TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ
BÖLÜM 1
GENEL HÜKÜMLER
MADDE 1- TARAFLAR
Bu toplu iş sözleşmesi, merkezi İstanbul’da bulunan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve merkezi İstanbul’da bulunan Refinitiv Enformasyon Limited Şirketi arasında, tarafların hak, görev ve sorumluluklarını düzenlemek amacıyla, işyerinin özellikleri ve olanakları dikkate alınarak, işletme düzeyinde imzalanmıştır.
MADDE 2- TANIMLAR
Bu toplu iş sözleşmesinde geçen;
İŞVEREN; Refinitiv Enformasyon Limited Şirketi’ni
SENDİKA; Türkiye Gazeteciler Sendikası’nı (TGS)
İŞÇİ; İşverenin iş yerinde çalışan işçilerden TGS üyesi olanları
TARAFLAR; işveren ve sendikayı,
TİS; bu toplu iş sözleşmesini ifade eder.
MADDE 3- AMAÇ
İş yerinin ekonomik yönden sürdürülebilirliğini, ayakta kalmasını, verimli şekilde işletilmesini; TGS üyelerinin ekonomik, sosyal durumlarını ve mesleki becerilerini geliştirmeyi, çalışanların insanlık onuruna yaraşır şekilde işsizlik korkusundan uzak, geleceğe güvenle bakabilecekleri, huzurlu bir çalışma ortamı oluşturmayı; iş yerinde demokratik katılımcılığın ve çalışanların sosyal güvenceye kavuşturulmalarının sağlanmasını, işçi sağlığı ve güvenliğini sağlayacak önlemlerin alınmasını amaç edinir.
Bu TİS; uluslararası sözleşmeler ve Anayasa ile güvence altına alınmış olan örgütlenme, özgür toplu pazarlık ve sözleşme hakkı ile grev hakkının çalışanların en temel hakkı olduğunu kabul eder.
MADDE 4- TİS’TEN YARARLANMA
Sendika üyelerinin yararlanması
TİS’in imzalandığı tarihte iş yerinde çalışmakta olan ve sendika üyesi bulunanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar, üyeliklerinin sendikaca işverene bildirilme tarihinden itibaren sözleşmenin sağladığı haklardan yararlanabilirler.
TİS’in imzalanmasından sonra işe giren ve yeni üye olan işçiler ücret zammı hariç TİS’in tüm haklarından, sendika üyesi olduğu tarih itibariyle yararlanırlar. Bu kişiler, işe giriş veya üye olduğu tarihten sonraki zam döneminde ücret zammı alırlar.
Sözleşmenin yürürlük tarihi ile imza tarihi arasındaki bir tarihte askerlik, emeklilik ve diğer nedenlerle hizmet akdi sona eren üye işçilere tüm haklardan iş bu yürürlük tarihi ile imza tarihinde çalışılan süre oranınca diğer işçiler gibi yararlanırlar. Ölen üye işçilerin varislerine kıdem tazminatı ve ölüm yardımı yapılır.
Sendika üyesi olmayanların yararlanması
Sendika üyesi olmayanlar veya sendika üyeliğinden ayrılanlar ya da üyelikten çıkarılanlar ancak dayanışma aidatı ödeyerek sözleşmeden yararlanabilirler. Bu yararlanma, imza gününden geriye gitmemek koşulu ile yazılı olarak istek tarihinden itibaren geçerlidir. Ancak TİS’in imzalandığı tarihten önceki talepler geçersizdir.
Sendika üyeleri ile sendika üyesi olmadan dayanışma aidatı ödeyerek bu TİS’ten yararlananlar dışında kalan işçilere, bu TİS kısmen veya tamamen uygulanamaz. Bu hükme rağmen uygulanması durumunda, uygulanan tüm parasal haklar sendika üyelerine ilave olarak uygulanır. Ayrıca işveren, bu konumdaki işçiler için, TİS’i uyguladığı her işçi için ödenen üyelik aidatı tutarı kadar tazminatı, her ay sendikaya ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
MADDE 5- TİS’İN HÜKMÜ VE YORUMU
İşveren ile TGS üyeleri arasında yapılması zorunlu olan hizmet akitlerinin yazılı olması ve işbu TİS’in tanıdığı hakları azaltıcı, kısıtlayıcı ve bozucu hükümler taşımaması şarttır. Bu hizmet akitlerinin TİS’e aykırı hükümlerinin yerini, bu TİS’teki hükümler alır.
