Temmuz-Eylül döneminde biri gazeteci 4 kişi, TCK 299. maddesinden 4 yılı ertelemeli olmak üzere toplam 7 yıl 9 ay 25 gün hapse mahkum edildi. 11’i gazeteci 23 kişi de aynı maddeden yargılanıyor. 299’dan 19 gazeteciye yeni soruşturma, 3 de şikayet var. 4 gazeteciye takipsizlik çıktı.
EROL ÖNDEROĞLU / BİANET
Temmuz-Eylül döneminde TCK’nın 299. Maddesinden yargılanan biri gazeteci 4 kişi, “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten 4 yılı ertelemeli olmak üzere toplam 7 yıl 9 ay 25 gün hapis cezasına mahkum edildi; 11’i gazeteci toplam 23 kişi yazı, görüş ve eleştirileri nedeniyle 299. Maddeden halen yargılanıyor. Yine 299’dan 19 gazeteciye yeni soruşturma açıldı; 3 de suç duyurusu yapıldı.4 gazeteci hakkında takipsizlik kararı verildi.
Bir gazeteci yayın yoluyla eski Başbakan Erdoğan’a hakarette bulunduğu iddiasıyla TCK’nın 125/3 maddesinden 7 bin 500 TL para cezasına mahkum edildi. Bir üniversite öğrencisi cezası onanınca cezaevine gönderildi. İki gazeteci, üç sendikacı toplam beş kişi, aynı maddeden 2 yıl 8’er ay hapis istemiyle halen yargılanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırıda bulunmaktan iki milletvekili (Kemal Kılıçdaroğlu ve Hüseyin Aygün) toplam 45 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. İki vekil (Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem) hakkında da toplam 80 bin TL istemiyle yeni tazminat davası açıldı.
Temmuz-Eylül döneminde 37’si gazeteci 61 kişi, eski Başbakan (TCK 125) ve Cumhurbaşkanı (TCK 299) Recep Tayyip Erdoğan’a yayın yoluyla hakaret ettikleri veya Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırıda bulundukları iddiasıyla işlem (mahkumiyet, kovuşturma, soruşturma, şikayet ve tazminat olarak) gördü.
299: 4 kişiye 7 yıl 9 ay 25 gün hapis: Söz konusu üç aylık dönemde, bir gazeteci, bir öğrenci, bir siyasetçi ve bir avukat, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesinden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla 4 yılı ertelemeli olmak üzere toplam 7 yıl 9 ay 25 gün hapis cezasına mahkum edildi.
23 kişi yargıda: 11 gazeteci, çeşitli siyasi parti mensuplarından 11 kişi ve bir internet kullanıcısı yazı, görüş ve eleştirileri nedeniyle aynı maddeden yargılanmaya devam ediyor.
Bu dönemde gazeteci-yazar Aytekin Gezici mahkum olurken, Vural Nasuhbeyoğlu (Evrensel), Mehmet Akif Koşar (Evrensel), Can Dündar (Cumhuriyet), Onur Erem (BirGün), Mümtazer Türköne (Zaman), Ali Özsoy (Türk Solu), Barış İnce (BirGün), Barış Pehlivan (Odatv), Ender İmrek (Evrensel), Özgür Mumcu (Cumhuriyet), Bekir Coşkun (Sözcü), Cüneyt Arat (gazeteci) ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu (Türk Solu) Erdoğan’ın eski ve yeni davalı gazetecileri oldu.
299’dan 19 gazeteciye yeni soruşturma: Son üç ayda, 19 gazeteci hakkında Cumhurbaşkanı’na “hakaret” fillerini düzenleyen TCK’nın 299. Maddesi temelinde yeni soruşturma açıldı. Şikayetleri nedeniyle Musa Kart (Cumhuriyet), Hasan Cemal (T24), Murat Çapan (Nokta), Cafer Solgun (Taraf), Ahmet Altan (gazeteci), İhsan Çaralan (Evrensel), Mustafa Köz (Evrensel), Erol Aral (Evrensel), Levent Kenez (Meydan), Gülizar Baki (Meydan), Atilla Taş (Meydan), Tayfun Talipoğlu, Sedat Ergin (Hürriyet), İzzet Doğan (Hürriyet), Yavuz Baydar (T24), Ertuğrul Özkök (Hürriyet), Ekrem Dumanlı (Zaman), Tevfik Taş (Evrensel) ve U.K (fotoğraf sanatçısı) soruşturma geçiriyor.
