MİT TIR’ları haberi nedeniyle Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile görüşme talepleri reddedilen uluslararası basın örgütleri cezaevi önünde eylem yaptı. Tutuklu gazetecilere destek amacıyla başlatılan Umut Nöbeti’ne de katılan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Etik Gazetecilik Ağı (EJN), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) temsilcileri, Dündar ve Gül’ün serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Umut Nöbeti’ni dünyanın önde gelen uluslararası gazetecilik örgütleri temsilcileri devraldı. Nöbete IPI Savunu ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis, Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye Komitesi Başkanı Kadri Gürsel, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, CPJ adına Özgür Öğret, ENJ Türkiye temsilcisi Ceren Sözeri ile Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) adına Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş katıldı.
Gazeteci Kadri Gürsel, uluslararası basın özgürlüğü savunucusu örgütlerin temsilcileri olarak cezaevi önünde olduklarını belirterek “Tutukluluklarının 64. gününde olan Can Dündar ve Erdem Gül ile görüşme talebimizin yanıtsız bırakılması ve reddedilmesi. Uluslararası basın meslek örgütleri Dündar ve Gül ile görüşmek istediler ve Adalet Bakanlığı tarafından bu talepleri reddedildi. Bu uygulamayı Can Dündar ve Erdem Gül’ün tecridinin bir parçası olarak görüyoruz. Aynı zamanda Umut nöbetine destek vermek için burada bulunuyoruz” dedi.
Türk makamlarına çağrı: Dündar ve Gül’ü serbest bırakın
Viyana’dan gelen IPI İletişim Direktörü Steven Ellis ise uluslararası basın meslek örgütleri adına ortak açıklama yaptı. Dündar ve Gül’e destek vermek için oluşturulan basın ve ifade özgürlüğünü savunan geniş bir koalisyonun temsilcileri olarak Silivri Cezaevi önünde olduklarını anımsatan Ellis “Basın özgürlüğünü savunan bu uluslararası ittifakta bulunan örgütler Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazeteciler Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Etik Gazeteciler Ağı (EJN), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Uluslararası PEN, Dünya Gazete ve Haber Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA), Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO)” diye konuştu. Adalet Bakanlığı’na yaptıkları görüşme talebinin mevzuata aykırı bulunarak reddedilmesinin ağır hak ihlali ve yetkinin suistimali olduğunu vurgulayan Ellis, şöyle devam etti:
“Çünkü bu hak başka tutuklulara tanınırken Can Dündar ve Erdem Gül için başvuran uluslararası ittifakın talebi reddedilmiştir. Uluslararası basın örgütleri olarak Türk makamlarını Dündar ve Gül’ü gecikme olmaksızın serbest bırakmaya, haklarındaki bütün suçlamaları çekmeye ve şuan gazetecilikle ya da dile getirdikleri görüşlerle ilgili tutuklu bulunan bütün gazetecileri de özgür bırakmaya çağırıyoruz. ”