Gazeteler doların insafına terk edildi
Aylardır yazılı basının içinde bulunduğu kâğıt krizine dikkat çekiyoruz. Ancak yetkililerden hiç ses çıkmıyor. Kriz daha da derinleşiyor ve sektör suni teneffüsle yaşıyor. Resmi Gazete’nin…
Aylardır yazılı basının içinde bulunduğu kâğıt krizine dikkat çekiyoruz. Ancak yetkililerden hiç ses çıkmıyor. Kriz daha da derinleşiyor ve sektör suni teneffüsle yaşıyor. Resmi Gazete’nin…
Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube yöneticisi ve sendikamız üyesi Rabia Deniz’in uydurma gerekçelerle işten atılması kabul edilemez. Bursa Hakimiyet Gazetesi ve As Tv muhabiri Rabia…
15 Temmuz günü Türkiye’nin kabusu olan darbe girişimi toplumun tüm kesimlerinde endişe yarattı. Darbe zihniyetinin daha o gün medya kuruluşlarının yayınlarını kesmesi, silahlarla haber merkezlerine…
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan gazeteciler “Gazetecilik suç değildir”, “”Basın özgürlüğü,”, “Gazetecilik…
Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 151. sıraya gerilerken cezaevindeki gazeteci sayısı da 33 oldu. Daha dün iki gazeteci iki yıl hapis cezası aldı. Charlie Hebdo’nun kapağını…
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Rus gazeteci, Sputnik Haber Ajansı’nın Türkiye Büro Şefi olan Tural Kerimov’un Türk yetkilileri tarafından ‘istenmeyen adam’ olarak işaretlenmesini ve bu nedenle…
Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak 9 Nisan 2016 Cumartesi günü Taksim/ Talimhane’de bulunan Nippon Hotel’de “Meslek Hastalıkları ve İş Güvenliği Eğitimi” düzenliyor. Düzenlenecek eğitime tüm gazeteciler…
Gazeteci meslek örgütleri Can Dündar ve Erdem Gül’ü duruşma öncesinde yalnız bırakmadılar. Gazetecilere Özgürlük Platformu adliye önünde basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni…
İktidarın uyguladığı politikalar nedeniyle artan kutuplaşmayla beraber medya kuruluşlarına yönelik fiili saldırılar da arttı. Gazeteciler Sendikası olarak Yeni Şafak ve Akit gazetelerine yapılan saldırıları kınıyor,…
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazeteciler baskılara, işten atmalara, şiddete, tutuklama ve cezalara hayır demek için, “Artık yeter, gerçekten ‘haber’ yapmak, üretmek, çalışmak istiyoruz” demek…
Sendika hakkınızı korur. Sendikalı çalışanlar daha yüksek maaş alır. Sendikalı işyerinde insanca çalışma düzeni vardır. İzin ve ikramiyeler de cabası.
Ücretiniz, fazla mesai ücretiniz, bayram çalışmanız, hafta tatili çalışmanız ödenmezse; çalıştığınız kurumun yayın politikasında kabul edilemez bir değişiklik olmuşsa, SGK sigortanız süresinde ve tam olarak yapılmamışsa ve bu düzeltilmemişse, haklı sebeplerle istifa edip kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edebilirsiniz.
Yıllık izinin kullanılması esastır. Meslek kıdeminiz 10 yıldan düşük ise yılda dört hafta ücretli izin hakkınızdır. Meslek kıdeminiz 10 yıl ve üstü ise yılda altı hafta izin yapabilirsiniz.
Toplu iş sözleşmesiz işyerlerinde altı gün çalışmanız talep edilebilir ve yasaya göre 48 saat ‘normal’ çalışma sürenizdir. 49. saat artık fazla çalışmadır ve ayrıca ücretlendirilmesi gerekir. İşten ayrılırken geriye doğru beş yıllık fazla mesai ücretinizi isteyebileceğinizi unutmayın.
O işyerinde gazetecilik yaptığınızı gösterecek, haberleri, fotoğrafları, taksi fişlerini, yazışmaları biriktirin. İşyerinden ayrıldıktan sonraki beş yıl içinde dava açıp sigortasız günlerinizin karşılığını alırsınız.
Sakin olun. Şirket o anki şaşkınlığınızdan faydalanmaya çalışabilir. Hiçbir belgeye imza atmayın. Fotoğraflarını çekip Sendika’nın avukatlarına gönderin ve onların yönlendirmelerini dinleyin.