Ayrıca, 4 gazeteci hakkında 299. maddesinden açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. BirGün yazarı Mustafa Sönmez, Yurt gazetesi eski yayın yönetmeni Merdan Yanardağ, sorumlu müdürü Orhan Şahin ve yetkilisi Mehmet Çağlar Tekin’ın geçirdiği soruşturmada dava açılmasına gerek görülmedi.
Savcı Umut Tepe, Mustafa Sönmez ile ilgili takipsizlik kararında, AİHM içtihadına da atıf yapılarak, “Elbette ki bu (ifade) özgürlüğün kullanımı sınırsız değil. Ama özgür, serbest bir toplumun gereği olarak özgürlüklere öncelik tanınmalı” denildi.
Cumhurbaşkanlık ve Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER), Evrensel gazetesi ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten (TCK 299) yeni şikayetler yapıldı.
Bir gazeteci yayın yoluyla eski Başbakan Erdoğan’a hakarette bulunduğu iddiasıyla TCK’nın 125/3 maddesinden 7 bin 500 TL para cezasına mahkum edildi. Bir üniversite öğrencisi cezası onanınca cezaevine gönderildi. İki gazeteci, üç sendikacı toplam beş kişi, aynı maddeden 2 yıl 8’er ay hapis istemiyle yargılanıyor.
Eski Başbakan da olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla iki milletvekili (Kemal Kılıçdaroğlu ve Hüseyin Aygün) 45 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. İki vekil (Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem) hakkında toplam 80 bin TL istemiyle yeni tazminat davası açıldı.
Başkanlık planları 7 Haziran 2015 Genel Seçim sonuçlarıyla birlikte suya düşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim şaşkınlığını üzerinden atar atmaz, eleştirel medyaya yönelik saldırgan üslubuna hızla geri döndü. Erdoğan özellikle yönetim tarzı ve Cumhurbaşkanlık profiline yönelik eleştirileri mahkemelere taşımaya hız verdi.
TCK 299: 4 kişiye toplam 7 yıl 9 ay 25 gün hapis
Son üç ayda, biri gazeteci, bir öğrenci, bir siyasetçi ve bir avukat, TCK’nın 299. Maddesinden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla 4 yılı ertelemeli olmak üzere toplam 7 yıl 9 ay 25 gün hapis cezasına mahkum edildi.
4 yıl hapis: Ankara 29. Asliye Ceza Mahkemesi, gazeteci-yazar Aytekin Gezici’yi, Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a Twitter yoluyla hakaret ettiği gerekçesiyle toplam 5 yıl 9 ay hapis cezası ve 1 yıl 9 ay karşılığında adli para cezasına çarptırdı. “Cumhurbaşkanına hakaret”ten yaklaşık 4 yıl hapis cezası verildi. (17 Eylül).
Liseliye ertelemeli hapis: Konya 3. Çocuk Mahkemesi, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla bir süre tutuklu kalan Liseli M.E.A’yi ertelemeli 11 ay 20 gün hapis cezasına ve 3 yıl adli denetime mahkum etti (12 Eylül).
EMEP’liye hapis: Bolu 3. Asliye Ceza Mahkemesi, Emek Partisi (EMEP) Bolu yöneticisi Çağlar Kazak’ı, sosyal medyada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla ertelemeli 11 ay 20 gün hapse mahkum etti (9 Eylül).
