Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi, CNN Türk ve Kanal D’de çalışan 10 televizyoncunun işine son verilmesine tepki gösterdi. Sendika açıklamasında, “İki kişilik işi tek kişiye yaptırmanın adı yeniden yapılandırma değil, olsa olsa katmerli sömürü olur” diyerek, tüm medya emekçileri sendikalı olmaya çağırdı.
TGS Ankara Şubesinin açıklaması şöyle:
Ankara büroların birleştirilmesine devam ediliyor. Bu kez de Doğan Medya Grubunun yayın organları CNN TÜRK ve KANAL D televizyonlarının Ankara büroları birleştirildi ve olan yine çalışanlara oldu. Her iki kanalda da ‘yeniden yapılandırma’ gerekçesiyle 10 arkadaşımızın işine son verildi.
Geçtiğimiz yıldan bu yana gazetelerin ve televizyonların Ankara büroları kapatılıyor, birleştiriliyor, meslektaşlarımız işsiz bırakılıyor. Alanında deneyimli pek çok gazeteci mesleğinden uzaklaştırılmış durumda. Genç meslektaşlarımız da geleceğinden endişeli.
Bugün Kanal D’de görev yapan toplam 2 kameraman, 2 muhabir, 1 montaj elamanı ve 1 sekreterin işine yeniden yapılanma adıyla son verildi. CNN Türk televizyonunda da aynı gerekçeyle 2 kameraman ve 2 muhabirin kurumla yolları ayrıldı. Kanal D’nin Ankara Temsilcisi Erhan Karadağ da görevden alındı. Son dönemde alıştığımız şekilde, meslektaşlarımız “yeniden yapılandırma” adı altındaki tasfiyeden son anda haberdar oldular.
Gazeteciliğe maliyet hesabıyla bakan zihniyet, bazen “havuz modeli”, bazen “yeniden yapılandırma”, bazen “küçülme” adı altında meslektaşlarımızı işsiz bırakıyor. Gazetecilerin bırakın sendikalaşmasını, hakkını aramasının bile yasaklandığı bu koşullarda, çalışmaya devam eden gazetecilerin payına da daha uzun çalışma saatleri ve daha fazla baskı düşüyor.
Buradan medya patronlarına sesleniyoruz:
Bari gazetecilere yalan söylemeyin. İki kişilik işi bir kişiye yaptırmanın adı “yeniden yapılandırma” değil, olsa olsa “katmerli sömürü” olur.
Siyasi ortamın yarattığı baskının üzerine işten atılma tehdidi de eklenince ortada gazetecilik de kalmıyor. Gazetecinin iktidarla patronların cenderesinde sıkıştırıldığı bir ülkede halkın haber alma hakkından söz etmek de mümkün olmuyor.
Medya çalışanları, değerli meslektaşlarımız;
Hak arayanın sesi olması gereken biz medya emekçilerinin kendi hakkını arayamadığı, mesleğinin değersizleştirilmesine, hedef gösterilmesine sessiz kaldığı bugünleri geride bırakmanın zamanı geldi.
Patronlar, medya yöneticileri bu fütursuzluğu bizlerin örgütsüzlüğünden alıyor. Bu nedenle sorunlarımızın çözümü de örgütlenmemizden, birlikte hareket etmemizden geçiyor.
Gazeteciler Sendikası, tüm medya çalışanlarını işten atmalara, güvencesiz çalışmaya ve baskılara karşı güçlerini birleştirmeye çağırıyor.
– Patronun iki dudağı arasında, güvencesiz bir şekilde çalışmanın panzehiri dayanışmayı büyütmektir.
– Patronlar ve siyasi odakların baskılarından bağımsız bir gazetecilik için güçlerimizi sendikamızda birleştirelim.
TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI ANKARA ŞUBESİ