Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Soma’da gazetecileri de hedef alan polis şiddetine tepki gösterdi. Sendikadan yapılan açıklamada, “Madende yaşanan ölümlerden sonra tüm Türkiye işçi sağlığı ve güvenliğini konuşmaktadır. Görülüyor ki, basın emekçilerinin yaşadığı işçi sağlığı ve güvenliği sorunlarından biri de polis şiddeti haline gelmiştir” denildi:
Soma’da yaşanan işçi katliamı toplumun tüm kesimlerini derinden yaraladı. Meslektaşlarımız, facianın ilk anından itibaren kurtarma çalışmaları konusunda halka doğru bilgi vermek, nedenini araştırmak ve kentte yaşanan dramı tüm dünyaya duyurmak için yoğun çaba içerisindeler. Soma’da yaşanan, yürekleri yakan ortam kuşkusuz basın emekçilerini de etkilemektedir.
Tüm dünyanın gözü kulağı Soma’da. Olayın her yönünü, olaya ilişkin her türlü gelişmeyi duyurmaya çalışan gazeteciler, takdir edilmesi gereken bu çabalarına rağmen adeta kolluk güçlerinin hedefi haline geldiler.
– Çalışma alanları kolluk güçleri tarafından keyfi gerekçelerle daraltılan meslektaşlarımız, kentte yaşanan protestoları görüntülemek isterken polis saldırısına maruz kaldı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel plastik mermiyle yaralandı. Çok sayıda gazeteci tazyiklik sudan etkilendi.
– Başbakan’ın kenti ziyareti sırasında da meslektaşlarımız koruma oldukları belirtilen kişilerce itilip kakıldı, tehdit edildi.
– Başbakan’ın aracına gösterilen tepkiyi fotoğraflayan meslektaşımız Nazım Serhat Fırat gözaltına alındı.
– Karşı Direniş muhabiri Burak Öz, Soma’da yaşamını yitiren işçilerin aileleriyle görüşürken Başbakan korumaları tarafından gözaltına alındı
– Onur Öncü’yü basın kartı göstermesine rağmen gözaltına almaya kalktılar, darp ettiler!
– Agence Le Journal muhabiri Nazım Serhat Fırat Başbakan protesto edilirken çektiği fotoğrafları nedeniyle gözaltına alındı.
– Soma Öğretmenevi çevresinde gazeteci ve avukatları polis tarafından tehdit edildi.
– Ulusal Kanal kameramanı Serkan Bayraktar coplanmadığını ancak görüntü alırken polisin tekmeyle kendisine müdahale ettiğini söyledi.
– Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ensesinden plastik mermiyle yaralandı.
– Bazı çevreler, halk arasında “Bunlar Soma’yı karıştırmaya geliyorlar” diyerek gazetecileri hedef aldı. Yakınlarını kaybedenler ve hayatta kalan maden işçileriyle röportaj yapan meslektaşlarımız bu çevrelerce rahatsız edildi, hem kendileri hem de röportaj yaptıkları insanlar baskılandı.
– Kimi internet siteleri, facianın yaşandığı günden bu yana Soma’da yaşananları aktarmaya çalışan muhabir arkadaşlarımızı yaptıkları haberler nedeniyle hedef gösteren, gerçeklikten uzak, provakatif haberler yaptılar.
– Gazetecilere saldırı Soma ile sınırlı kalmadı. Soma’da yaşanan işçi ölümlerine tepki için Türkiye çapında sokak gösterileri yapıldı. Maalesef bu saldırıları takip eden, aralarında üyelerimizin de bulunduğu çok sayıda kişi polis şiddetine maruz kaldı. Gazeteciler darp edildi, gözaltına alınmaya çalışıldı, plastik mermi ve tazyikli suyun hedefi oldu, tehdit edildi.
– BirGün Foto Muhabiri Recep Yılmaz Ankara’da polis saldırısına uğradı
– Kocaeli: Vatandaşlara saldırıyla birlikte polis gazetecileri de hedef aldı ve tartakladı.
– İzmir: Hayat TV İzmir kameramanı Yiğit Ali Mercan polis arabasına zorla bindirildi. Ancak stajyer gazeteci kimliğini gösterince serbest bırakıldı.
– İstanbul’da da meslektaşımız Umut Tütüncü, Başbakan’ın korumaları tarafından yumruklandı. Duruma tepki gösterince gözaltına alınmak istendi.
Madende yaşanan ölümlerden sonra tüm Türkiye işçi sağlığı ve güvenliğini konuşmaktadır. Görülüyor ki, basın emekçilerinin yaşadığı işçi sağlığı ve güvenliği sorunlarından biri de polis şiddeti haline gelmiştir.
Soma’yla yürekleri yanan, ama acısını içine gömüp görevini yerine getirmeye çalışan meslektaşlarımıza yönelik bu saldırıların son olması için İçişleri Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)