Avukata hakaret cezası: Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi, hakimlik sınavında “Hepiniz faşist Erdoğan’ın ve sistemin adamlarısınız” dediği iddiasıyla yargıladığı avukat Umut Kılıç’ı, 3 yıl 4 ay 15 hapis cezasına mahkum etti. Sonunda hükmü geri bırakan mahkeme; 1 yıl 6 aylık cezayı “Cumhurbaşkanına hakaret”ten, 1 yıl 10 ay 15 gün hapsi de “Kurul halinde çalışan kamu görevlisine hakaret”ten verdi (13 Temmuz).
TCK 299: 11 gazeteci ve 12 kişi sanık
11 gazeteci, çeşitli siyasi parti mensuplarından 11 kişi ve 1 internet kullanıcısı yazı, görüş ve eleştirileri nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret”ten ve TCK’nın 299. Maddesinden yargılamaya devam ediyor.
İki gazeteciye dava: Evrensel gazetesi sorumlu müdürü Vural Nasuhbeyoğlu ve gazete sahibi Mehmet Akif Koşar hakkında, “Ali İsmail’in faili Erdoğan’dır” başlıklı haber nedeniyle Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla dava açıldı. Dava 1 Ekim’de (22 Eylül).
Dündar’ın “Erdoğan” davası: İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, “Fezlekeleri Okumak Hakkımız” ve “Arkadaşın Babası” başlıklı köşe yazısı ve yazı dizisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla Cumhuriyet gazetesi yayın yönetmeni Can Dündar’ı 11 yıl 4 ay hapis istemiyle yargılamaya devam etti. Dosyaya 25 Aralık polis fezlekesi de dahil edildi. TCK 125. maddeden açılan iki ceza davası 17 Aralık’ta sürecek (17 Eylül).
Erem’e dava: BirGün gazetesi muhabiri Onur Erem hakkında, Google arama sonuçlarında hırsız ve katil aramalarının AKP ve Erdoğan ile eşleştirildiğini haberleştirdiği için “Cumhurbaşkanı’na hakaret” gerekçesiyle ve 4 yıl 8 ay hapis istemiyle dava açıldı (15 Eylül).
Erdoğan’a hakaret davası: Tokat 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Facebook’ta Özgecan Arslan’ın ölümü sonrasında “Neden yas ilan etmiyorsun lan!” yazdığı için bir süre tutuklu kalan ÖDP Tokat Merkez İlçe Başkanı Önder Konuk’u, “Cumhurbaşkanına hakaret”ten yargılamaya başladı. 7 yıl hapsi istenen Konuk’un davası 11 Aralık’a kaldı (11 Eylül).
Hakaretten elektronik kelepçe: Edirne Sulh Ceza Mahkemesi,İpsala’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Facebook hesabından hareket ettiği gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Erkan K’yi, savcılık itirazının ardından elektronik kelepçeli ev hapsiyle cezalandırdı (10 Eylül).
Türköne mahkemeye çıktı: Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 16 Mart 2014 tarihli “Mecbur olmasa bu kadar kötü olur mu?” yazısından eski Başbakan Erdoğan’a hakaret etmekle suçlanan Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne’yi TCK 125/3 maddeden yargılıyor (20 Ağustos).
Dokuz kişi dava: İzmir Başsavcılığı, ÖDP ve Birleşik Haziran Hareketi’nden Onur Kılıç ile Arman Hekimoğlu, Ozancan Özgür, Gizem Keçeci, Yunus Sağlam, Berivan Sert, Mert Can, Devrim Cem Erturan ve Mahir Yurdusever hakkında sloganlar yoluyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla ve 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Dava, İzmir 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 13 Kasım’da görülecek (23 Temmuz).
Afişe dava: CHP Zeytinburnu İlçe Başkanı Barbaros Doğruel hakkında, ilçe binasına asılan “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk” yazılı afiş nedeniyle, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla dava açıldı (17 Temmuz).
Pehlivan’a Erdoğan davası: Odatv yayın yönetmeni Barış Pehlivan, “Şaşırtıcı Benzerlik” başlıklı haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret edildiği iddiasıyla 20 Ekim’de 4 yıl 8 ay hapis istemiyle hakim karşısına çıkacak.
