğramasından, TGS üyesi sorumlu tutulamaz. Bu donanım ve malzeme TGS üyesinin ise hasar İşverence karşılanır.
Taraflar, TGS üyesi gazetecilerin can güvenliğini tehdit eden koşullarda (savaş, silahlı çatışma, deprem bölgesi vb.), güvenli ve sağlıklı şekilde çalışabilmesi için henüz uygulaması olmayan Riskli Bölgeler sigortasının hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalar yürütür.
Sağlık durumu nedeniyle görevinde verimli olamayan çalışan, niteliklerine ve sağlığına uygun bir işte çalıştırılır. Ancak, sağlık durumunun elvermesi halinde, eski işine iade edilebilir.
MADDE 16- ARAÇ-GEREÇ SAĞLANMASI
İşveren, olanakları ölçüsünde TGS üyelerinin görevini yapabilmesi için gerekli araç-gereçleri (ses kayıt cihazı vb.) sağlar. TGS üyelerinin görevde kullandıkları ekipmanlar kendilerine ait ise bunların bakım ve onarımları işverence yaptırılır.
MADDE 17- GÖZALTINA ALINMA, TUTUKLULUK VE MAHKUMİYET HALİNDE FESİH VE TEKRAR İŞE BAŞLAMA
TGS üyesi gazeteci; 9 Eylül’de yayınlanan bir yayından ya da 9 Eylül adına yürüttüğü bir faaliyetten ötürü özgürlüğü kısıtlanırsa, bu sürede ücretini bütün haklarıyla birlikte İşverenden almaya devam eder ve iş sözleşmesi hiçbir şekilde feshedilemez.
TGS üyesi gazetecinin, 9 Eylül’de yayınlanan bir yayını ya da 9 Eylül adına yürüttüğü bir faaliyet nedeniyle para cezasına mahkum olması halinde, bu adli para cezası İşveren tarafından karşılanır. Hapis cezasının paraya dönüştürülmesi olanağı var ise İşveren bu miktarı karşılamakla yükümlüdür.
İşyeri ve İşverenle ilgisi olmayan ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları çerçevesinde düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilecek bir nedenle çalışanın özgürlüğünün kısıtlanması halinde iş sözleşmesi 1 yıl süreyle feshedilmez. Bu durumda çalışan 1 yıllık süre boyunca her ay yarım maaş tutarında ücret alır.
Çalışan, bu maddenin A, B ve C fıkrası kapsamına giren durumlar haricinde, herhangi bir suçtan dolayı tutuklanırsa ücretsiz izinli sayılır. Tutukluluğu 6 ayı aştığı takdirde iş akdi feshedilebilir.
Çalışanın, işverenin maddi çıkarlarını ve itibarını zarara uğratacak ve suç teşkil eden fiilleri bu madde kapsamında değildir.
BÖLÜM 5
SOSYAL HAKLAR
MADDE 18- BAYRAM YARDIMI
İşveren TGS üyelerine ve varsa eş ve çocuklarına 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü haftasında iki kişilik tiyatro bileti ile Ramazan ve Kurban bayramlarında bir kutu çikolata hediye eder.
MADDE 19- YEMEK ÜCRETİ
Sendika üyelerine 2021 yılı için aylık 600 TL’lik yemek kartı verilir. Yemek yardımı ikinci yıl için enflasyon oranında arttırılır.
MADDE 20- YOL YARDIMI
İşveren basın kartı olmayan çalışanlara aylık net 200 TL yol yardımı yapar.
MADDE 21- ÖLÜM YARDIMI
TGS üyesinin görev başındayken ölümü durumunda cenaze masrafları işverence karşılanır ve ailesine 5000 TL ölüm yardımı yapılır.
Çalışanlara birinci dereceden yakınının (anne, baba, kardeş, çocuk, eş) ölmesi durumunda net 700 TL ölüm yardımı yapılır.
MADDE 22- EVLENME VE DOĞUM YARDIMI
Evlenen TGS üyelerine 2000 TL net yardım yapılır.
TGS üyelerinin çocuğunun doğumu için net 1000 TL yardım yapılır.
MADDE 23- KREŞ ve EĞİTİM YARDIMI
TGS üyesi çalışanların çocuklarını kreşe göndermesi durumunda (Belgelemek koşuluyla) işveren çalışanlara yıllık 850 TL yardım yapar.
Çocuğu okula giden TGS üyelerine her Eylül ayında 900 TL eğitim yardımı yapılır.