Hizmet akitlerinde belirtilmeyen konuda bu TİS’in hükümleri uygulanır. Bu hizmet akitlerinin bir örneği, imzalandıkları tarihten sonraki 15 iş günü içerisinde işveren tarafından TGS’ye gönderilir.
İşletmede çalışan TGS üyelerinin iş tanımları, ücretleri ve çalışma koşullarında meydana gelecek her türlü değişiklik, yukarıda belirtilen süre içinde yazılı olarak sendikaya bildirilir.
Bu TİS’in yürürlüğe girdiği tarihten önce TGS üyelerine sağlanan ve bu TİS’te değiştirici ya da yok edici hüküm bulunmayan işçi lehine hak ve menfaatler, kazanılmış hak olarak aynen devam eder.
MADDE 6- TARAFLARIN DURUMUNDA DEĞİŞİKLİK
İşveren, işletmeyi veya iş yerlerinden birini veya birkaçını başka bir gerçek veya tüzel kişiye devrettiği, gerçek veya tüzel bir üçüncü şahısla ortak olduğu veya işletme veya iş yerlerinde yapılan işlerin bir bölümünü veya tamamını gerçek veya tüzel bir üçüncü şahsa yaptırdığı takdirde, bu TİS süresi sonuna kadar TİS’in TGS üyelerine tanıdığı haklardan, yeni işveren (üçüncü şahıs ile birlikte) müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Sözleşmeye taraf olan sendikanın kendini feshi, infisahı, çalışmadan yasaklı olması bu TİS’nin uygulanmasını engellemez.
BÖLÜM 2
SENDİKAL HAKLAR VE GÜVENCESİ
MADDE 7- SENDİKA GÜVENCESİ
İşletmede çalışan Türkiye Gazeteciler Sendikası üyelerinin, TGS merkez ve şube yöneticileri olarak seçilmeleri ve profesyonel yöneticilik yapmayıp işletmede çalışmaya devam etmeleri halinde; İşveren, bu TİS’in taraflarından biri olan TGS’nin merkez ve şubelerinin yönetim, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri ile iş yeri temsilcilerini sendikal görevlerini yapmalarından ötürü işten çıkaramaz, bu kişilere ceza veremez, bu kişilerin sendikal görevlerini yapmalarına hiçbir şekilde engel olamaz. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun sendika işyeri temsilcilerine tanıdığı güvenceler, önceki cümlede tanımlanan TGS merkez ve şubelerinin yönetim, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri yönünden de aynen geçerlidir. Bu anlamda, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 24. Maddesi başta olmak üzere sendika işyeri temsilcilerine haklar tanıyan tüm maddelerinin TGS merkez ve şube yöneticileri yönünden de geçerli olacağı taraflarca kararlaştırılmıştır.
İşveren, TGS üyelerinin sendikal görevlerini yerine getirmelerinden ötürü iş sözleşmesini feshedemez. İşveren buna aykırı hareket ettiğinin yargı kararı ile tespit edilmesi halinde, bu kişilere yasalardan ve TİS’ten doğan haklarını öder.
İşveren, yazılı rızası olmadıkça işyeri sendika temsilcisinin ve işyerinde çalışmaya devam eden sendika yöneticilerinin işyerini değiştiremez veya mevcut iş tanımı ve pozisyonunu düşüren esaslı tarzda değişiklik yapamaz. Aksi hâlde değişiklik geçersiz sayılır.
TGS üyesi dilerse, hizmet akdini, askerlik nedeniyle feshetmeyip askıda kalmasını talep edebilir. Bu durumda, TGS üyesinin hizmet akdi, askıya alınır ve askerliği sırasında feshedilemez. TGS üyesi askerlik süresinin sona ermesiyle, işyerindeki eski görevine döner ve işe döndüğü tarihten itibaren işyerindeki sözleşmenin tüm haklarından, hakların ulaştığı seviye itibarıyla yararlanmaya devam eder.
