1. BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
MADDE 1: TARAFLAR ve TANIMLAR
Bu toplu iş sözleşmesinin tarafları İSTANBUL DİJİTAL MEDYA TİC. A.Ş.’nin üyesi olduğu SODEMSEN (Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası) ile TGS (Türkiye Gazeteciler Sendikası)’dır.
Bu toplu iş sözleşmesinde;
1) Türkiye Gazeteciler Sendikası “TGS” veya “SENDİKA”,
2) İstanbul Dijital Medya Tic. A.Ş. “İŞVEREN”,
3) İşletmenin bütünü sevk ve idareye yetkili olanlarla işyerinde işveren adına hareket eden, işin ve işyerinin yönetiminde görev alan kimselere “İŞVEREN VEKİLİ”
4) Ekleri ile birlikte bu toplu iş sözleşmesi “SÖZLEŞME” veya “TİS”,
5) Bu toplu iş sözleşmesinin kapsamı içerisinde belirtilen tüm işyerleri, bunların eklentileri ve araçları ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamındaki bütün yerleri “İŞYERİ”,
6) İşverenin işyerlerinde çalışan işçilerden TGS üyesi olanlar “İŞÇİ” veya “ÜYE olarak anılacaktır.
MADDE 2: YÜRÜRLÜK SÜRESİ
Bu toplu iş sözleşmesi 18.07.2022 tarihinde imzalanmış olup 01.03.2022 tarihinde yürürlüğe girer ve 28.02.2025 tarihinde sona erer.
MADDE 3: AMAÇ
Bu Toplu İş Sözleşmesi; üyelerin sosyal, ekonomik ve kültürel düzeylerini yükseltmeyi, çalışanların insanlık onuruna yaraşır ve çağın gereklerine uygun yaşayış düzeyine ulaşmaları için yeterli ücret almalarını, işyerinde sosyal güvenliğin, iş ve işçi sağlığının gerçekleştirilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını her işçinin gücüne uygun bir işte çalıştırılmasını işçilerin işsizlik korkusundan uzak, geleceğe güvenle bakmalarını, sevgi ve saygıya dayalı bir disiplin anlayışı içinde İstanbul halkına en güzel hizmeti vermeyi, işyerinde düzenli ve verimli çalışmayı teşvik etmeyi, üretimi artırmayı, taraflar arasında doğabilecek farklılıkları uzlaştırıcı yollarla çözümlemeyi, demokratik katılımcı ilkeler ışığında yeni bir çalışma düzeni ve anlayışını tesis etmeyi amaç edinir.
MADDE 4: SÖZLEŞMENİN KAPSAMI VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN YARARLANMA
A) Bu Toplu iş Sözleşmesi;
a. Bu toplu iş sözleşmesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen Yetki Belgesinde sayılan işyerleri ve eklentilerinde çalışan işçileri kapsar.
b. Şahıs olarak da 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre işçi sayılıp da sendika üyesi bulunan tüm işçiler bu toplu iş sözleşmesi kapsamı içindedir. Ancak Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları, Müdür, Koordinatör, Şef, Danışman, Hukuk Müşaviri, Uzman (Kapsam dışı Uzman sayısı toplam uzman sayısının %15’ini geçemez.), Yönetici Asistanı ve Genel Müdür Makam Şoförü görevlerinde bulunanlar bu sözleşme kapsamı dışındadır.
B) Sendika üyelerinin yararlanması
a. TİS’in imzalandığı tarihte işyerinde çalışmakta olan ve sendika üyesi bulunanlar yürürlük tarihinden; imza tarihinden sonra üye olanlar, üyeliklerinin sendikaca işverene bildirilme tarihinden itibaren sözleşmenin sağladığı haklardan yararlanabilirler.
b. TİS’in imzalanmasından sonra işe giren ve yeni üye olan işçiler, ücret zammı hariç TİS’in tüm haklarından, sendika üyesi olduğu tarih itibariyle yararlanırlar. Bu kişiler, işe giriş veya üye olduğu tarihten sonraki zam döneminde ücret zammı alırlar.
c. Sözleşmenin yürürlük tarihi ile imza tarihi arasındaki bir tarihte askerlik, emeklilik ve diğer nedenlerle hizmet akdi sona eren üye işçiler, tüm haklardan, işbu yürürlük tarihi ile imza tarihinde çalışılan süre oranınca diğer üyeler gibi yararlanırlar. Ölen üye işçilerin varislerine, kıdem tazminatı ve ölüm yardımı yapılır.
C) Sendika üyesi olmayanların yararlanması
Sendika üyesi olmayanlar veya sendika üyeliğinden ayrılanlar ya da üyelikten çıkarılanlar ancak dayanışma aidatı ödeyerek sözleşmeden yararlanabilirler.
MADDE 5: TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN HÜKMÜ, YORUMU VE KAZANILMIŞ HAKLAR
A) Kapsam dışı personel hariç sendika üyeleri ile sendika üyesi olmadan dayanışma aidatı ödeyerek bu TİS’ten yararlananlar dışında kalan işçilere bu TİS kısmen veya tamamen uygulanamaz. Sendikanın olayı işverene bildirdiği anda işveren yanlış uygulamaya son verir. Sendikanın yazılı bildiriminin üzerinden bir ay geçmesine rağmen uygulamaya son verilmezse, uygulanan tüm parasal haklar sendika üyelerine ilave olarak uygulanır.
B) İşverenin, bu TİS’ten yararlanma hakkı olan işçilerle daha önce imzaladığı hizmet akitlerinde yer alan hükümler ve işyeri uygulamasıyla oluşan iş koşulları ile bu TİS’in hükümleri arasında çelişki olması halinde, işçi lehine olan hükümler uygulanır. Hizmet akitlerinde belirtilmeyen konularda bu TİS’in hükümleri uygulanır.
2. BÖLÜM
SENDİKAL FAALİYETLER ve TEMİNATI
MADDE 6: SENDİKAL İZİNLER
A) İşveren, işletmede çalışan Türkiye Gazeteciler Sendikası üyelerinin, TGS merkez ve şube yöneticilerinin ve seçilmiş tüm temsilcilerinin sendikal görevlerini yerine getirmeleri konusunda destekleyici tutum içinde olacağını bildirmektedir.
B) 6356 sayılı Kanun 24. maddesi hükümleri geçerlidir.
