Bu yıl 8 Mart’ın başlıca gündemlerinden biri de kölelik yasaları… Türk-İş, DİSK ve KESK sendikalarına üye kadınlar ortak eylem yaparak kiralık işçilik, kıdem tazminatının fona devri gibi düzenlemelerin en çok kadınları vuracağına dikkat çekti
Bu yıl 8 Mart’ta kadınların önemli gündemlerinden birini de kölelik yasaları oluşturdu. TGS’li kadınların da içinde yer aldığı Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu (SGBP-KK), DİSK Kadın Komisyonu ve KESK İstanbul Kadın Meclisi’nden kadınlar, bugün ortak eylem yaparak kiralık işçilik, kıdem tazminatının fona devri, kısmi çalışma gibi düzenlemelerin en çok kadın işçileri ve emekçileri vuracağına dikkat çekti.
Kadınlar güvencesizliğe itiliyor
İstanbul Galatasaray Lisesi önünde yapılan açıklamada KESK adına konuşan Begüm Ertokuş, “Hükümetin güvenceli esneklik adı altında kuralsız, her türlü güvenceden yoksun çalışmayı yerleşik hale getirmek üzere attığı adımlar, en çok biz kadın işçilerin yoksullaşmasına ve güvencesizleşmesine yol açacak” dedi.
Meclis’te geçen ay kabul edilen torba yasa ile doğum yapan kadınların kısmi zamanlı çalışmasının önünün açıldığını hatırlatan Ertokuş, “Bu uygulama ile süt izni kaybedilmek istenirken, bir yandan da kadınlar üzerinden yarı zamanlı-kısmi zamanlı, güvencesiz çalışma yerleşik hale getiriliyor. Kadınların emeklilik hakkına erişimi zorlaştırılırken; görevde yükselmeleri, nitelikli işlerde etkili konumlarda çalışma hakları da kısıtlanıyor” diye konuştu.
İşten çıkarma kolaylaşacak
SGBP-KK adına konuşan DHL işçisi Sinem Top, kıdem tazminatının fona devri girişiminin iş güvencesinin ortadan kaldırılması anlamına geldiğini vurguladı. Top, “Amaç patronların işçileri işten çıkartma maliyetlerini düşürmek. İşyerinde kriz durumunda ilk vazgeçilenin kadın işçiler olduğu düşünüldüğünde, işçilerin kolayca işten çıkartıldığı bir çalışma rejimi en çok biz kadınları vuracaktır” diye konuştu.
‘Modern köle olamayacağız’
DİSK Kadın Komisyonu’ndan Özge Yurttaş ise Meclis’te yakın zamanda görüşülecek olan kiralık işçilik düzenlemesine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Eğer Özel İstihdam Büroları yaygınlaşırsa iş güvencesi ortadan kalkacak. Kıdem tazminatı fiili olarak yok edilecek. İhbar tazminatı ortadan kalkacak. Kural dışı, güvencesiz ve esnek çalışma biçimleri kural haline gelecek. Sendikal örgütlenme zorlaşacak. Biz kadınlar esnek çalışmaya itilerek doğum izni, çocuk bakımı bahanesiyle Özel İstihdam Bürolarına mahkûm edilmek, modern köle haline gelmek istemiyoruz.”
Kadınlar, “Güvenceli iş, güvenli gelecek istiyoruz, “Aileye köle olmayacağız”, “Kadınlar sendika yönetimine” sloganları attı.