İmrek’e 299’dan dava: Evrensel gazetesi yazarı Ender İmrek, TBMM Yolsuzluk Soruşturma Komisyonu’na yayın yasağı getirilmesini “Yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet gizlenebilir mi?” diye eleştirdiği için “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten yargılanmaya başladı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, davayı 20 Ekim’e bıraktı. İmrek’in 4 yıl 8 ay hapsi isteniyor.
İnce’nin davası başladı: İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Başbakan’a hakaretten yargılandığı davada akrostişli savunma metni yoluyla “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği iddiasıyla BirGün gazetesi yayın yönetmeni Barış İnce’yi yargılamaya başladı. İnce, “TCK 299. Maddesi artık 301. Maddeye dönüştü. Cumhurbaşkanlığı makamına hakaret etmiyoruz. Hakaret eden makamda oturup makamla alakası olmayan işler yapan kişidir” dedi. Dava 22 Ekim’e kaldı.
Mumcu’ya dava: Cumhuriyet gazetesi yazarı Özgür Mumcu hakkında, 18 Mart tarihli “Zalim ve Korkak” yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla (TCK, 299) ceza davası açıldı. Mumcu, 8 Ekim’de İstanbul 2. Asliye Ceza mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak (1 Temmuz).
Coşkun’a Erdoğan davası: Sözcü gazetesi yazarı Bekir Coşkun, “Saray Var Vezir Eder, Saray Var Rezil Eder” başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor (1 Temmuz).
Görme engelli haberciye iki dava: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kul hakkı yemekle eleştiren Adana’daki görme engelli gazeteci Cüneyt Arat’a Adana Asliye Ceza Mahkemesi’nde iki dava açtı. Davalar 14 Ekim ve 21 Aralık’ta görülecek (1 Temmuz).
TCK 299: 19 gazeteciye yeni soruşturma, 4’üne takipsizlik
Temmuz-Eylül 2015 döneminde 19 gazeteci hakkında TCK’nın 299. Maddesi temelinde yeni soruşturma açıldı. Haklarında daha önce 299. maddesinden soruşturma başlatılan 4 gazeteci hakkında takipsizlik kararı verildi.
Cemal’e ikinci soruşturma: T24 sitesi yazarı Hasan Cemal hakkında, “Heyy sen!” başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “aşağılık bir şekilde iftira ettiği” iddiasıyla TCK’nın 299. Maddesinden soruşturma açıldı (29 Eylül).
Yurt’a dava yok: İstanbul Başsavcılığı, “Diktatörün Savaş Hükümeti” ve “Diktatörün Kulakları” gibi haberlerinden dolayı Yurt gazetesi eski yayın yönetmeni Merdan Yanardağ, sorumlu müdürü Orhan Şahin ve yetkilisi Mehmet Çağlar Tekin hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”ten dava açılmasına gerek olmadığına kararı verdi (25 Eylül).
Üç soruşturma: Evrensel gazetesi başyazarı İhsan Çaralan iki yazısı nedeniyle, yazarları Mustafa Köz ve Erol Aral da, birer yazıları nedeniyle Cumhurbaşkanı’na hakaret şüphesiyle soruşturma açıldı (22 Eylül).
Solgun’a soruşturma: Meydan gazetesi yazarı Cafer Solgun hakkında, gazetenin Yılmaz Odabaşı’nın “AKP: Sonun Başlangıcı” başlıklı yazısını sehven kendi adıyla yayınlamasından sonra “Cumhurbaşkanına hakaret” şüphesiyle soruşturma başlatıldı (22 Eylül).
Altan’a iki soruşturma: Ankara Başsavcılığı, Samanyolu Haber kanalında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’yi eleştiren gazeteci Ahmet Altan hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “kin ve düşmanlığa tahrik” şüphesiyle soruşturma başlattı (20 Eylül).