C) Sendikanın talebi halinde işverenin onayı ile;
a. Sendika yöneticilerine yılda 20 gün izin verilir.
b. Sendika baş temsilcisine yılda 15 gün izin verilir.
c. Sendika temsilcisine yılda 10 gün izin verilir.
d. Sendika temsilcilerine ve görevlileri ile üyelere, kongre günlerinde sendikanın en geç 7 gün önceden bildirmesi halinde, işverenin onayı ile kongreye katılım ve gidiş-geliş için gerekli yol süresince ücretli izin verilir. Ayrıca sendikanın düzenleyeceği etkinliklere katılmaları ve sendikal görevlerini yerine getirebilmeleri için, işverenin onayı ile bir seferde işyerindeki üye sayısının yüzde 5’ini ve 1 günü aşmamak üzere yılda en fazla 2 kez ücretli izin verilir. Bu süre yıllık izinden sayılmaz
Bu izinlerin kullandırılmasında Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri ile hafta tatili arasında kalan iş günlerinde izin kullandırılması suretiyle tatil günlerinin birleştirilmemesine özen gösterilir.
MADDE 7: İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ
A) TGS, 6356 sayılı Kanun 27. maddesinde belirlenen sayıda işyeri sendika temsilcisi atar. Bu temsilcilerden birisi baş temsilci olarak atanır.
B) Sendika işyeri temsilcileri şu şekilde çalışırlar: TGS üyesi ya da üyeleri, şikâyet ve taleplerini TGS temsilcisine bildirir. TGS temsilcisi, konuyu yetkili kişilerle görüşür, gerekirse yazılı olarak bildirir. Çözülemeyen konular sendikaya bildirilir.
C) TGS, işyerinde çalışan üyeler arasından delege veya yönetici seçilenleri işverene, sendika işyeri temsilcisi vasıtasıyla yazılı olarak bildirir.
MADDE 8: TEMSİLCİ ODASI
A) İşveren, sendika üyesi çalışanların, çalışmalarını sürdürmek amacı ile işyerinin uygun bir yerinde bir temsilcilik odası teminine gayret eder.
B) İşverence temsilci odasında bir masa, yeteri kadar sandalye, paralel telefon, bir bilgisayar, duvar gazetesi için pano, kitaplık ve gerekli kırtasiye malzemeleri bulundurulur.
MADDE 9: ENDÜSTRİYEL İLİŞKİLER KURULU
A) Kurulun Amacı, Niteliği ve Temel Hedefler
Endüstriyel İlişkiler Kurulu işyerlerinde sosyal diyaloğu geliştirmek, Toplu İş Sözleşmesinin taraflarının düzenli aralıklarla bir araya gelerek işyerlerinin verimliliği ve çalışanların iş barışı için yeni yaklaşımlar geliştirmek, Toplu İş Sözleşmesi maddelerinin işyerindeki uygulamalarında yaşanabilecek aksaklıkları çözmek niyetiyle oluşturulmuş bir yapıdır.
- Çalışma koşullarına dair geliştirici ve iyileştirici öneriler konusunda çalışır ve öneri oluşturur.
- Çalışanın eğitim ve gelişim faaliyetlerine ilişkin görüşler verir.
- Yeni teknolojiler ile iş süreçleri değişir ise bu konuda çalışanların adaptasyonu için gerekli eğitimler konusunda bilgi alışverişinde bulunur.
- Sendika ve işyerinin sosyal taraflar olarak çalışanların sosyal refahını ve işletmenin çıkarlarına yönelik istişareler yapar.
- Çalışanların sağlıklı bir çevrede yaşamaları ile sosyal ve kültürel faaliyetlerine etkinlik kazandırmak için bilgi alışverişi gerçekleştirir.
B) Kurulun Oluşumu ve Çalışma Usulü
Kurul, Sendika tarafından işyerlerinde çalışan sendika temsilcileri dışındaki işçiler arasından seçilecek 1 işçi ile sendika işyeri temsilcilerinden seçilecek 2 kişi ve sendika yöneticileri arasından belirlenecek 2 yönetici ve işveren tarafından da işveren vekilleri arasından gösterilecek 5 yöneticiden oluşur. Taraflar aynı niteliklere sahip ikişer yedek üye gösterirler. Asıl üyelerin katılamadığı toplantılara, yedek üyeler katılırlar.
Kurula işverence belirlenecek işveren vekillerinden biri başkanlık eder. Sendikanın seçtiği üyelerden biri de kurulca raportör olarak görevlendirilir. Kurul, üyelerinin çoğunluğu ile toplanır ve görüşlerini toplantıya katılanların çoğunluğunun oyları ile belirler.
Kurul, gerektiğinde ve görüşlerine ihtiyaç olduğunda işyerinde çalışan işçileri, işyeri sendika temsilcilerini, sendika yöneticilerini ve işveren vekillerini toplantıya çağırabilir.
Kurul, en geç 3 ayda bir gündemi 15 gün önce bildirmek suretiyle toplanır. Sendika, işveren ve işyerinde çalışan işçiler kurulun görevlerine giren konuların ele alınmasına ilişkin tekliflerini başkana yazılı olarak bildirirler. Kurul gerektiğinde, süreye bağlı olmadan da toplantıya çağrılabilir.
Kurul, istişari nitelikte bir araya gelir ve alınan kararlar, öneri niteliğindedir. Uygulamaya ilişkin kararlar, işyeri/işletme Genel Müdürü veya Yönetim Kurulunca belirlenir ve mevcut şirket yönetim prosedürü ile hayata geçirilir.
C) Kurulun Başlıca Görevleri
- İşyerinde doğabilecek endüstriyel ilişkiler temelli uyuşmazlık hususlarını tartışmak,
- İhtiyaç halinde, işyerinde çalışanların kritik unvan ve görev değişikliklerinde Sendika ile istişare etmek,
- İşçilerin etkin, verimli, disiplinli çalışmaları hakkında işverence talep edilecek konuları gündeme getirmek ve öneriler hazırlamak,
- İşçilerin sosyal ve kültürel faaliyetlerini daha iyiye götürülmesi için öneriler getirir.
MADDE 10: SENDİKA AİDATI
İşveren, TGS’nin göndereceği listeye göre üye aidatlarını ve her ne şekilde olursa olsun TİS’ten yararlanan çalışanların dayanışma aidatlarını, çıplak brüt ücretlerinin yüzde 2’si oranında kesip sendikanın bildireceği banka hesabına en geç 30 gün içerisinde yatırır.
İşveren, aynı süre içerisinde hem dayanışma aidatı ödeyenlerin hem de hangi işçiden ne kadar aidat kesinti yapıldığını gösterir listeyi de sendikaya göndermekle yükümlüdür.
İşveren, yukarıda belirtilen süre içerisinde sendika üyelerinden kesmediği veya kesmesine rağmen, sendikanın hesabına yatırmadığı aidatları bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiz miktarı ile birlikte ödemekle yükümlüdür.
3.BÖLÜM
ÇALIŞMA ESASLARI
MADDE 11: ÇALIŞMA SÜRELERİNDEN SAYILAN HALLER
A) İşçinin, işveren tarafından işyerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmesi halinde yolda geçen süreler iş süresinden sayılır.
B) İşçinin, işveren tarafından işiyle ilgili başka bir yere gönderilmesi veya işverenle ilgili başka bir yerde meşgul edilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler iş süresinden sayılır.