MADDE 8- SENDİKA AİDATI
İşveren, TGS üyelerinin aidatlarını TGS’nin göndereceği üye listesine göre, brüt ücretlerinin yüzde 2’si oranında kesip sendikanın bildireceği TGS Banka Hesabına en geç 15 gün içinde yatırır.
İşveren, TİS’ten yararlanmak isteyen diğer işçilerin dayanışma aidatlarını da işçilerin brüt ücretlerinin yüzde 2’si oranında kesip sendikanın bildireceği TGS Banka Hesabına en geç 15 gün içinde yatırır ve dayanışma aidatı ödeyen işçi listesini TGS’ye aynı süre içinde gönderir.
MADDE 9- TEMSİLCİLERİN GÖREVLERİ
TGS, yasada belirlenen miktarda sendika temsilcisi atar. Atanacak temsilciler özel durumlar ve acil ihtiyaçlar dışında demokratik yöntemle belirlenir. Temsilciler, TİS hükümlerinin uygulanmasını sağlar.
Sendika temsilcileri şu şekilde çalışırlar: TGS üyesi ya da üyeleri, şikâyet ve taleplerini TGS temsilcisine bildirir. TGS temsilcisi, konuyu yetkili kişilerle görüşür, gerekirse yazılı olarak bildirir. İşveren, işveren vekili ya da ilgili kişi, TGS temsilcisinin yazılı başvurusuna 7 gün içinde yazılı olarak yanıt vermelidir. Çözülemeyen konular sendikaya bildirilir. İşyeri temsilcileri ve sendika yöneticileri üyeler ile yapacağı görüşme ve toplantılar için mesai saatleri dışını tercih eder. Ancak mesai saatleri içinde yapılacak toplantılar için işveren yetkililerinden izin alınır.
TGS, iş yerinde çalışan üyeleri arasından, yönetici ve delege seçilenleri, işverene, sendika temsilcisi vasıtasıyla yazılı olarak bildirir.
MADDE 10- DANIŞMA KURULU
İş yerinde, işçilerin disiplin uygulamaları ile iş akitlerinin sona erdirilmesi hakkında görüş bildirmek, işin verimliliği için gerekli önerileri yapmak, TİS’in uygulama ve yorumundan kaynaklanan uyuşmazlıklar ile temsilci ve/veya işveren tarafından bildirilen talep ve şikayetleri görüşmek üzere Danışma Kurulu oluşturulur. Kurul 1’i TGS, 2’si işveren tarafından belirlenen 3 üyeden oluşur. Kurul, kararlarını oy çokluğu ile alır. Taraflar dilerlerse, önceden diğer tarafa bildirmek suretiyle, avukatlarının da toplantılara katılmasını sağlarlar. Kurul, taraflardan birinin daveti üzerine, toplanır. Kurul görüşmeleri gizlidir. Hizmet akitlerinin ikale yoluyla sona ermesi, Danışma Kurulu’nun görev alanı dışındadır.
BÖLÜM 3
ÇALIŞMA KOŞULLARININ DÜZENLENMESİ
MADDE 11- İŞ TANIMI DEĞİŞİKLİĞİ
İşveren, TGS üyesini, iş tanımı ve çalıştığı pozisyon kapsamına giren işlerde çalıştırmaya özen gösterecektir.
MADDE 12- POZİTİF AYRIMCILIK ÖNLEMLERİ
İşveren, genç, yaşlı, göçmen ve engelli işçilerin ayrımcılığa uğramaması için gerekli pozitif ayrımcı tedbirleri alır. Engelli işçilerin rahat, sağlıklı ve güvenli çalışabilmeleri için yasal mevzuat çerçevesinde gerekli düzenlemeler yapılır.
MADDE 13-TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİN SAĞLANMASI
İşveren, işyerinde çalışan TGS üyelerinin, uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve ilgili düzenlemeler çerçevesinde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşama geçirilmesi ve kadın olmaktan ve/veya çocuğu olmasından kaynaklı ayrımcılığa uğramamaları için gerekli önlemleri alır.
