2010 yılında 94 gazetecilik meslek örgütü tarafından kurulan Gazetecilere Özgürlük Platformu İstanbul Valiliği önünde bir araya gelerek medya üzerindeki baskıların bir an önce son bulmasını istedi. Açıklamada “Açıktan hedef gösterilen Ahmet Hakan’a 17 gündür talep etmesine rağmen koruma verilmemesi, bizlere Uğur Mumcu’ya, Hrant Dink’e yapılanları hatırlatmaktadır” denildi.
Gazetecilere Özgürlük Platformu, Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Hakan’a yapılan saldırıyı protesto etmek üzerine Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul Valiliği önünde bir basın açıklaması yaptı.
TGS Genel Başkanı ve GÖP Dönem Sözcüsü Uğur Güç’ün okuduğu açıklamada şu görüşler yer aldı:
“Baskılarınızdan, saldırılarınızdan, tehditlerinizden, davalarınızdan korkmuyoruz. Yolumuzu kesseniz de, bizleri darp etseniz de, yıllarca cezaevlerinde yatmakla tehdit etseniz de biz gazeteciler olarak gerçekleri yazmaya devam edeceğiz.
Haber alma hakkına saldırı
Biliniz ki bizlere açtığınız davalar, saldırılar Türkiye’de yaşayan tüm yurttaşların haber alma hakkına yapılan saldırılardır.
Biz bu mesleğe girerken evrensel gazetecilik ilkelerini uygulamak için her şeyi göze alan gazetecileriz. Dün gece Ahmet Hakan’a yapılan saldırı haftalardır iktidar tarafından yürütülen hedef gösterme operasyonunuz sonucudur.
Ahmet Hakan Coşkun’a saldıran dört kişi değil gazeteciliği biat ettirmeye çalışan iktidar zihniyetidir. Açıktan hedef gösterilen Ahmet Hakan’a 17 gündür talep etmesine rağmen koruma verilmemesi, bizlere Uğur Mumcu’ya, Hrant Dink’e yapılanları hatırlatmaktadır.
Neden 17 gündür koruma verilmiyor?
1 saat önce bir açıklama yapan İstanbul Valisi Sayın Vasip Şahin ‘Sayın Coşkun’a, talebi üzerine, ‘Çağrı üzerine koruma’ tahsisi yapılmış olup müessif olayın meydana geldiği gün Sayın Coşkun’un koruma çağrısında bulunmadığı anlaşılmıştır’ demiştir. Fakat neden Ahmet Hakan 17 gündür koruma verilmediğini kamuoyuna açıklamalıdır.
Bu saldırıyı kınıyor, yakalanan 4 kişinin yanı sıra azmettiricilerin de bir an önce ortaya çıkartılmasını ve cezalandırılmasını talep ediyoruz. Bu saldırılardan korkmuyor tüm gazetecileri bir arada olmaya, dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz.
Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun tarihçesi
İstanbul’da 25 Ağustos 2010 tarihinde Türk basın tarihinin en geniş katılımlı meslek örgütleri toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda Türkiye’de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik tehditlere karşı ortak ve sürekli bir mücadele için “Gazetecilere Özgürlük Platformu” adıyla bir Basın Meslek Örgütleri platformu kurulması kararlaştırıldı. GÖP kurulduğu günden bu yana birçok yürüyüş, toplantıyla beraber iki uluslararası katılımlı Gazetecilere Özgürlük Kongresi düzenledi. Yaptığı açıklamalarla halkın haber alma hakkı ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik tehditleri, engellemeleri kamuoyu ile paylaştı. Son 10 yılda cezaevine giren 300’e yakın gazetecinin duruşmalarını izledi, cezaevi ziyaretleri yaptı. Türkiye’deki basın özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü ve tutuklu gazeteciler sorununu Dünya gündemine taşıdı. Gazetecilere Özgürlük Platformu’nda meslek örgütleri iki ayda bir dönem sözcülüğünü üstlenerek faaliyetlerin ortak olarak yürütülmesini sağlıyorlar.