C) Yağmur, sel, elektrik ve su akımının kesilmesi, malzeme araç ve koruyucu eşyanın olmaması nedeniyle işbaşında olup da çalışmadığı süreler işçinin yasal iş süresinden sayılır.
D) İşçinin, işverenin işini yaparken meydana gelen olaydan dolayı mahkeme, karakolda ve hastanede geçen süreleri belgeleme koşuluyla iş süresinden sayılır.
E) İşverenin araç ve gerecinde meydana gelen arıza nedeniyle gecikilen süreler de çalışmış gibi sayılır.
F) İşçi fiili olarak çalıştırılmasa dahi işçinin gerek işyerinde gerekse işyeri dışında çalıştırılmaya hazır bekletilmesi halinde geçen süreler de çalışmış gibi sayılır.
MADDE 12: İŞ TANIMI DEĞİŞİKLİĞİ
İşveren, TGS üyesini, iş tanımı ve çalıştığı pozisyon kapsamına giren işlerde çalıştırmaya özen gösterecektir.
MADDE 13: DENEME SÜRESİ
İşçiler işe alındıkları tarihten itibaren 4 ay deneme süresine tabi tutulurlar. Deneme süresi içerisinde ilişikleri ihbar önellerine uymaksızın kesilebilir. Deneme süresi sonunda işçinin ilişkisi kesilmemişse, artık daimî işçi vasfını kazanmış olur. Önceden işyerinde çalışırken tenkisata tabi olarak işyerinden ayrılmış olanların tekrar işe alınmalarında yeni bir deneme süresi uygulanmaz. Derhal daimî işçi kadrosuna alınırlar.
MADDE 14: NORMAL ÇALIŞMA SÜRESİ
İşyerlerinde haftalık çalışma süresi 45 saattir.
Bu sürenin günlere bölünmesi 6 günü geçmemek, 4857 sayılı İş Kanunu ve ona bağlı olarak çıkarılan yönetmelikler ve bu toplu iş sözleşmesine uygun olmak kaydıyla işverence düzenlenir.
Vardiyalı çalışan işçilerin hafta tatili 6 işgünü çalışmasından sonraki gündür.
6 işgünü çalıştırılan işçiler için 7. gün hafta tatilidir.
İşveren iş gerekliliklerine göre aynı işyerindeki işçileri gruplandırarak haftanın farklı günlerinde çalıştırabilir. İşverence belirlenecek çalışma düzenine göre hafta tatili günü 7 günlük sürede herhangi bir güne denk gelebilir. Bir grubun sürekli aynı günlerde çalıştırılıp aynı günlerde tatil yapmasını önlemek amacıyla personel dönüşümlü çalıştırılır. İşçileri dönüştürme, kural olarak iki ayda bir yapılır. İşyerindeki aynı vasıftaki işçi sayısının yeterli olmaması veya başka bir zorunlu durumun bulunması halinde dönüşüm işlemi üç ayda bir yapılabilir.
Gerekli hallerde aynı gün çalışan işçilerin işe başlama, ara dinlenmesi ve işi bırakma saatleri işveren vekillerince farklı belirlenebilir.
Haftalık normal çalışma süresi, işyerinde haftanın çalışılan günlerine, günde on bir saati aşmamak kaydıyla farklı şekilde dağıtılabilir. Bu durumda, iki aylık süre içinde personelin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Aşan süre bulunması halinde bu süre iki aylık denkleştirme süresi sonunda personele fazla çalışma ücreti olarak ödenir.
Çalışma düzeninde yapılacak değişiklikler önceden işçilere duyurulur. İşveren, çalışma saatleri ve süreleri konusunda işçi lehine değişiklik yapabilir.
MADDE 15: FAZLA ÇALIŞMA VE ÜCRETİ
İşçilere önceden haber vermek kaydı ile fazla çalışma yaptırılabilir. Meşru mazeretleri olan işçiler fazla sürelerle çalışmaya veya fazla çalışmaya zorlanamaz.
Haftalık 45 saatin üzerinde yapılan çalışmalar fazla çalışma olup, yapılan fazla çalışmaların ücreti, normal çalışma ücretinin %60 fazlası olarak ödenir. Bu oran sözleşmenin 2. Ve 3. Yılı için %70 olarak uygulanır. Fazla çalışmanın hesabında yarım saat ve altında çalışmalar yarım saat, yarım saati aşan çalışmalar bir saat sayılır.
Fazla çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığında zamlı ücret yerine, fazla çalışma yaptığı her bir saat karşılığında 1 saat 36 dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. İşçi hak ettiği serbest zamanı 6 ay içerisinde işverene önceden yazılı olarak bildirimde bulunmak ve işverenin uygun göreceği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
İşçinin bu kanundan ve sözleşmelerden kaynaklanan tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullandırılamaz.’
MADDE 16: TATİLLERDE ÇALIŞMA ve ÜCRETİ
Hafta tatili, bayram tatili ve fazla çalışma işin gerektirdiği işçi ve vasıf ihtiyacı dikkate alınarak işçiler arasında eşitlik esasına göre yapılır.
Hafta tatillerinde çalıştırılan işçilere, çalışılan bu hafta tatili günü için toplam 2,5 (iki buçuk) yevmiye ödenir.
Kanunda belirtilen ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılacak çalışmalar, önceden işçiye duyurulur. Ulusal bayram, genel tatil günlerinde çalıştırılan işçilere çalıştıkları her bir gün için toplam 3 (üç) yevmiye ödenir. 28 Ekim ve dini bayramların arife günlerinde saat 13:00 den sonra çalışan işçilere her bir saat çalışması karşılığı ilave iki saat (toplam üç saat) ücret ödenir.
MADDE 17: İŞTEN ÇIKARMA ve İŞ GÜVENCESİ
İşveren, ilgili yasalara ve bu toplu iş sözleşmesi hükümlerine aykırı olarak işçilerin iş akitlerini sona erdiremez. İş akdinin feshi durumlarda yasadaki koşulların varlığı halinde 4857 sayılı İş Yasasının İş güvencesine ilişkin hükümleri uygulanır. İşveren işçilerin işten çıkarılmasında, işletmesel gereklilikler ve İş Kanunu 25. maddesine göre yapılan fesihler haricinde feshin son çare olması ilkesini gözetir. İşten çıkarmanın hüküm ve esasları bu toplu iş sözleşmesinin Disiplin Kurulu ve Disiplin Ceza Cetveli maddelerinde açıkça belirlenmiştir.’
MADDE 18: İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
A) İşyerinde hizmetin yürütümü sırasında çalışanların sağlığının ve güvenliğinin korunması ve geliştirilmesi, çalışanların kendi sağlık ve güvenlikleri ile ilgili süreçlere aktif katılımı ve çalışanların işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyması esastır. İşveren, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm çalışmaları yasal çerçevesi içinde yürütür.