Lisans, Yüksek Lisans, Doktora, yabancı dil eğitim alan Türkiye Gazeteciler Sendikası üyelerine, yıllık 325 TL eğitim yardımı yapılır. Bu eğitim yardımından yararlanmak için İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği ilgili eğitimlere katılınması da şarttır.
BÖLÜM 6
İZİNLER
MADDE 24-ÜCRETLİ VE ÜCRETSİZ İZİNLER
Ücretli yıllık izin uygulaması, 5953 sayılı Kanuna göre verilir.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde TGS üyesi kadın çalışanlar ücretli izinli sayılır. Çalışmaları durumunda başka bir tarihte izin alır.
İşverenin onayı ile TGS’nin talebi halinde, sendikal faaliyetler için;
Sendika genel merkez ve şube yöneticilerine, yılda 24 gün izin verilir.
• Sendika temsilcilerine yılda 12 gün izin verilir.
• Sendika temsilcileri ve görevlileri ile üyelere, Kongre günlerinde, Sendika’nın en geç 7 gün önceden bildirmesi halinde, Kongre’ye katılım ve gidiş-geliş için gerekli yol süresince ücretli izin verilir. Ayrıca, Sendika’nın düzenleyeceği etkinliklere katılmaları ve sendikal görevlerini yerine getirebilmeleri için bir seferinde, işyerindeki üye sayısının yüzde 30’unu ve 1 günü aşmamak üzere ücretli izin verilir. Bu süre, yıllık izinden sayılmaz.
TGS üyesinin birinci dereceden yakınının ölümü durumunda, 3 gün ücretli izin verilir. Bu izin süresi, gideceği yerin uzaklığına göre artırılabilir. TGS üyesinin, ikinci dereceden akrabasının ölümü durumunda (belgelemek koşuluyla) 1 gün ücretli izin verilir.
Regl döneminde kadın çalışanlara talep etmeleri halinde yarım gün ücretli izin verilir.
BÖLÜM 7
AKÇALI KONULAR
MADDE 25- MASRAFLAR
TGS üyesinin metropol ilçeler dışında (Konak, Karşıyaka, Bornova, Çiğli, Bayraklı, Buca, Narlıdere, Balçova, Güzelbahçe, Gaziemir, Karabağlar) işveren adına görevini yürütebilmesi için yaptığı belgelendirilmiş masraflar (yol, yemek vb.) işveren tarafından karşılanır.
TGS üyeleri bulundukları il dışına gönderildikleri takdirde görevli olarak bulundukları süre boyunca yaptıkları yol, konaklama ve yemek masrafları da belge karşılığında İşveren tarafından ödenir.
MADDE 26- KIDEM TAZMİNATI
Kıdem tazminatı konusunda mevcut uygulama devam eder. TGS üyesi Gazeteci, 5 yıllık meslek kıdemine sahip olması halinde istifa ederse de kıdem tazminatını alır.
MADDE 27-İHBAR TAZMİNATI
Bu konuda kanun hükümleri uygulanır.
MADDE 28- YILLIK İKRAMİYE
İşveren, sendika üyelerine 2021 yılının kasım ayında net 1200 TL; 2022 yılının mayıs ayında net 1200 TL, kasım ayında net 1500 TL; 2023 yılının mayıs ayında net 1500 TL ikramiye ödenir.
MADDE 29- ÇALIŞMA BİÇİMİ VE FAZLA MESAİ
Haftalık çalışma süresi 45 saattir. TGS üyeleri haftada iki gün hafta tatili izni kullanır. 45 saatten fazla çalışılan süre karşılığında fazla mesai ücreti verilir.
Resmi tatil günlerinde çalışan TGS üyelerine 4857 sayılı İş Kanununun 47. maddesine göre fazla mesai ücreti verilir.
MADDE 30-ÜCRET ZAMLARI
İşverence, 1 Temmuz 2021’den itibaren geçerli olmak üzere, TGS üyelerinin ücretlerine yüzde 20 oranında zam yapılır. İşveren, TGS üyelerinin ücretlerine ikinci yıl için resmi enflasyon + 2 puan refah payı ekleyerek zam yapar.
MADDE 31- YÜRÜRLÜK VE SÜRE
Bu toplu iş sözleşmesi, 23.08.2021 tarihinde imzalanmış olup 01.07.2021 tarihinden itibaren 2 yıl yürürlüktedir.