TGS Basın Özgürlüğü Raporu (2023-2024)
Bu yıl da gazeteciler tutuklama, gözaltı, sansür ve baskı ile 3 Mayıs’a giriyor. Ekonomik bunalımla birlikte yoksulluğun arttığı bu dönemde düşük ücret ve güvencesiz koşullarda…
Bu yıl da gazeteciler tutuklama, gözaltı, sansür ve baskı ile 3 Mayıs’a giriyor. Ekonomik bunalımla birlikte yoksulluğun arttığı bu dönemde düşük ücret ve güvencesiz koşullarda…
Gazeteciler Sendikası’nın yeni araştırmasına göre medya mensupları düşük maaşlarla haftada 45 saatten fazla çalışıyor ve yıllık izinlerini tam olarak kullanamıyor. Gazetecilerin %47,7’si mesleğini icra ederken siyasi baskı hissettiğini söylüyor.
Baskılar, tutuklamalar, sansür ve saldırılar… 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye’deki gazeteciler özgür değil. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından hazırlanan 2022-2023 Basın Özgürlüğü Raporu,…
İnternet haber siteleri, gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları sansür yasasından nasıl etkilenecek? Dezenformasyonu değil özgürlüklerimizi yok etmek üzere çıkarılan yasayla ilgili her şey Hukuk Birimimizin hazırladığı bu rehberde.
Gazetecilere yönelik hak ihlâlleri, habere yönelik engellemeler, medya kuruluşlarına yönelik baskılar… 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde gazeteciler kalemlerini özgürce kullanamıyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından…
Gazetecilere yönelik hak ihlâlleri, habere yönelik engellemeler, medya kuruluşlarına yönelik baskılar devam ediyor. TGS bu rapor ile basın özgürlüğüne yönelik müdahaleleri ifşa ediyor.
Türkiye’de ilân edilmiş ilk COVID-19 vakasının üzerinden bir yıl geçti. Sağlık sistemi başta olmak üzere ekonomik ve sosyal alanda ciddi sorunlara yol açan hastalık, medya…
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu 8 Mart’a giderken KOVİD-19 nedeniyle yaşanan pandemi sürecinin gazeteci kadınların iş yaşamında karşılaştığı ayrımcılığı ortaya koyan anket…
2020 Türkiye’sinde gazeteciler kalemlerini özgürce kullanamıyor. Son 10 yılda medya çalışanları üzerindeki baskının sadece parmaklıkların ardıyla sınırlı olmadığını, medya sahipliğinin yandaşlaştırıldığını, davalar ile gazetecilerin yıldırılmak…
Türkiye’de basın özgür mü? Bu sorunun yanıtına ‘hayır’ deyip geçmek en kolayı olur. Fakat basın özgürlüğünün yok ediliş sürecini dikkatlice incelediğimizde birçok neden ortaya çıkacak.…
GİRİŞ Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2017 verilerine göre gazete ve dergilerde çalışan personelin cinsiyete göre dağılımı yayın bölümünde 25.115 erkek, 16.040 kadın; basım ve dağıtım…
SUNUŞ Kadınlar, hayatın her alanında olduğu gibi çalışma yaşamında da ayrımcılığa ve şiddete maruz bırakılıyor. Medyada çalışan kadınların yaşadıkları da diğer işkollarında çalışan kadınlardan farklı…
Sendika hakkınızı korur. Sendikalı çalışanlar daha yüksek maaş alır. Sendikalı işyerinde insanca çalışma düzeni vardır. İzin ve ikramiyeler de cabası.
Ücretiniz, fazla mesai ücretiniz, bayram çalışmanız, hafta tatili çalışmanız ödenmezse; çalıştığınız kurumun yayın politikasında kabul edilemez bir değişiklik olmuşsa, SGK sigortanız süresinde ve tam olarak yapılmamışsa ve bu düzeltilmemişse, haklı sebeplerle istifa edip kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edebilirsiniz.
Yıllık izinin kullanılması esastır. Meslek kıdeminiz 10 yıldan düşük ise yılda dört hafta ücretli izin hakkınızdır. Meslek kıdeminiz 10 yıl ve üstü ise yılda altı hafta izin yapabilirsiniz.
Toplu iş sözleşmesiz işyerlerinde altı gün çalışmanız talep edilebilir ve yasaya göre 48 saat ‘normal’ çalışma sürenizdir. 49. saat artık fazla çalışmadır ve ayrıca ücretlendirilmesi gerekir. İşten ayrılırken geriye doğru beş yıllık fazla mesai ücretinizi isteyebileceğinizi unutmayın.
O işyerinde gazetecilik yaptığınızı gösterecek, haberleri, fotoğrafları, taksi fişlerini, yazışmaları biriktirin. İşyerinden ayrıldıktan sonraki beş yıl içinde dava açıp sigortasız günlerinizin karşılığını alırsınız.
Sakin olun. Şirket o anki şaşkınlığınızdan faydalanmaya çalışabilir. Hiçbir belgeye imza atmayın. Fotoğraflarını çekip Sendika’nın avukatlarına gönderin ve onların yönlendirmelerini dinleyin.