B) İşveren, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda mevzuatta öngörülen tedbirleri ve gerekli önlemleri alır ve eğitimleri verir. İşyerinin niteliği gereğince, “sağlıklı çalışma mekânı, ofis ergonomisi, iş hijyeni, aydınlatma, havalandırma, ekran başında çalışma, çalışma süreçlerinde ortaya çıkan çatışma ve psikolojik sorunlar” başta olmak üzere büro hizmetlerinde işçi sağlığı ve güvenliği bakımından temel konular öncelikle dikkate alınır. İş ve işyeri değişikliklerinde işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri göz önünde bulundurulur.
C) İşyerinde ilkyardım araç ve gereçleri bulundurulur. Her çalışan, işyeri tarafından ilan edilecek sağlık ve iş güvenliği kurallarına uymakla yükümlüdür.
D) İşyerinde ya da özellikle alanda gece saatlerinde çalışmak durumunda olan çalışanların güvenli şekilde çalışmaları ve evlerine dönmeleri için gerekli önlemler İşveren tarafından alınır.
MADDE 19: MASRAFLAR VE HARCIRAH
İstanbul Dijital Medya A.Ş. Seyahat Yönetmeliğinde yer alan masraf ve harcırah düzenlemeleri doğrultusunda uygulama yapılır.’
MADDE 20: ASKERE GİDEN İŞÇİLERİN YENİDEN İŞE ALINMASI
Muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir sebeple silah altına alınan işçiye veya herhangi bir mükellefiyet dolayısıyla kendisine ücret ödenmeyen kanuni çalışma mükellefiyetleri için geçici olarak işyerinden ayrılan işçinin ücret ve sosyal hakları iki ayla sınırlı olmak üzere ödenir. İşçi bu süre içinde herhangi bir ücret alırsa, ödenen miktar işverence ödenecek ücretten düşülür.’
4.BÖLÜM
İŞ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ ve SONUÇLARI
MADDE 21: KIDEM TAZMİNATI, HESAPLANMASI ve ÖDENMESİ
İş sözleşmesi İş Kanunu’nda belirtilen hallerde sona eren işçiye, kıdem tazminatı ödenmesi konusunda aşağıda belirtilen süreleri dikkate alır. Her tam hizmet yılı için 35 (otuzbeş) gün, işçinin işverenin işini yaparken iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölümü halinde ise 40 (kırk) günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
MADDE 22: İHBAR TAZMİNATI
İş Kanunu hükümleri uygulanır.
5.BÖLÜM
İZİNLER
MADDE 23: YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER
A)Yıllık ücretli izinler
a.10 Ocak 2017 tarihinden önce işe başlayan işçiler:
Hizmeti 1 yıldan 5 yıla kadar olanlara (5 yıl dâhil) 18 işgünü
Hizmeti 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 24 işgünü
Hizmeti 15 yıldan fazla olanlara (15 yıl dahil) 30 işgünü ücretli izin verilir.
b.10 Ocak 2017 tarihi ve sonrasında işe başlayan işçiler:
Hizmeti 1 yıldan 5 yıla kadar olanlara (5 yıl dâhil) 18 işgünü
Hizmeti 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 23 işgünü
Hizmeti 15 yıldan fazla olanlara (15 yıl dahil) 28 işgünü ücretli izin verilir.
c.Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez ve ücreti ödenerek izin hakkı kaldırılamaz (İşçinin, zorunlu hallerde yıllık ücretli iznine mahsuben izin kullanması mümkündür. Bu hüküm asgari 1 yıl çalışmış işçilere uygulanır).
d.Yıllık ücretli izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir.
e.Ücretli izine rastlayan Ulusal Bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz, ücretli izine ilave edilir.
f.İşçi sayısı yüzden fazla olan işyerlerinde işveren veya işveren vekilinin atayacağı bir kişinin başkanlığı altında iki işçi temsilcisinden oluşan bir izin kurulu kurulur. İzin Kurulu bu yönetmeliğe göre çalışmalarını sürdürür, yıllık izin hakkı doğmuş olan işçilerin izin çizelgeleri kurul tarafından hazırlanır ve işverenin onayından sonra işyerinde ilan edilir. İzin Kurulu tarafından belirlenen ve işverence onaylanan izin çizelgelerine göre belirlenmiş tarihlerde işçilerin izinlerinin kullandırılması zorunludur. İzin çizelgelerine göre izinli olan işçiye izin süresince işyerlerinde iş verilmez.
B)Ücretli Sosyal İzinler
İşçilerin;
1)Evlenmesi halinde 10 işgünü,
2)Eş, çocuk, anne, baba, kardeşin, kayınpeder veya kayınvalidenin ölümü halinde 5 işgünü,
3)Eşi doğum yapan işçiye 5 işgünü,
4)İşçinin ikamet ettiği konutun yangın, deprem, su baskını ve benzeri felaketlerle kazaya uğraması halinde işçiye en fazla 5 güne kadar izin verilir.
5)Yukarıdaki olaylar, işçi tarafından geçerli bir belgeyle 7 gün içerisinde kanıtlanmak zorundadır. Aksi halde işçi hakkında nedensiz işe gelmeme işlemi uygulanır. İzinlerin olayın vukuundan itibaren 7 gün içinde kullanılması şarttır.
6) 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde işverence bugünün önemini vurgulamak üzere etkinlik düzenlenir.
C)Ücretsiz Mazeret İzni
İşçinin talep etmesi ve mazeretinin Genel Müdürce uygun görülmesi hâlinde işverence yılda 45 (kırkbeş) güne kadar ücretsiz mazeret izni verilebilir.’
6.BÖLÜM
SOSYAL YARDIMLAR ve ÜCRETLER
1.KISIM: SOSYAL YARDIMLAR
MADDE 24: BİRLEŞTİRİLMİŞ SOSYAL YARDIMLAR
İşveren, TGS üyesi işçilere birleştirilmiş sosyal yardım paketi karşılığı 01.03.2022 tarihi itibariyle brüt 1.500,00 TL/Ay sosyal yardım paketi öder.
Birleştirilmiş sosyal yardım ödemeleri, ödeme tarihinden önce iş sözleşmesi feshedilen veya ayrılan işçilerle işe yeni giren işçilere, işyerindeki çalışma süreleri oranında kıstelyevm esasına göre sosyal yardım ödenir. Aynı zamanda işçinin raporlu olduğu günler, ücretsiz izinli olduğu günler ve mazeretsiz işe gelmeme hallerinde kıstelyevm olarak ödeme hususunda mevcut uygulama devam eder.
