Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni getirmeyi amaçlayan anayasa değişikliği, 16 Nisan Pazar günü referandum oylamasına sunulacak.
Anayasa değişikliğinin içeriği, iktidar tarafından topluma tüm yönleriyle anlatılmadı.
Hayata geçirilmek istenen yeni anayasa, tüm yetkilerin tek kişide toplandığı, parlamenter sistemi, güçler ayrılığı ve denge-denetim mekanizmasını ortadan kaldıracak bir rejim değişikliğine neden olacak.
12 Eylül 1980 askeri darbe anayasasını değiştireceği algısı yaratılmaya çalışılan bu anayasa değişikliği, hâlihazırda geriye giden demokrasi, insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü gibi en temel evrensel hakları tümüyle ortadan kaldırma tehlikesi taşıyor.
Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının laik-demokratik geleceğini, çoğulcu temsil hakkını ve özgürlüklerini rafa kaldıracak anayasa değişikliği, 12 Eylül darbesi ve 15 Temmuz darbe girişiminin izlerini silmenin aksine, halkın en temel haklarını kullanmasının önüne geçecek.
Halkın oyuna sunulacak bu anayasa değişikliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği için hayati önem taşıyor.
Başkanlık, tek adamlık ve bütün ülkenin tek bir karar mekanizmasına bağlı olmasını amaçlayan bu anayasa değişikliği, halen baskı altında olan özgürlüklerimizin de sürekli bir OHAL kıskacında kalmasına neden olacak.
Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak, laik demokrasi, insan hakları, yargı bağımsızlığı ve basın-ifade özgürlüğünün korunması ile çoğulcu, eşitlikçi demokrasiyi savunma ilkemizden vazgeçmeyeceğiz.
Türkiye’nin basın tarihine sendikal hakları yerleştiren öncü kuruluş TGS, tarihsel sorumluluğunu anayasa değişikliği referandumda da ‘hayır’ kararı ile yerine getirecek.
Tüm yurttaşlarımıza ve basın emekçilerimize, referandumda ülkemizin geleceği için tarihsel sorumluluğumuzun olduğunu hatırlatıyor ve sandığa ‘hayır’ için gitme çağrısında bulunuyoruz.
Türkiye Gazeteciler Sendikası