MADDE 14- İŞLETMESEL SEBEPLE ÇIKARMA VE İŞ GÜVENCESİ
İşin ve iş yerinin ekonomik durumu ve gerekleri bakımından zorunluluk olmadıkça hiçbir TGS üyesi işten çıkartılamaz.
İşçi çıkarmanın zorunlu olduğu hallerde ise mevcut yasa ve yargı kararları ile oluşan kurallar, uygulamaya esas alınır. Zorunlu işten çıkarmalarda cinsiyet ayrımcılığının yaşanmaması için işveren gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinde sıralanan suçları işleyenlerin iş sözleşmeleri, tazminatsız olarak feshedilebilir. Uzaktan veya evden çalışanlar için 2 gün üst üste işe gelmeme nedeni işten çıkartma gerekçesi yapılamaz.
BÖLÜM 4
İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
MADDE 15- İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İşyerinde hizmetin yürütümü sırasında çalışanların sağlığının ve güvenliğinin korunması ve geliştirilmesi, çalışanların kendi sağlık ve güvenlikleri ile ilgili süreçlere aktif katılımı ve çalışanların işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyması esastır. İşveren, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm çalışmaları sendika ile eş güdüm içinde yürütür.
İşveren, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda mevzuatta öngörülen tedbirleri ve gerekli önlemleri alır ve eğitimleri verir. İşyerinin niteliği gereğince, “sağlıklı çalışma mekânı, ofis ergonomisi, iş hijyeni, aydınlatma, havalandırma, ekran başında çalışma, çalışma süreçlerinde ortaya çıkan çatışma ve psikolojik sorunlar” başta olmak üzere büro hizmetlerinde işçi sağlığı ve güvenliği bakımından temel konular öncelikle dikkate alınır. İş ve işyeri değişikliklerinde işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri göz önünde bulundurulur.
MADDE 16- GÖZALTINA ALINMA, TUTUKLULUK VE MAHKUMİYET HALİNDE FESİH VE TEKRAR İŞE BAŞLAMA
Bu konuda iş kanundaki hükümleri uygulanır.
BÖLÜM 5
SOSYAL HAKLAR
MADDE 17- EMEKLİLİK POLİTİKASI, SAĞLIK VE HAYAT SİGORTALARI
İşverenin, küresel çapta uyguladığı emeklilik politikası aynen devam eder, küresel çapta yapılan değişiklikler Türkiye’de de aynen uygulanır.
Anadolu Sigorta veya eş değer ayarda bir firma tarafından yapılan Özel Sağlık Sigortası ve Diş sigortası çalışanlar ile ailelerini de kapsayacak şekilde devam eder.
Şirketin hayat sigortası politikası aynen uygulanmaya devam eder, küresel çapta yapılan değişiklikler Türkiye’de de aynen uygulanır.
MADDE 18- YEMEK ÜCRETİ
TGS üyelerine, 01.04.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 175 dolar yemek ücreti ödenir. Yemek ücreti her ay fiili ödeme tarihindeki T.C. Merkez Bankası efektif satış kuru üzerinden TL’ye çevrilerek ödenir. TİS’in ikinci yılında TGS üyelerinin ücretlerine yapılacak olan zam oranı kadar yemek ücretleri de arttırılır.
MADDE 19-YOL ÜCRETİ
İşverence, araç tahsis edilmeyen TGS üyelerine, İstanbul İli’nde uygulanan aylık tam abonman (Mavi Kart) toplu ulaşım ücreti tutarında yol ücreti verilir. Bu ödeme belgelendirilmesi karşılığında yapılır.
MADDE 20-GÖZLÜK YARDIMI
Şirket yıllık 107,5 dolara kadar olan gözlük harcamalarını, ödeme günündeki TCMB efektif satış kuru üzerinden öder. Bu harcamalar için çalışanlar; sağlık raporu, reçete ve fatura sunmak zorundadır. TİS’in ikinci yılında TGS üyelerinin ücretlerine yapılacak zam oranında gözlük yardımına artış uygulanır.
MADDE 21-SPOR VE PSİKOLOG DESTEĞİ
İşveren, TGS üyelerine yıllık toplam brüt 1400 ABD Doları tutarında spor ve psikolog desteği (wellbeing) ödemesini 12 aya eşit olarak bölerek öder. Bunun karşılığında çalışanlardan herhangi bir belge talebinde bulunulmaz.