Bu tutarlar, sözleşmenin ikinci yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2023/Şubat endeks sayısının, 2022/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
Bu tutarlar, sözleşmenin üçüncü yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2024/Şubat endeks sayısının, 2023/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
MADDE 25: YEMEK
Sendika üyesi işçilere fiilen çalıştıkları günlerde doyurucu nitelikte olmak kaydıyla günde 4 çeşit yemek verilir. Ancak zorunlu sebeplerle yemek verilemeyen yerlerde çalışan işçilere, fiilen çalışılan her gün için sözleşmenin birinci yılında brüt 55,00 TL/Gün ödeme yapılır. Ancak bu ödeme kart ile yapılırsa, net 45,00 TL/Gün olarak ödenir.
Bu tutarlar, sözleşmenin ikinci yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2023/Şubat endeks sayısının, 2022/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
Bu tutarlar, sözleşmenin üçüncü yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2024/Şubat endeks sayısının, 2023/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
MADDE 26: RAMAZAN YARDIMI
İşçilere Ramazandan bir hafta önce 2 kg pirinç, 1 kg çay, 2 kg şeker, 5 kg un ve 2 kg ayçiçeği yağı verilir ya da bu yardımların yerine nakdi olarak sözleşmenin birinci yılında brüt 750 (Yedi Yüz Elli) TL ödeme yapılır.
Bu tutarlar, sözleşmenin ikinci yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2023/Şubat endeks sayısının, 2022/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
Bu tutarlar, sözleşmenin üçüncü yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2024/Şubat endeks sayısının, 2023/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
MADDE 27: EVLENME VE DOĞUM YARDIMI
A) Evlenme Yardımı
Sendika üyesi işçilerin evlenmeleri halinde, 01.03.2022 tarihi itibariyle net 1.560 TL (Binbeşyüzaltmış) evlenme yardımı ödenir.
Bu tutar, sözleşmenin ikinci yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2023/Şubat endeks sayısının, 2022/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
Bu tutar, sözleşmenin üçüncü yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2024/Şubat endeks sayısının, 2023/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
B)Doğum Yardımı
İşverence işçinin veya eşinin doğum yapması halinde, doğum belgesini ibraz etmek koşulu ile sözleşmenin birinci yılında net 1.000 TL (Bin) doğum yardımı yapılır.
Bu tutar, sözleşmenin ikinci yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2023/Şubat endeks sayısının, 2022/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
Bu tutar, sözleşmenin üçüncü yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2024/Şubat endeks sayısının, 2023/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
MADDE 28: ÖLÜM YARDIMI
Sözleşmenin birinci yılında işçilerin iş kazası sonucu ölümü halinde yasal mirasçılarına net 15.000-(On Beş Bin) TL ödeme yapılır.
Sözleşmenin birinci yılında işçinin normal ölümü halinde yasal mirasçılarına veya cenazeyi kaldıran yakınlarına net 7.000-(Yedi Bin) TL ödeme yapılır.
İşçinin ana, baba, eş veya çocuğunun sözleşmenin birinci yılında ölümü halinde net 1.500 -(Bin Beşyüz) TL ölüm yardımı yapılır.
Ana, baba, eş veya çocuğun ölümü halinde ölüm olayının raporla belgelenmesi veya yasal mirasçılığın ise veraset ilamı ile belgelenmesi şarttır.
Bu tutarlar, sözleşmenin ikinci yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2023/Şubat endeks sayısının, 2022/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
Bu tutarlar, sözleşmenin üçüncü yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2024/Şubat endeks sayısının, 2023/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
MADDE 29: TABİİ AFET YARDIMI
1.İşçinin yasal ikametgâhının, ikametgahı İstanbul’da olmak kaydıyla, yangın, su baskını ve zelzele gibi tabii afetlere maruz kalması ve bu durumu ilgili Makamlardan alınacak belge ile teyit etmeleri halinde sözleşmenin birinci yılında net 5.000 TL (beşbin) tavanı aşmamak üzere belirlenecek tabii afet yardımı yapılır.
2.Bu tutar, sözleşmenin ikinci yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2023/Şubat endeks sayısının, 2022/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
3.Bu tutar, sözleşmenin üçüncü yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2024/Şubat endeks sayısının, 2023/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
MADDE 30: GİYİM YARDIMI
Toplu iş sözleşmesi süresi içerisinde sözleşmenin birinci yılında yazlık elbise karşılığı brüt 1250 (Bin İki Yüz Elli) TL, kışlık elbise karşılığı brüt 1375 (Bin Üç Yüz Yetmiş Beş) TL ödeme yapılır. Kartla ödeme yapılması halinde yıllık elbise karşılığı net 2.000 (İki Bin) TL/Yıl ödeme yapılır. Ödemenin nakden yapılması halinde yazlık için Temmuz, kışlık için Kasım ayının ilk haftasında ödeme yapılır. Ödemenin kartla yapılması halinde Eylül ayında ödeme yapılır.
Ödeme tarihinde 6 ayını işyerinde doldurmuş olanlara tam olarak yapılır. 6 aydan az çalışmış olanlara (1/6 X) çalıştıkları ay sayısı oranında ödeme yapılır. Çalışılan süreler 15 günden az ise dikkate alınmaz. 15 günden fazla ise tam aya iblağ edilir.
Bu tutarlar, sözleşmenin ikinci yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2023/Şubat endeks sayısının, 2022/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
Bu tutarlar, sözleşmenin üçüncü yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2024/Şubat endeks sayısının, 2023/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
MADDE 31: TEMİZLİK YARDIMI
İşveren, TGS üyesi işçilere temizlik yardımı karşılığı 01.03.2022 tarihi itibariyle yıllık brüt 450,00 TL/yıl öder. Ödemenin tarihi hususunda işyeri uygulaması devam olunur.
Bu tutar, sözleşmenin ikinci yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2023/Şubat endeks sayısının, 2022/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
Bu tutar, sözleşmenin üçüncü yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2024/Şubat endeks sayısının, 2023/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
MADDE 32: ÖĞRENİM YARDIMI
İşveren, işçinin öğrenim gören her çocuğu için yılda bir kez Kasım ayının ilk haftasında ödenmek üzere,
İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) için sözleşmenin birinci yılında brüt 1.000 TL, Ortaöğretim (Lise) için sözleşmenin birinci yılında brüt 1.250,00 TL, Yükseköğretim için sözleşmenin birinci yılında brüt 1.800,00 TL öğrenim yardımı yapar.
Öğrenim yardımı ödemesi, işçinin veya çocuğunun okumuş olduğu okulun normal eğitim süresinin bir yıl fazlasıyla sınırlı olarak yapılır. Öğrenim yardımı gidilen bölümün ön lisans veya lisans olmasına göre ve bölüm süresine bağlı olarak sadece bir kereye mahsus olmak üzere yapılır. Sınıf tekrarı halinde yardım kesilir.