Ertesi gün de, Grihat sitesine “Saraylarda oturabilmek için gencecik çocukları öldürüyorlar” başlığıyla mülakat veren Altan’a ikinci bir soruşturmanın haberi geldi.
Kenez, Taş ve Baki’ye soruşturma: Meydan gazetesi yayın yönetmeni Levent Kenez hakkında, HDP liderinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Gezi eylemleri ölümlerinden sorumlu tutan açıklamalarını 5 Ağustos 2015’te haberleştirilmesiyle ilgili TCK 299. Maddeden soruşturma başlatıldı (17 Eylül).
Meydan gazetesi yazarı Atilla Taş ve sorumlu müdür Gülizar Baki hakkında, 19 Ağustos’ta çıkan ‘Sahiden inandınız mı?” yazısında Cumhurbaşkanını bir asker cenazesini mitinge çevirdiği yolundaki eleştiri nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” şüphesiyle soruşturma açıldı.
Cemal’a soruşturma: İstanbul Başsavcılığı, “Akan kanın bir numaralı sorumlusu Saray’daki Sultan’dır, nokta!” başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla T24.com.tr sitesi yazarı Hasan Cemal hakkında soruşturma başlattı (17 Eylül).
Çapan’a soruşturma: Nokta dergisi sorumlu müdürü Murat Çapan hakkında, fotomontaj yoluyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı asker cenazesinde selfie çekerken gösterdiği gerekçesiyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “terör örgütü propagandası”ndan (TMK 7/2) soruşturma açıldı (16 Eylül).
Yağma haberine takipsizlik: İstanbul Başsavcılığı Basın Bürosu’ndan Savcı Umut Tepe, “İstanbul yağması kar kalsın diye” yazısı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret”ten hakkında soruşturma yürüttüğü BirGün yazarı Mustafa Sönmez’le ilgili takipsizlik kararı verdi. AİHM içtihadına atıf yapılan kararda, “Elbette ki bu (ifade) özgürlüğün kullanımı sınırsız değil. Ama özgür, serbest bir toplumun gereği olarak özgürlüklere öncelik tanınmalı” denildi (11 Eylül).
Kart’a ikinci soruşturma: Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart hakkında, “Son balkon konuşması” konulu karikatürü nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şikayetiyle soruşturma açıldı (9 Eylül).
Talipoğlu da ifade verdi: Gazeteci Tayfun Talipoğlu da, Yurt gazetesinde çıkan “Yeseniz de yemeseniz de” yazısı nedeniyle, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” şüphesiyle ifade verdi (9 Eylül).
Hürriyet’e soruşturma: Bakırköy Başsavcıvekili İdris Kurt, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Dağlıca açıklaması: “400 milletvekili
alınsaydı, bunlar olmazdı” şeklindeki tweet nedeniyle, Hürriyet gazetesi yetkilileri Sedat Ergin ve İzzet Doğan hakkında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret” şüphesiyle soruşturma başlattı (7 Eylül).
Baydar’a soruşturma: Bugün gazetesi yazarı Yavuz Baydar hakkında, “Tek hedef var artık; Sorunlu İktidarı Uzattıkça Uzatmak” ve “Değişmiştir derken sistemi çökertmek ancak böyle olur” yazılarında “Cumhurbaşkanına hakaret” ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldı (5 Eylül).
Özkök’e soruşturma: “Utan Ey Büyük Adam” yazısından Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten soruşturma başlatıldı. Özkök “Cumhurbaşkanı’na katil diyecek kadar kendimden geçmedim” diye yazdı (5 Eylül).
Dumanlı için soruşturma: Bakırköy Başsavcılığı, 1 Eylül’de Kanaltürk TV’ye yaptığı açıklamaları nedeniyle Zaman gazetesi Genel yayın müdürü Ekrem Dumanlı hakkında, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “tehdit” şüphesiyle soruşturma başlattı (4 Eylül).
Kart’a soruşturma: Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart hakkında, “Gemisini yürüten kaptan” karikatüründen “Cumhurbaşkanı’na hakaret” şüphesiyle soruşturma açıldı (3 Eylül).