MADDE 22- ÖLÜM YARDIMI
Çalışanlara birinci dereceden yakınının (anne, baba, kardeş, çocuk, eş) ölmesi durumunda net 5000 TL ölüm yardımı yapılır.
MADDE 23- EVLENME VE DOĞUM YARDIMI
Evlenen TGS üyelerine, net 5000 TL ödenir.
TGS üyelerinin çocuğunun doğumu için net 5000 TL ödenir.
BÖLÜM 6
İZİNLER
MADDE 24- ÜCRETLİ VE ÜCRETSİZ İZİNLER
Ücretli yıllık izin uygulaması mevcut haliyle devam eder.
İşverenin onayı ile sendikanın talebi halinde sendikal faaliyetler için,
Sendika yöneticilerine, yılda 24 gün izin verilir.
Sendika temsilcilerine, yılda 12 gün izin verilir.
Sendika temsilcileri ve görevlileri ile üyelere, kongre günlerinde sendikanın en geç 7 gün önceden bildirmesi halinde, kongreye katılım ve gidiş-geliş için gerekli yol süresince ücretli izin verilir. Ayrıca sendikanın düzenleyeceği etkinliklere katılmaları ve sendikal görevlerini yerine getirebilmeleri için bir seferinde iş yerindeki üye sayısının yüzde 30’unu ve 1 günü aşmamak üzere ücretli izin verilir. Bu süre yıllık izinden sayılmaz.
Çalışanın birinci dereceden yakının ölümü durumunda 3 gün ücretli izin verilir. Bu izin süresi gideceği yerin uzaklığına göre değişebilir. Çalışanın ikinci dereceden akrabasının ölümü durumunda 1 gün ücretli izin verilir.
Çalışanın hastalanması ya da yaralanması durumunda, mevcut işyeri uygulaması devam eder.
BÖLÜM 7
AKÇALI KONULAR
MADDE 25- MASRAFLAR
TGS üyesinin görevini yürütebilmesi için yaptığı belgelendirilmiş masraflar (yol, yemek vb.) işveren tarafından karşılanır. Bu bakımdan mevcut işyeri uygulamasına uygun hareket edilir.
MADDE 26- KIDEM TAZMİNATI
Kıdem tazminatı çalışanların her çalışma yılı karşılığı 30 günlük brüt ücretleri üzerinden hesaplanarak ödenir.
MADDE 27-İHBAR TAZMİNATI
Bu konuda kanun hükümleri uygulanır.
MADDE 28- ÜCRET ZAMLARI
TGS üyelerinin ücretlerine, 01.04.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere dolar enflasyonu (US CPI) + yüzde 1 refah payı tutarında zam yapılır. İkinci yıl için, TGS üyelerinin ücretlerine 01.04.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere dolar enflasyonu (US CPI) + yüzde 2 refah payı tutarında artış yapılır. Aylık ücretler, ödeme günündeki T.C. Merkez Bankası efektif satış kuru üzerinden Türk Lirası’na çevrilmek suretiyle Türk Lirası cinsinden ödenecektir. Aylık ücretlerin TL olarak ödenmesinde baz alınabilecek en düşük dolar kuru 18’dir.
MADDE 29- FAZLA ÇALIŞMA
Haftalık çalışma süresi 45 saattir. 45 saatten fazla çalışılan süre karşılığında fazla mesai ücreti verilir. Fazla mesai sürelerine her saat için verilecek ücret, normal saat ücretinin yüzde 50 fazlasıdır. Cumartesi ve pazar günleri hafta tatilidir.
Resmi tatil günlerinde çalışan TGS üyelerine günlük ücretlerinin iki katı ücret verilir.
MADDE 30- YÜRÜRLÜK VE SÜRE
Bu toplu iş sözleşmesi, 03.04.2023 tarihinde imzalanmış olup 01.04.2023 tarihinden itibaren 2 yıl yürürlüktedir. Bu toplu iş sözleşmesine bağlı fark ödemeleri, en geç 15.05.2023 tarihine kadar yapılır.