Lise öğrenimi için 21 yaşından, yükseköğrenim için 26 yaşından gün alan çocuklar için öğrenim yardımı ödenmez. Ancak, lise öğrenimine 21 yaşından, yükseköğrenime 26 yaşından önce başlamış ve eğitimine devam eden çocuklar için, yaş sınırı dikkate alınmaksızın öğrenim yardımı ödenir.
İşçiler bu haklardan belge karşılığı yararlanırlar. Aynı haklar öğrenim gören işçilere de öğrenim durumlarına göre ödenir.
Bu tutarlar, sözleşmenin ikinci yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2023/Şubat endeks sayısının, 2022/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
Bu tutarlar, sözleşmenin üçüncü yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2024/Şubat endeks sayısının, 2023/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
MADDE 33:YOL YARDIMI
- A) İşçilerin işe geliş ve gidişlerini sağlamak amacı ile işveren tarafından servis aracı tahsis edilmiş ise kural olarak işçi, işverenin tahsis ettiği servis aracını kullanmak zorundadır. Servis aracı imkanının sağlanmadığı durumlara ilişkin mevcut uygulama devam eder. Ancak şirketin mevcut genel müdürlük adresi (Molla Hüsrev Mah. Cemal Yener Tosyalı Cad. No:3 Fatih/İstanbul) değiştiği takdirde servis aracı yok ise işçilere, işveren aylık Mavi AKBİL verir ya da bedelini net olarak öder. Bu bedel fiilen çalışılan günler göz önünde bulundurularak ödenir.
- B) Bu madde hükmüne aykırı hareket edenler saptandığında aldığı ücret defaten geri alınır.
MADDE 34: HASTALIK YARDIMI
A) Hastalık nedeni ile iş göremezliğe uğrayan işçilerin 3 (üç) gün ve daha fazla istirahatli olmaları halinde Sosyal Güvenlik Kurumunca ödeme yapılmayan günlere ait ücretlerinin tamamı ve eksik ödeme yapılan günlere ait ücretlerinin bakiyesi işverence ödenir.
B) İşçinin hastalık nedeniyle işe devam edemediği veya raporlu olduğu sürelere ait yılda 5 defayı geçmemek üzere SGK tarafından ödenmeyen ilk 2 günün ücreti işveren tarafından ödenir.
C) İşçinin, işyerinin bulunduğu mahal veya başka bir yere sevk suretiyle viziteye çıkması halinde, işyerinden ayrı kalacağı zamanlarda; işçiye istirahat verilmeksizin ayakta tedavisine lüzum görüldüğü takdirde geçirdiği süreler için işçi ücretli izinli sayılır.
MADDE 35: KÜLTÜR-SANAT YARDIMI
İşveren, TGS üyelerine İBB’nin tiyatro, konser gibi sosyal ve kültürel organizasyonları için ücretsiz bilet temin etmeye gayret gösterir.
MADDE 36: KREŞ, ANAOKULU VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERDEN YARARLANMA
A) Bu toplu iş sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren şirketin mevcut ya da açacakları kreş ve anaokullarında işçi çocukları da yararlandırılır.
B) Sendika, Belediyelerle iş birliği yaparak, doğum öncesi veya doğum sonrası analık ve sağlık eğitimi yapılması için çalışmalarda bulunur.
2. KISIM: ÜCRETLER
MADDE 37: ÜCRET ZAMMI
Birinci Yıl Ücret Zammı:
Sendika üyesi işçilerin, 31.12.2021 tarihinde almakta oldukları brüt ücretlerine 01.03.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %59 oranında ücret artışı yapılır.
- Bentte yapılan artışın ardından, işçilerin aylık brüt ücretlerine brüt 300 TL/Ay ilave edilerek artış yapılır.
Bu tutarlar, sözleşmenin ikinci yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2023/Şubat endeks sayısının, 2022/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
Bu tutarlar, sözleşmenin üçüncü yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2024/Şubat endeks sayısının, 2023/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında arttırılır.
MADDE 38: İKRAMİYE
A) Sendika üyesi işçilere, her üç ayda bir 30’ar günlük (yılda toplam 120 günlük) ücretleri tutarında Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayları sonunda olmak üzere ikramiye ödenir.
B) İkramiye ödeme tarihinden önce iş sözleşmesi feshedilen veya ayrılan işçilerle işe yeni giren işçilere, işyerindeki çalışma süreleri oranında kıstelyevm esasına göre ikramiye ödenir. Ayrıca, kıstelyevm uygulamaları konusunda işyeri mevcut uygulamasına devam olunur.
7. BÖLÜM
DİSİPLİN HÜKÜMLERİ
MADDE 39: DİSİPLİN KURULU
Disiplin Kurulu’nun oluşturulması ve çalışma esasları:
a) Disiplin Kurulu, 3 işveren ve 2 sendika temsilcisinden oluşur. Kurulun Başkanı işveren temsilcilerinden biridir.
b) Disiplin Kurulu kararlarını oy çokluğu ile alır. Oyların eşitliği durumunda Başkanın oyu çoğunluğu sağlar.
c) İşveren disiplin sürecine konu olan durum ile ilgili gerekli araştırma sürecini tamamlar ve sendikaya yazılı toplantı çağrısı yapar. Yazılı toplantı çağrısının yapılmasından sonra 6 işgünü içinde Disiplin Kurulu üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Ancak, taraflardan birinin toplantıya katılmaması halinde, kurul katılan taraf temsilcileri ile toplanır ve karar alınır.
d) Tarafların Hukuk Müşavirleri gerektiğinde toplantılara ve görüşmelere katılabilirler. Ancak oy kullanamazlar.
e) Disiplin Kurulu’nda yazılı savunması alınmadan hiçbir personel hakkında karar alınamaz. Ancak, Kurul Başkanınca tayin edilen süre içinde savunmada bulunmayan sanıklar savunmadan feragat etmiş sayılırlar.
f) Disipline ilişkin konularda işbu toplu iş sözleşmesinin eki ceza cetveline uygun olarak ihtardan işten çıkarmaya kadar cezai kararlar verilir. Ceza cetvelinde belirtilmeyen, suç sayılan ve cezalandırılması gereken fiillerde bulunanlara, olayın önemine göre ihtardan işten çıkarmaya kadar ceza Disiplin Kurulunca verilir.
g) İş Kanunun 25. maddesinin II. bendinde belirtilen suçları işleyen işçiler disiplin kuruluna sevk edilebileceği gibi, işveren ilgili kanun hükmünü res’en de uygulayabilir.
h) Disiplin Kurulu kararları kesindir.
MADDE 40: PERSONELİN BİLGİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ:
Personel, işe başladığı andan itibaren hakkında sonuçlanmış (kesinleşmiş) ve/veya devam eden herhangi bir idari/cezai soruşturma, kovuşturma ve yargılama süreci bulunuyorsa bu durumu işverene işe başladığı esnasında bildirdiğini; iş akdi devam ettiği sürece de hakkında herhangi bir idari/cezai soruşturma, kovuşturma ve yargılama süreci başladığı takdirde bu durumu öğrendiği andan itibaren işverene yazılı olarak bildireceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.