Erdoğan’a hakaretten soruşturma: Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Twitter hesabından hakaret etmekle suçlanarak gözaltına alınan fotoğraf sanatçısı Ü.K. “Cumhurbaşkanı’na hakaret” şüphesiyle soruşturma da geçiriyor. Ü.K, savcılık ifadesinde, hesabının bilmediği kişilerce ele geçirildiğini açıkladı (27 Ağustos).
Taş’a soruşturma: Evrensel gazetesi yazarı Tevfik Taş hakkında, “Korkunçtur Müslüman Olmayanın Müslümanlığı” yazısı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” şüphesiyle soruşturma açıldı (29 Temmuz).
TCK 299’dan üç suç duyurusu
Cumhurbaşkanlık ve Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER), Evrensel gazetesi ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” (TCK 299) suçlamasıyla şikayette bulundu.
Candan için şikayet: Cumhurbaşkanlık, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın Kaçak Saraya ilişkin açıklamalarıyla ilgili “hakaret ve iftira” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu (3 Eylül).
Erdoğan’dan şikayet: Cumhurbaşkanı Erdoğan Suruç’ta 30’u aşkın kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıdan AK Parti iktidarını sorumlu tutan haber nedeniyle Evrensel gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu (31 Temmuz).
Çalışkan için şikayet: Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER), Twitter mesajında “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” iddiasıyla Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Koray Çalışkan hakkında, Ankara Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu (30 Temmuz).
125’den bir mahkum, beşi sanık
Bir gazeteci yayın yoluyla eski Başbakan Erdoğan’a hakarette bulunduğu iddiasıyla TCK’nın 125/3 maddesi uyarınca 7 bin 500 TL para cezasına mahkum edildi. Bir üniversite öğrencisi cezası onanınca cezaevine gönderildi. İki gazeteci, üç sendikacı toplam beş kişi, aynı maddeden 2 yıl 8’er ay hapis istemiyle yargılanıyor.
Twitlere iki Erdoğan davası: Türk Solu dergisi başyazarı Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Twitter yoluyla eski Başbakan Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. TCK 125/3’ten açılan dava 15 Aralık’ta sürecek. Çulhaoğlu, IŞİD’in Telafer’e saldırısı üzerine attığı bir tweet’le ilgili aynı suçlamayla yargılanıyor. Bu davaya da, İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 28 Ocak 2016’da bakılacak (17 Eylül).
Öğrenci tutuklandı: Cumhurbaşkanı Erdoğan’a başbakan olduğu dönemde “diktatör” dediği için tutuklanan ve 16 gün sonra tahliye edilen üniversite öğrencisi Aykutalp Avşar, Yargıtay TCK’nın 125. Maddeden verilen cezayı onayınca yeniden cezaevine konuldu (7 Ağustos).
Üç sendikacı sanık: İzmir 39. Asliye Ceza Mahkemesi, İzmir Konak’ta Berkin Elvan’ı anan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK Dönem Sözcüsü Abdullah Tunalı, Genel-İş Sendikası şube yöneticisi Ali Rıza Duran’ı eski Başbakan Erdoğan’a hakaretten (TCK 125) yargılamaya devam etti. 2 yıl 8’er ay hapis istemiyle açılan dava 5 Kasım’a kaldı (10 Temmuz).
Özsoy’a dava: Türk Solu dergisi yayın yönetmeni Ali Özsoy hakkında, “Hırsız Var” kitabında “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” iddiasıyla ve 2 yıl 8 ay hapis istemiyle dava açıldı. TCK’nın 125/3 maddesinden açılan dava İstanbul Çağlayan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor (7 Temmuz).
İnce’ye ceza: İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına dair bir haberde eski Başbakan Erdoğan’a hakaret edildiği iddiasıyla BirGün gazetesi yayın sorumlusu Barış İnce’yi TCK’nın 125/3 maddesi uyarınca 7 bin 500 TL para cezasına mahkum etti (7 Temmuz).
