İnternet haber siteleri, gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları sansür yasasından nasıl etkilenecek? Dezenformasyonu değil özgürlüklerimizi yok etmek üzere çıkarılan yasayla ilgili her şey Hukuk Birimimizin hazırladığı bu rehberde.
2022 yılı Mayıs ayı sonunda AKP ve MHP’li vekillerce sunulan kanun teklifi, uzun tartışmalara, kamuoyu ve Sendikamızın da aralarında bulunduğu basın meslek örgütlerinden gelen tepkilere rağmen, 13 Ekim 2022 tarihinde TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Yasa 18 Ekim 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Daha ziyade teklifin 29. maddesiyle TCK’ya eklenen yeni suç düzenlemesi ile gündeme gelen, halk arasında “Dezenformasyonla Mücadele Kanunu” veya “Sansür Yasası” olarak anılan 7418 sayılı Torba Yasa, basına ve özellikle de internet basınına dair pek çok düzenleme ve beraberinde bir dizi yaptırım öngörüyor.
Türkiye Gazeteciler Sendikası, pek çok soru işaretini de beraberinde getiren Yasaya dair merak edilen konuların aydınlatılması, konuşulmayan konulara dair farkındalık yaratılması ve olası yaptırım tehditlerine karşı uyarılarda bulunulmasının sorumluluğu ile Türkiye Gazeteciler Sendikası Hukuk Birimi tarafından hazırlanan “Sansür Yasası Rehberi” ile Kanunun, neler getirip neleri götürdüğü üzerine hazırladığımız bu çalışmayı medya çalışanlarının bilgisine sunuyoruz.
Rehber için tıklayın
7418 sayılı Torba Kanun Sonrası Güncellenmiş Basın Kanunu
- İnternet Haber Sitelerine Dair Yeni Düzenlemeler
- Basın Kartı Düzenlemesi
- Basın İlân Kurumu’nun Değişen Yapısı ve Resmi İlânlar
- Gazetecilerin Fiili Hizmet Süresi Zammı
- Basın İş Kanunu Kapsamına Alınan İnternet Çalışanları
- Dezenformasyon Suçu
- Sosyal Ağ Sağlayıcılara Yönelik Yeni Yaptırımlar
- Yazışma Uygulamarında Yeni Düzenlemeler