Danıştay Savcılığı, polis şiddetini görüntülemeyi yasaklayan EGM genelgesinin iptalini istedi.
Kolluğun görüntü ve ses kaydının alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27.04.2021 tarih ve 2021/19 sayılı genelgesi hakkında, Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak dava açmıştık. Tüm yurttaş ve gazetecileri hedef alarak basın ve ifade özgürlüğüne müdahale niteliği taşıyan genelgenin dayandığı gerekçe, polisin özel hayatının gizliliği ve kişisel verilerinin korunmasıydı. Danıştay 10. Dairesinde görülen yargılamada genelgenin yürütmesi kesin olarak durdurulmuş, davada İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün itirazları reddedilmişti.
Bugün itibarıyla dava konusu genelge için Danıştay Savcısı Merih Özgüven’in görüşü dosyasına sunuldu. Savcılık makamı basın özgürlüğü gibi temel hakların ancak yasayla sınırlandırılabileceği vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Basının görev ve sorumluluk sınırı içinde, olaylar hakkında, kamuoyunu aydınlatma, kamu yararına ilişkin haber ve fikirlerini nesnel bir biçimde iletme görevi bulunduğu göz önüne alındığında, Anayasa ile güvence altına alınan temel hak ve hürriyetlerden olan haberleşme hürriyetine getirilecek sınırlandırma ancak kanunla yapılabileceğinden kanuni düzenlemeye dayalı olmaksızın genelge ile getirilen bu sınırlandırmanın Anayasa ve demokratik toplum düzeni gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”
Yayınlandığı ilk günden itibaren gazetecilere karşı kullanılan söz konusu genelge, yürütmeyi durdurma kararı ve savcılık görüşünde de belirtildiği üzere sınırlamanın kanunla yapılmamış olmaması nedeniyle hukuka aykırıdır. Ancak bununla beraber ve daha önemlisi basın ifade özgürlüğüne yönelik apaçık bir sansür girişimidir ve kamu yararı taşımamaktadır.
Davada önümüzdeki günlerde duruşma günü verilmesi beklenmektedir. Sansüre karşı çıkmak için Danıştay’da olacağız. Basın hürdür sansür edilemez!
Üyelerimiz ve tüm kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI
(Fotoğraf: Bülent KILIÇ / AFP)