Hürriyet gazetesinde toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluğumuzun olduğu mahkeme kararı ile bir kez daha tescillendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, ilk derece mahkemenin kararına yaptığı itiraz esastan reddedildi.
İstinaf mahkemesinin verdiği gerekçeli kararda şöyle denildi:
“İlk derece mahkemesi kararı usul ve yasaya ve dosya içeriğine uygundur, aksine itirazların hiçbirisi yerinde görülmemiştir.
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, İlk Derece Mahkemesinin objektif, mantıksal ve hayatın olağan akışına uygun, dosyadaki verilerle çelişmeyen tespitlerine ve uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile İlk Derece Mahkemesi kararında yazılı gerekçelere göre davalı bakanlık vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermek gerekmiştir.”
Yani söylediğimiz gibi; Türkiye Gazeteciler Sendikası Hürriyet gazetesinde örgütlenmiş ancak yetkisi işverenin hukuka aykırı işlemleri sonucu Bakanlık tarafından verilmemiştir.
Yetkimizin, işverenin hukuka aykırı işlemleri nedeniyle gasp edilmesine izin vermeyeceğiz.
Şimdi Bakanlığa bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Yapmanız gereken ilk derece mahkemenin ve istinafın kararlarına saygı duymaktır. Yaklaşık dört yıl önce gasp edilen yetki belgemizi bir an önce Sendikamıza gönderin ve toplu iş sözleşmesi sürecinin önünü açın. Hürriyet gazetesi çalışanlarını düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına mahkûm etmeyin. Ekonomik ve sosyal haklarını iyileştirmek için sendika çatısı altında mücadele etmek anayasal bir haktır, çiğnemeyin.
Haklılığımızı ikinci defa tescil eden bu kararın medya sektöründe orman kanunlarına son verme mücadelemizde bir dönüm noktası olmasını diliyoruz.
Gazeteciler Sendika’yla güçlü!
TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI
Ne olmuştu?
Hürriyet çalışanları 2019 yılında yaptıkları başarılı bir örgütlenme ile TGS’nin işyerinde çoğunluğa ulaşmasını sağladı. Çoğunluğa ulaşmamızın ardından Sendika olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki başvurusunda bulunduk. Bunun üzerine işveren 45 meslektaşımızı geriye dönük olarak işten çıkarttı ve yine işyerinde geriye dönük hayali işe alımlar yaptı. Üstelik Bakanlık da Sendikamızın yeterli çoğunluğu sağlamadığı yönünde tespitte bulunarak yetkimizi vermedi.
Üç yıl yılın sonunda Hürriyet gazetesinde toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluğumuz olduğu Aralık 2022’de mahkeme kararı ile tescillendi. Yeterli çoğunluğu sağlamamıza rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkimizin verilmemesi üzerine açtığımız dava İstanbul 24. İş Mahkemesi’nde karara bağlandı. İlk derece mahkemenin kararına rağmen Bakanlık, Sendikamıza yetki belgesini vermek yerine istinaf yolunu seçti.