Personel, İş akdinin bir önceki paragraftaki yer alan durumu öğrendiği tarihten itibaren 7 gün içinde İşverene bildirmez ise; İşverenin, 4857 S. İş Kanunu Madde 25/II‘ye göre iş akdini feshetme hakkını haiz olduğunu kabul ve beyan eder.
GEÇİCİ MADDE 1: FARKLARIN ÖDENMESİ
Toplu iş sözleşmesinin anlaşma ile sonuçlanmasıyla birlikte, yürürlük başlangıç tarihinden itibaren ödenmesi gereken fark tutarları; iş bu toplu iş sözleşmesine ilişkin imza tarihinden önce yapılmış olan tüm ödemeler (ücret, ikramiye, birleştirilmiş sosyal yardım, yemek yardımı, ramazan yardımı vb. tüm nakdi yardımlar) iş bu fark ödemesinden mahsup edilerek tek taksit olarak en kısa sürede ödenir.
GEÇİCİ MADDE 2: AİDATLARIN ÖDENMESİ
Sendika üyelerinin aidatları yürürlük süresi itibariyle kesilerek sendika hesabına yatırılır. İşveren, imza tarihi ile yürürlük süresi arasındaki aylara ilişkin sendika aidat farklarını, Madde 10’da belirtilen sürelere uygun olarak kesinti listesi ile birlikte sendikaya gönderir.
uygun olarak kesinti listesi ile birlikte sendikaya gönderir.
EK: DİSİPLİN CEZA CETVELİ
Disiplin Cezası Verilmesini Gerektiren Hareketler: | Kusur ve suçun ağırlığına veya oluşturduğu sonuçlara göre verilecek ceza alternatifleri | ||||
1) İşverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın mazeretsiz işe geç gelmek veya gelmemek | |||||
a) Mazeretsiz 1 saate kadar işe geç gelmek | İhtar | 1 Yev | 2 Yev | 3 Yev | 4 Yev |
b) Mazeretsiz 1 işgünü işe gelmemek | 1 Yev | 2 Yev | 3 Yev | 4 Yev | 5 Yev |
c) Mazeretsiz herhangi bir tatil gününü takiben 1 işgünü gelmemek | 2 Yev | 3 Yev | 4 Yev | 5 Yev | İhraç |
d) Ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işe gelmemek | İhraç | – | – | – | – |
2) İş saati bitmeden izinsiz işyerinden ayrılmak | |||||
a) İş saati bitmeden izinsiz olarak gitmek | 1 Yev | 2 Yev | 3 Yev | 4 Yev | 5 Yev |
b) İşyeri emniyetiyle görevli olanların iş saati bitmeden izinsiz olarak gitmesi | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
c) İşyeri emniyetiyle görevli olanların iş saati bitmeden izinsiz olarak gitmesi (bu hal işyeri için zarar meydana getirmiş ise) | İhraç | – | – | – | – |
3) Göreve sarhoş olarak gelmek |
|||||
a) Yaptığı görev itibariyle iş güvenliğini ve toplumun güvenliğini tehlikeye sokmuyorsa | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
b) Yaptığı görev itibariyle iş güvenliğini ve toplumun güvenliğini tehlikeye sokuyorsa | İhraç | ||||
4) İşyerinde iş saatlerinde alkol, uyuşturucu kullanmak, kumar oynamak veya oynatmak | |||||
a) İşyerinde, iş saatlerinde alkollü içecek kullanmak | İhraç | – | – | – | – |
b) İş esnasında ve İşyerinde uyuşturucu kullanmak | İhraç | – | – | – | – |
c) İşyerinde iş saatinde kumar oynamak veya oynatmak | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
5) İş saatinde yapması gereken işi yapmamak | |||||
a) İş saatinde yapması gereken işi yapmayarak özel işlerle meşgul olmak | 2 Yev | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – |
b) Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, | İhtar | 1 Yev | 2 Yev | 3 Yev | 5 Yev |
6) İş saatinde İşyerine ait alet veya malzeme ile özel işler yapmak | |||||
a) İş saatinde İşyerine ait alet veya malzeme ile özel işler yapmak | 2 Yev | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – |
b) İşyerine ait malzeme, vasıta, alet veya şahısları özel işlerde kullanmak | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – | – |
7) İş saatinde uyumak | |||||
a) İş saatinde uyumak | İhtar | 1 Yev | 2 Yev | 3 Yev | 5 Yev |
b) İşyeri emniyetiyle görevli olanların iş saatinde uyuması (bu hal İşyeri için zarar meydan getirmemiş ise) | 3 Yev | 4 Yev | İhraç | – | – |
c) İşyeri emniyetiyle görevli olanların iş saatinde uyuması (bu hal İşyeri için zarar meydan getirmiş ise) | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
8) Amirlerine hakaret etmek veya amirlerini tehdit etmek; | |||||
a) Tahrik varsa | 1 Yev | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – |
b) Tahrik yoksa | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – | – |
9) Amirlerine fiili saldırıda bulunmak; | – | – | – | ||
a) Tahrik varsa | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | ||
b) Tahrik yoksa | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
10) İş ortamını ve iş huzurunu bozacak söz, davranış ve eylemlerde bulunmak | |||||
a) İşyerinde iş esnasında, iş arkadaşlarına veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya onları tehdit etmek | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – | – |
b) İşyerinde iş esnasında, iş arkadaşlarına veya İş sahiplerine fiili saldırıda bulunmak | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
c) İşyerinde iş esnasında, iş arkadaşlarına veya İş sahiplerine kaba muamelede bulunmak | İhtar | 1 Yev | 3 Yev | 5 Yev | İhraç |
d) Amirleri veya iş arkadaşları hakkında asılsız şayia çıkarmak veya şikâyette bulunmak | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – | – |
e) Amirleri tarafından sözleşmeyi ihlal etmemek kaydıyla verilen görevle ilgili emir ve işleri yapmamaya arkadaşlarını teşvik etmek veya kışkırtmak | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – | – |
f) İşyerinde kavga çıkartmak veya kavgaya sebebiyet vermek | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
g) Çalışma arkadaşlarına mobbing (yıldırma) uygulamak | İhtar | 1 Yev | 2 Yev | 3 Yev | 5 Yev |
11) Verilen görevleri yapmamak veya yapmış gibi göstermek | |||||
a) Amirleri tarafından iş ile ilgili olarak verilen emirleri yerine getirmemek | 1 Yev | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – |
b) Yapması lüzumu kendisine bildirilen işi yapmadığı halde yapmış gibi göstermek | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – | – |
c) Yapması lüzumu kendisine bildirilen işi yapmamakta direnmek | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
d) İşin yapılmasında amirlerine veya kendisi ile birlikte çalışanlara zorluk çıkarmak | İhtar | 1 Yev | 3 Yev | 5 Yev | İhraç |
e) Kendisine verilen yetki dışında iş yapmak | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – | – |
12) Gizli tutulması gereken bilgileri ifşa etmek | |||||
a) İşle ilgili gizli tutulması gereken bilgileri/sırları ifşa etmek | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
b) İşle ilgili gizli tutulması gereken bilgileri/sırları menfaat karşılığı ifşa etmek | İhraç | – | – | – | – |
13) Şirkete zarar veren veya verebilecek bir bilgiyi amirine veya ilgilisine zamanında bildirmemek | |||||
a) İhmali halinde | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – | – |
b) Kastı halinde | İhraç | – | – | – | – |
14) Kendisine teslim edilen alet, malzeme veya vasıtayı iyi korumayarak kaybına veya hasarına sebebiyet vermek | |||||
a) İhmal veya mevzuata riayetsizliği halinde | 1 Yev | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – |
b) Kastı halinde | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – | – |
15) Dikkatsiz veya tedbirsiz davranarak işyerinde yangın çıkmasına sebebiyet vermek | |||||
a) Dikkatsizlik veya tedbirsizlik yüzünden İşyerinde bir yangına sebebiyet vermek | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | ||
b) Kasten yangına sebebiyet vermek | İhraç | – | – | – | – |
16) İşe gelmeyen personelin yerine PDKS sistemini kullanmak | – | ||||
a) İşe gelmeyenin yerine imza atmak/kart basmak veya onu işe gelmiş gibi göstermek | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | ||
b) PDKS sistemini kullanmamak | İhtar | 1 Yev | 3 Yev | 5 Yev | İhraç |
17) Yalan beyanda bulunmak ve resmi belgeler üzerinde tahrifat yapmak | |||||
a) Yalan beyan neticesinde Şirket için bir zarar meydana gelmişse | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – | – |
b) Yalan beyan neticesinde Şirket için bir zarar meydana gelmemişse | İhtar | 1 Yev | 2 Yev | 3 Yev | 5 Yev |
c) Resmi belgeler üzerinde tahrifat yapmak veya sahte belge düzenlemek | İhraç | – | – | – | – |
18) Talimat ve genelgelere aykırı hareket; | |||||
a) Bu hareket sonucu Şirket için bir zarar veya hizmet aksaması söz konusu ise | 1 Yev | 2 Yev | 3 Yev | 5 Yev | İhraç |
b) Bu hareket sonucu Şirket için bir zarar veya hizmet aksaması söz konusu değilse | İhtar | 1 Yev | 2 Yev | 3 Yev | 5 Yev |
c) İşverene karşı doğruluk ve bağlılığa uymayan tavır veya davranışlarda bulunmak | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | ||
d) Vasıta kullananlar için trafik kurallarına uymamak | İhtar | 1 Yev | 2 Yev | 5 Yev | İhraç |
e) Şirketin ana faaliyet alanıyla ilgili işlerde Şirket dışında çalışmak | 3 Yev | İhraç | – | – | – |
19) Şirkette, umumi ahlak ve adaba aykırı davranışlarda bulunmak; | |||||
a) Davranışların yüz kızartıcı nitelikte olması halinde | İhraç | – | – | – | – |
b) Davranışların yüz kızartıcı nitelikte olmaması halinde | 1 Yev | 3 Yev | 5 Yev | İhraç | – |
c) Amirlerinin veya iş arkadaşlarının, kendileri veya aile fertlerinin şeref ve namusuna halel getirecek beyanda ve hareketlerde bulunmak | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
20) Rüşvete tevessül etmek | |||||
a) Rüşvet almaya ya da vermeye tam teşebbüs | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
b) Rüşvet almak ya da vermek | İhraç | – | – | – | – |
21) İş esnasında İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına uymamak | |||||
a) İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına uymamak | İhtar | 1 Yev | 3 Yev | 5 Yev | İhraç |
b) Şirketi temsil etmeye yönelik olarak iş esnasında giyilmesi için personele verilen kurumsal kıyafetlerin giyilmemesi | İhtar | 1 Yev | 2 Yev | 3 Yev | 5 Yev |
c) İş esnasında girilmesi için personele verilen koruyucu kıyafetlerin giyilmemesi | 5 Yev | İhraç | – | – | – |
22) Kişisel/Kurumsal verilerin veri işleme amacı dışında kullanılması
Kişisel/Kurumsal Verilen Veri İşleme Amacı Dışında Kullanılması | İhtar | 3 Yev | 4 Yev | 5 Yev | İhraç |
23) Kişisel/Kurumsal verilerin veri işleme amacı dışında yetkisiz ve ilgisiz personeller ile paylaşılması
Kişisel/Kurumsal verilerin veri işleme amacı dışında yetkisiz ve ilgisiz personeller ile paylaşılması | İhtar | 3 Yev | 4 Yev | 5 Yev | İhraç |
24) Kişisel/Kurumsal verilerin yetkisiz ve ilgisiz üçüncü kişilere aktarılması
Kişisel/Kurumsal verilerin yetkisiz ve ilgisiz üçüncü kişilere aktarılması | İhtar | İhraç | – | – | – |
25) Kişisel/Kurumsal veri güvenliğinin sağlanmasına ilişkin olarak gerekli hassasiyetin gösterilmemesi
Kişisel/Kurumsal veri güvenliğinin sağlanmasına ilişkin olarak gerekli hassasiyetin gösterilmemesi | İhtar | 3 Yev | 4 Yev | 5 Yev | İhraç |
26) Kişisel/Kurumsal verilerin mevzuata aykırı olarak işlendiğinin tespit edilmesi halinde en kısa sürede birim amirine/müdürüne bildirim yapılmaması
Kişisel/Kurumsal verilerin mevzuata aykırı olarak işlendiğinin tespit edilmesi halinde en kısa sürede birim amirine/müdürüne bildirim yapılmaması | İhtar | 3 Yev | 4 Yev | 5 Yev | İhraç |
27) Kişisel/Kurumsal verileri saklama ve imha politikasında imha ile görevlilerin belirtilen süreleri aşmasına rağmen verileri imha etmemesi
Kişisel/Kurumsal verileri saklama ve imha politikasında imha ile görevlilerin belirtilen süreleri aşmasına rağmen verileri imha etmemesi | İhtar | 3 Yev | 4 Yev | 5 Yev | İhraç |
Yev: Yevmiye cezası | |
Not: 4857 sayılı İş Kanununun 38. Maddesi gereğince bir ay için de bir personelden en fazla 2 yevmiye cezası kesilebilir. 2 yevmiyeden fazla ceza alan personelin 2 yevmiyeyi aşan cezaları takip eden aylardaki ücretinden kesilir. Kesilen yevmiye cezları Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan banka hesabına yatırılır.
|