İki siyasetçi 45 bin TL tazminat cezası
Eski Başbakan da olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla iki milletvekili (Kemal Kılıçdaroğlu ve Hüseyin Aygün) 45 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. İki vekil (Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem) hakkında toplam 80 bin TL istemiyle yeni tazminat davası açıldı.
Erdoğan tazminat kazandı: Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, TBMM Grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesine yönelik suçlamaları nedeniyle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu 20 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti (10 Eylül).
Demirtaş’a iki tazminat dava: Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suruç katliamını Saray’a bağlı özel gladyo örgütü yaptı” ve “Seçim öncesi hırsızdan hesap sorarız deyip, seçim sonrası hırsızın sarayında zevki sefa sürenler midir şerefli olanlar? Şeref kavramını kullanmaya kalkmasınlar, hadlerini bilsinler” diyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında toplam 70 bin TL’lik iki tazminat davası açtı (11 Ağustos).
Vekile dava: Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP İstanbul milletvekili Eren Erdem’e Suruç katliamıyla ilgili “kaçak saray delisinin silahlarıyla beslenen örgüt” ifadesi nedeniyle 10 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı (4 Ağustos).
Aygün’e 25 bin TL ceza: Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Gezi sürecinde eylemcilerin “O. Çocuğu Tayyip” sloganlarını Twitter’da paylaştığı gerekçesiyle CHP eski Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’e eski Başbakan Erdoğan’a hakaretten verilen 25 bin TL’lik tazminat cezasısını onadı. Aygün, bir Yargıtay üyesinin yüksek bulduğu tazminat cezasını AYM’ye taşıyacak (7 Temmuz).
Erdoğan sanık olunca
Erdoğan lehine jet bozma: Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Kars’ta yaptığı “İnsanlık Anıtı” heykeline “Ucube” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heykeltraş Mehmet Aksoy’a 10 bin TL tazminat ödemesine ilişkin kararı üç ay gibi kısa bir sürede bozdu (19 Eylül).
Hakaret yok, düşünce açıklama var
Yurt’a dava yok: İstanbul Başsavcılığı, “Diktatörün Savaş Hükümeti” ve “Diktatörün Kulakları” gibi haberlerinden dolayı Yurt gazetesi eski yayın yönetmeni Merdan Yanardağ, sorumlu müdürü Orhan Şahin ve yetkilisi Mehmet Çağlar Tekin hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”ten dava açılmasına gerek olmadığına kararı verdi (25 Eylül).
Savcılık, “AİHM’in birçok kararında değinilen ve belirlenen ilkeler de dikkate alınarak, siyasetçilerin ve toplumun gözü önünde olan tanınmış kişilerin eleştirilmesinin sınırlarının normal bir bireye kıyasla daha geniş olduğu, yazıda eleştirinin ötesinde suç oluşturabilecek bir beyanın bulunmadığı anlaşıldı…” dedi.
Yağma haberine takipsizlik: İstanbul Başsavcılığı Basın Bürosu’ndan Savcı Umut Tepe, “İstanbul yağması kar kalsın diye” yazısı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret”ten hakkında soruşturma yürüttüğü BirGün yazarı Mustafa Sönmez’a dava açmadı. AİHM içtihadına atıf yapılan kararda, “Elbette ki bu (ifade) özgürlüğün kullanımı sınırsız değil. Ama özgür, serbest bir toplumun gereği olarak özgürlüklere öncelik tanınmalı” dedi (11 Eylül).
Cumhuriyet’e tekzip
Tekzip ve açıklama: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet gazetesinde, 30 Nisan 2015’te çıkan “Fırat: Erdoğan kendini tehlikede görürse ülkeyi savaşa sokabilir” haberiyle ilgili tekzip yayınlattı. Gazete, metnin yanında “Hukuk işletilmiyor” başlığıyla bir açıklama yaptı (12 Eylül).
Kaynak: http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/168335-61-kisi-erdogan-mahkumu-sanigi-suphelisi